مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: به منظور ارتقای سطح سواد سلامت شهروندان، در شرایط اضطراری و محل های اسکان موقت، رعایت بهداشت فردی و محیطی، دفع بهداشتی پسماندها، تامین آب آشامیدنی سالم و رعایت دستورالعملها و توصیههای کنترل ناقلین بیماریها (حشرات و جوندگان) از اهمیت بالایی برخوردار است و میتواند مانع شیوع بیماریهایی همچون سالک ، تب دنگی، حصبه ، بیماریهای منتقله از آب و غذا و ... در جامعه تحت پوشش گردد.
دکتر فرشید وفا در گفتگو با وب دا با بیان اینکه جمع آوري و دفن صحيح زباله و فاضلاب بهترين راه مبارزه با حشرات موذي و جوندگان است، افزود: در شرایط بحرانی بایستی دفع بهداشتی زبالهها در ظروف دربدار و جلوگیری از انباشت زباله، تمیز نگه داشتن توالتها وسرویس های بهداشتی، استفاده از چاهبست، جلوگیری از ورود حشرات و جوندگان به محل اسکان، سمپاشی و مبارزه با حشرات و جوندگان ناقل بیماری، نگهداری موادغذایی در ظروف درب دار ، شستن دست ها با آب و صابون بعد از رفتن به توالت ، قبل از خوردن غذا و قبل از تهیه غذا ( در صورت نبود آب و صابون استفاده از محلول های ضدعفونی دست بر پایه الکل 70 درصد) ، ایجاد جویهای زهکشی در اطراف محل اسکان مورد توجه ویژه قرار گیرند.
وی اظهار کرد: در مناطقی که امکان وجودحشرات و لانه جوندگان می باشند از استقرار چادر اجتناب شود، همچنین استفاده از پشه بند، اسپری یا پمادهای دافع حشرات وپوشیدن لباس های آستین بلند و شلواربلند در مناطق باز و پرخطر، توصیه می گردد. بهتر است در محیط های سربسته بخوابید و به هنگام اقامت در محل هاي اسکان وسائل شخصي مثل حوله ، روبالشي و ملحفه به همراه داشته باشيد.
مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه گفت: طراحی شیوه های مورد استفاده جهت جمع آوری و حمل و دفع پسماند و فاضلاب، ایجاد توالت های بهداشتی، روش های تامین آب آشامیدنی، و مسائل مرتبط با کنترل حشرات و جوندگان و سایر نیازهای اساسی باید با هدف کاهش حداکثری تماس انسان در نظر گرفته شود.
دکتر وفا توصیه کرد: برای گندزدایی سطوح 1 قاشق غذا خوری سفید کننده (وایتکس) را با 2 لیوان آب سرد حل کنید. این محلول تا 24 ساعت قابل استفاده است و حداقل یک دقیقه زمان لازم است تا محلول تهیه شده بر روی سطوح اثر داشته باشد. همچنین در صورت نبود آب و صابون می توان از محلول های ضدعفونی دست ( بر پایه الکل 70 درصد) استفاده کرد و یا الکل 70 درصد را از الکل 96 درصد به نسبت سه به یک (سه پیمانه الکل 96 درصد و یک پیمانه آب جوشیده سرد شده) تهیه و استفاده نمایند.