کارشناس مسئول طب ایرانی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: در فصل بهار از مصرف مقدار زیاد و مداوم غذاهایی که موجب خونسازی می شوند اجتناب شود.
دکتر زهرا نیک اختر در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه بهار فصل زنده شدن و رویش دوباره طبیعت بر بدن انسان نیز مانند همه اجزاء طبیعت تأثیر گذار است، اظهار کرد: از نظر طب ایرانی فصلها دارای مزاج هستند و مزاج فصل بهار معتدل و از نظر برخی پزشکان گرم و تر در حد اعتدال است ، بنابراین فصل بهار فصلی است که موافق همۀ سنین به ویژه موافق سن کهولت و صاحبان مزاج سرد و خشک است.
وی با بیان اینکه برخی بیماریها در فصل بهار نسبت به فصول دیگر بیشتر دیده میشود، که از آن جمله می توان دملهای چرکی، بثورات پوستی، آلرژیها، خونریزی از بینی اشاره کرد، گفت: بیماریهای فصلی خاصی در هریک از فصلها مشاهده میشود لذا در تدابیر حفظ سلامتی تغییر آب و هوا نیز در نظر گرفته شده است.
کارشناس مسئول طب ایرانی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه برای پیشگیری از بروز بیماریهایی که در بهار بیشتر دیده میشوند تدابیر و دستوراتی بخصوص در انتخاب غذاها در منابع طب ایرانی توصیه شده است، گفت: در فصل بهار از مصرف غذاهای گوشتی (انواع کبابها و حلیم)، شیرینیجات (مانند عسل، شیره انگور، شکر سرخ) بخصوص در افرادی که از سنگینی سر و بدن، شیرینی دهان ، خواب آلودگی شاکی هستند و دارای زبان و چهره سرخ رنگ بوده مستعد بروز بثورات و خونریزی از بینی و لثه هستند پرهیز شود، بدیهی است که باید برای کودکان در حال رشد متناسب با نیازمندی مواد غذایی مختلف استفاده شود.
وی بیان داشت: کاهش مصرف غذاهای با مزاج گرم و شور مانند سیر، پیاز، زنجبیل، دارچین، گردو، خرما، گوشت قرمز و..... نیز در این فصل توصیه می شود.
دکتر نیک اختر با اشاره به اینکه استفاده از غذاهایی که با حجم زیاد انرژیزایی کمی دارند، مانند انواع آشها و سوپهایی که با سبزیجات و حبوبات با مزاج معتدل یا سرد (ماش، عدس و...) تهیه میشود؛ مانند آش جو، آش آبغوره، آش تمر هندی، خورش کدو، بورانی، آش دوغ، آش ماست بخصوص در افرادی که دچار اضافه وزن هستند توصیه می شود، گفت: افراد چاق و یا تنومند برای پاکسازی به مدت ۲ هفته در هر وعده آش بخورند و سایر افراد هفته ای ۲ تا ۳ وعده آش یا سوپ بخورند.
وی با بیان اینکه از طرفی کاهش مقدار غذا در این فصل مناسب نیست چون قوت هضم در این فصل زیاد است لذا غذای پرحجم و کم کالری توصیه میشود، گفت: بهتر است از میوه ها و سبزیهای فصل مانند ریواس، آلبالو، توت فرنگی، گیلاس،زردالو، شلیل، هلو و همچنین شربتهای مرباها و چاشنیهای با مزاج مایل به سرد مانند، شربت غوره، شربت نارنج، شربت آبلیمو، شربت سکنجبین، شربت آلبالو و شربت به استفاده شود.
دکتر نیک اختر با بیان اینکه افرادی که مشکلات گوارشی دارند این شربتها را باید با نظر پزشک مصرف کنند، گفت: این توصیه ها برای افراد سالم و به طور عمومی مناسب است و افرادی که بیماریهای خاصی دارند بهتر است با متخصص تغذیه مشورت کنند.