معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به فرارسیدن ایام عزاداری اربعین حسینی، از انتشار راهنمای جامع بهداشت غذایی ویژه هیأتهای عزاداری خبر داد و اظهار کرد: این دستورالعمل توسط دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدوین و منتشر شده و هدف آن، ارتقاء سطح بهداشت عمومی و کاهش خطرات ناشی از آلودگی مواد غذایی در مراسم مذهبی است.
دکتر مهدی قلیان در گفتگو با وب دا با تأکید بر اهمیت رعایت نکات بهداشتی در ایام عزاداری گفت: «در این راهنما به لزوم رعایت نظافت فردی و محیطی، استفاده از ماسک توسط افراد درگیر فرآیند طبخ، شستوشوی مکرر دستها با آب و صابون، و کاربرد دستکشهای یکبار مصرف تأکید شده است. همچنین شستوشو و ضدعفونی کامل سطوح و تجهیزات پس از هر بار استفاده و آموزش ساخت محلول ضدعفونی خانگی از دیگر محورهای کلیدی این دستورالعمل است.»
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: «نگهداری غذا در دمای مناسب برای پیشگیری از رشد میکروبهای بیماریزا بسیار ضروری است. غذای پخته نباید بیش از دو ساعت در دمای محیط رها شود و باید بلافاصله سرد و در یخچال با دمای کمتر از ۵ درجه سانتیگراد نگهداری گردد. باقیمانده غذا نیز باید حداکثر تا سه روز مصرف شود و از گرمکردن مکرر آن خودداری شود.»
دکتر قلیان در ادامه به تشریح بخشهایی از این راهنما پرداخت و گفت: «شستوشوی اصولی میوه و سبزیجات طبق دستورالعمل چهار مرحلهای وزارت بهداشت شامل پاکسازی، انگلزدایی با محلول کفاب، ضدعفونی با پودر پرکلرین یا وایتکس و آبکشی کامل، یکی از مهمترین اقدامات برای پیشگیری از بیماریهای گوارشی است.»
وی با اشاره به نکات تغذیهای موجود در این دستورالعمل بیان کرد: «استفاده از مواد اولیه سالم و پاستوریزه، روغن مایع با ترانس پایین، نمک یددار تصفیهشده و نانهای مجاز بستهبندی مانند سنگک، بربری و تافتون، و همچنین جایگزینی خرما و کشمش بهجای قند و استفاده از نوشیدنیهای سالم مانند دوغ کمنمک بدون گاز، از جمله توصیههای مهم تغذیهای این راهنما هستند.»
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین اظهار داشت: «در بخش تهیه غذا، پرهیز از استفاده از چربی و پوست گوشت، اجتناب از افزودنیهای غیرمجاز مانند دنبه، و استفاده از حرارت غیرمستقیم برای پخت کباب مورد تأکید قرار گرفته است. همچنین برای توزیع غذاهای داغ، استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی یا آلومینیومی توصیه شده و سرو نوشیدنیهای داغ در لیوانهای پلاستیکی شفاف بهطور اکید منع شده است.»
دکتر قلیان در پایان تصریح کرد: «رعایت این نکات ساده ولی کاربردی میتواند نقش چشمگیری در پیشگیری از بیماریهای قابلانتقال از طریق غذا و افزایش ایمنی هیأتها در ایام پرجمعیت و گرم اربعین ایفا کند. از مسئولان هیأتها انتظار میرود در اجرای دقیق این موارد کوشا باشند.»