به گزارش وب دا دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، تنبلی چشم يك اصطلاح پزشكي است و زماني به كار مي رود كه ديد يكي از چشمها كاهش يافته است و علت آن عدم تكامل نرمال سلولهاي بينائي قشر مغز است و در این بیماری خود چشم به تنهایی مشکلی ندارد اما به طور طبیعی کارایی ندارد .
آمبلیوپی (تنبلی چشم ) شایعترین علت کاهش بینایی در کودکان به شمار می رود و به طور متوسط 2 تا 3 کودک در هر 100 نفر مبتلا به این عارضه هستند ، در صورت به موقع آمبلیوپی تا دوران بزرگسالي باقي مي ماند و شايعترين علت اختلال بينائي يك چشمي در بچه ها و بالغين جوان و ميانسال مي باشد.
بر اساس مرکز تحقیقات چشم دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، طي 6 سال اول زندگي سيستم بينايي خيلي سريع رشد وتكامل مي يابد و ارتباطات پيچيده ای بين چشم و مغز ايجاد مي شود لذا موفقيت در درمان آمبليوپي به سن بيمار وابسته است .
اغلب والدين به اشتباه اميدوارند كه تنبلي چشم فرزندشان تنها با عينك بهبود يابد ، اما عينك به تنهايي در درمان آمبليوپي موثر نيست . چشمي كه به كار گرفته نشود ، گيرنده هاي مغزي كمتري را فعال مي كند و لازم است اين گيرنده هاي مغزي دوباره به كار گرفته شوند . اين امر از طريق بستن يك چشم و اصلاح عامل تنبلي چشم در سنين 3 تا 5 سالگی انجام مي شود .
هدف اوليه از پوشاندن چشمها بدست آوردن بهترين و بيشترين بينائي ممكن است . در بچه هاي كوچك تر معمولاً نتيجه خيلي خوبي حاصل مي شود . برخي از بچه ها فقط با چند هفته پوشاندن چشم سالم بهبودي هميشگي خواهند داشت . با اين وجود در اكثر بچه هاي ديگر چند هفته تا چند سال لازم است عمل پوشاندن چشم سالم ادامه يابد . معمولاً در سن 9 سالگي وضعيت بينائي كودكان ثابت مي شود و پس از اين زمان ديگر نيازي به پوشاندن چشم نيست اما بهتر است معاينات منظم چشمي حداقل تا 9 سالگي ادامه يابد .
ممكن است پوشاندن چشم جهت درمان تنبلي چشم مشكل باشد اما شما بايد نتيجه نهايي آن را به خاطر داشته باشيد: شما به فرزندتان يك هديه عالي مي دهيد يعني توانايي خوب ديدن با هر دوچشم كه در طول زندگي ادامه مي يابد و گاهي باعث برطرف شدن انحراف چشم مي شود ، شانس اشتغال وكارايي كودك در آينده بيشتر مي شود و خطر كوري نيز كمتر مي شود