مدیر سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: استرس شغلی یکی از عوامل اساسی در کاهش بهره وری سازمان ها و ایجاد عوارض جسمی و روانی در کارکنان است.
دکتر ندا اخروی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه استرس جزء جدایی ناپذیر زندگی انسان شده و انسان از کودکی با موقعیت های تنش زا مواجه است ، گفت: مرگ نزدیکان، حوادث غیرمترقبه، بیکاری و ناکامیهای متعدد از جمله موقعیتهایی هستند که به ایجاد استرس می انجامند.
وی ادامه داد: کار نیز جنبه ای از زندگی است که صرف نظر از اینکه منابع مالی برخی از نیازهای اساسی آدمی را ارضاء میکند، با این وجود میتواند منبع فشار روانی نیز باشد.
دکتر اخروی با بیان اینکه علائم و نشانه های استرس شغلی در محیط ، احساس اضطراب، تحریک پذیری و یا افسردگی ، بی تفاوتی، از دست دادن علاقه به کار ، مشکلات خواب ،خستگی ، مشکلات تمرکز ،تنش عضلانی یا سردرد ،مشکلات معده ،گوشه گیری از اجتماع ،کاهش میل جنسی و استفاده مداوم از داروهای اعصاب یا الکل است، خاطر نشان کرد: استرس شغلی را کنش متفابل بین شرایط کار و ویژگی های فردی شاغل می دانند به گونه ای که خواست های محیط کار بیش تر از آن است که فرد بتواند از عهده آنها برآید .
وی با اشاره به اینکه این استرس علاوه بر مشکلاتی که برای فرد ایجاد میکند، پیامدهای نامناسبی هم برای سازمانها در بر دارد به طوری که میتواند اولین علت ناتوانی ناشی از کار قلمداد شود و ضررهای اقتصادی زیادی هم به دنبال داشته باشد تصریح کرد: اگر فرد نتواند از عهده انجام کاری که بخشی از شغل معینی است برآید، دچار استرس خواهد شد علاوه براین اگر فردی در شرایط شغلی قرار بگیرد که از مهارتهای فردی به طور کامل استفاده نکند نیز دچار استرس می شود.
وی با بیان اینکه ناسازگاری نقش نیز هنگامی اتفاق میافتد که پذیرش مجموعه ای از الزامات شغلی باپذیرش مجموعه ای دیگر در تضاد است ، ابراز کرد: کیفیت روابط کارکنان در محیط کار ، ساختارهایی که قدرت تصمیم گیری بیشتری به کارکنان خود میدهند و شیوه های کار در مدیریت منابع انسانی بر میزان استرس های وارده بر افراد تاثیر دارد.
دکتر اخروی با اشاره به اینکه پیامد های استرس شغلی شامل عوارض روانی و جسمی، فردی و سازمانی است، گفت: عوارض روانی شامل اضطراب، حساسیت، افسردگی، نارضایتی، خستگی، ملامت، ناکامی، بیزاری، انزوا و خودکشی و عوارض جسمی نیز شامل بیماری های قلبی و عروقی، اختلالات اسکلتی عضلانی، زخمهای گوارشی، تضعیف سیستم ایمنی و سرطان است .
وی ادامه داد: عوارض رفتار فردی شامل خودداری از کارکردن، مصرف روز افزون دارو، پرخوری یا بی اشتهایی و رفتارهای ستیزه جویانه در برابر خانواده و عوارض سازمانی نیز غیبت، رها کردن شغل، افزایش خطا و حادثه، افزایش آسیبها و ضایعات، کاهش کارایی، کاهش کیفیت کار، فقدان بهره وری، افزایش هزینه های پزشکی و بهداشتی، افزایش مرخصی استعلاجی، بازنشستگی زودرس، هزینه های جایگزینی افراد، فقدان خلاقیت و نوآوری، افزایش مخالفتها و از هم پاشیدگی سازمانی است.
دکتر اخروی با بیان اینکه استرس شغلی را می توان با انجام تغییرات سازمانی کاهش داد، گفت: مزیت تغییرات سازمانی این است که مستقیما با علل اصلی استرس سروکار دارد . با این وجود ، گاهی مدیران با این نوع تغییرات مخالف هستند ، زیرا این تغییرات میتواند شامل تغییر روش کار ، برنامه تولید یا تغییر ساختار سازمانی باشد.