مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: بسیاری از ناراحتی ها و عوارض دوران بارداری به این مسئله برمی گردد که تغذیه مادر باردار چگونه است و این موضوع از حالت تهوع تا عوارض جدی نظیر افزایش فشارخون را در برمیگیرد.
دکتر زهرا اباصلتی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه برای بهبود حالت تهوع مادر باردار بهتر است که در برنامه غذایی خود از مواد غذایی كمچرب و کم آب مانند پنیر، نان برشته ، مربا ، تخم مرغ پخته شده و سیب زمینیاستفاده کند، خاطر نشان کرد: بنابراین مادران باردار بهتر است از مصرف غذاهای سرخ کرده بپرهیزند و قبل از بلندشدن از رختخواب مقداری نان خشک یا بیسکوئیت مصرف کنند.
وی با بیان اینکه علاوه براین مادر باردار باید از بوهای مشمئز کننده و نامطبوع دوری کند زیرا امکان تهوع و استفراغ را افزایش می دهد، تصریح کرد: تهوع و استفراغ موجب کاهش حجم مایعات بدن شود از همین رو بایدبرای جبران آن، به اندازه کافی مایعات بنوشند.
وی با اشاره به اینکه گرسنگی بیش از حد زمینه حالت تهوع را فراهم می کند، تصریح کرد: بسیاری از مادران باردار اگر معده خود را با خوراکی های سبک پر نگه دارند تا حدودی از حالت تهوع جلوگیری می کنند.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه برای جلوگیری از سوزش سردل باید نکاتی در تغذیه مادر باردار رعایت شود، گفت: مادر باردار نباید بلافاصله بعد از خوردن غذا دراز بکشد، سعی کند مکرراً غذا ، آن هم غذاهای سبک مخصوصاً در سه ماهه دوم بارداری میل کند و طوری بخوابد که سر ش بالاتر از تنه قرار گیرد تا برگشت اسید معده کاهش یابد .
وی ادامه داد: از مصرف تحریک کننده هایی مانند قهوه ( کافئین) شکلات و غذاهای پرادویه و هر غذای دیگری که او را اذیتمیکند،بپرهیزد؛ غذا را به آرامی و در محیط آرام ( 6 بار در روز )مصرفکند.
وی با تأکید براینکه مادر باردار از مصرف غذاهای نفخ آور خودداری کند،گفت: از خوردن غذا باحجم زیاد قبل از خواب و از خوردن سپس خوابیدن به پشت خودداری کند.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه با اشاره به اینکه مادر برای رفع مشکل یبوست در دوران بارداری، به مصرف مکمل های تجویز شده ادامه دهد و غذاهایی که فیبر زیادی دارند را مصرف کند، ابراز کرد: روزانه حداقل 8 لیوان مایعات فاقد کافئین بنوشی تا اثرات ملین فیبر را افزایش دهد و با انجام فعالیت منظم ورزشی باعث تحریک دستگاه گوارش شود و حرکات منظم روده را افزایش دهد.
وی با اشاره به اینکه مادران باردار از گلابی ، آلو ، انجیر ، انگور ، زردآلو و ... استفاده و نان سبوس دار ( مثل نان سنگک ) مصرف کنند، اظهار کرد: از روغن زیتون درسالاداستفاده و میوه ها مخصوصاً میوه های خشک مانند انجیر خشک ، قیسی ، آلوی خیسانده و ... و سبزیجاتی مانند کاهو، خیار و نخود سبز پخته را بیشتر مصرف نمایند.
وی با بیان اینکه تغذیه نقش مهمی در کنتر ل فشار خون مادر باردار دارد، اظهار کرد: رژیم بدون نمک یا حداقل 4 تا 5 گرم سدیم درروزمیتواند مفید باشد علاوه براین کنترل دقیق فشار خون در طی بارداری ومراجعه منظم به پزشک لازم نیز ضروری است.
دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه هرچه رژیم غذایی مادر کامل تر و مناسب تر باشد، کودک بهتررشدخواهدکرد، ابراز کرد: البته کمبودغذایی مادر درحد خفیف اثرچندانی بر رشد کودک ندارد زیراکودک نیازش را از ذخائر بدن مادر تأمین میکند ليكن این مادر است که در درجه اول لطمه میبیند ؛ از این رو مادران باردار باید هم برای حفظ سلامت کودکشان و هم خودشان توجه زیادی به امر تغذیه داشته باشند .
وی با اشاره به اینکه رژیم گرفتن بانوان در دوران بارداری برای سلامت جنینی که در حال رشد است، خطر دارد، گفت: بسیاری از رژیمهای لاغری باعث فقیر شدن بدن از نظر آهن، اسید فولیک و برخی ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز میشود.
دکتر اباصلتی تأکید کرد: یادتان باشد که اضافهوزن یکی از بارزترین نشانههای سلامت در دوران بارداری است. بانوانی که در دوران بارداری تغذیه خوب و مناسبی دارند و به مقدار لازم وزن میگیرند، نوزادهای سالمی به دنیا میآورند.
وی با اشاره به اینکه به طور معمول 10 تا 12 کیلوگرم اضافهوزن در طول دوران بارداری طبیعی است، ابراز کرد: این وزن باید در طول 9 ماه بارداری طی 3 دوره اضافه شود که از شروع بارداری تا هفته دوازدهم، بین 1 تا 2 کیلوگرم اضافهوزن، طبیعی است و از هفته 12 تا 28 بارداری، به طور متوسط باید هر هفته بین 30 تا 400 گرم به وزن خانم باردار اضافه شود. از هفته 28 تا 40 بارداری، به طور متوسط هــر ماه بین 1 تــا 3 کیلوگرم اضافهوزن طبیعی است و مادر چاق حداکثر7کیلوگرم ومادرلاغرتا16کیلوگرم نیز میتوانند اضافه وزن داشته باشند.