عضو هیأت علمی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی با اشاره به کاربردهای مختلف تکنولوژی نانو در صنایع غذایی گفت: از جمله کاربردهای مهم این صنعت بهبود و غنی سازی مواد غذایی با توجه به نیاز جامعه و شرایط اقتصادی سطوح مختلف جامعه است.

دکتر آرام بستان در گفتگو با ستاد خبری نخستین کنگره بین المللی تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن ارائه این تعریف که " نانو کپسوله کردن " به مفهوم ایجاد یک لایه پوششی در اطراف مواد فعال زیستی است که انتقال آنها را به محصول غذایی و بدن تسهیل می کند افزود: این کار از سویی می تواند حمل و نقل آنها را آسانتر و حلالیت شان را افزایش دهد و از سوی دیگر آزادسازی این مواد در محصول غذایی را بصورت کنترل شده برای ما امکان پذیر سازد.

وی اضافه کرد: خیلی از ترکیباتی که برای ما مفید هستند را به دلایل مختلف نمی توانیم مستقیما مصرف کنیم؛ از جمله اینکه بسیاری از این ترکیبات محلول در آب نیستند و یا شدیدا به شرایط محیطی همچون نور، اکسیژن و حرارت حساس هستند، همچنین زمانی که این ترکیبات در حال عبور از دستگاه گوارش هستند ممکن است خاصیت زیستی خود را از دست بدهند، در تمام این موارد اگر ما دیواره پوششی را برای آنها در نظر بگیریم و آنها را نانو کپسوله کنیم مقاومت این ترکیبات  نسبت به عوامل محیطی افزایش یافته و به شرایطی که در دستگاه گوارش وجود دارد مقاوم تر می شوند؛ ضمن اینکه حین فرایند و نگهداری محصول غذایی نیز پایداری این مواد افزایش می یابد.

عضو هیأت علمی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی  در خصوص ضرورت استفاده از این فناوری در صنعت غذایی کشور نیز گفت: طبق گزارشات تغذیه ای، کمبود ویتامین ها و موادمعدنی در اقشار مختلف جامعه ما شیوع گسترده ای دارد و یکی از راه هایی که می توان این امر را جبران کرد استفاده از روش کپسوله کردن مواد غذایی، جهت تولید محصولات غنی شده است که با هزینه ای مناسب در اختیار مصرف کننده قرار می گیرد.

وی در خصوص آزمایش های انجام شده بر روی عملکرد مواد نانو کپسوله در فرآیند هضم و گوارش در بدن هم گفت: یکی از آزمایشاتی که ما در هنگام نانو کپسوله کردن مواد غذایی انجام میدهیم، بررسی میزان آزاد شدن این ترکیبات در محیط معده و روده است و اطمینان از این موضوع که پوشش ایجاد شده در اطراف مواد فعال زیستی در محیط معده یا روده از بین می رود و ترکیب مورد نظر در دسترس بدن قرار می گیرد.

دکتر آرام بستان در توضیح بیشتر مزایای نانو کپسوله کردن مواد غذایی گفت: ما گروهی از ویتامین ها مثل ویتامینk, E ,A را داریم که محلول در چربی و مورد نیاز بدن هستند و در حالت معمول نمی توان آنها را به مایعات افزود، در روش کپسولاسیون با دیواره ای که در اطراف ترکیب مورد نظر ایجاد می کنیم امکان ورود ویتامین به بدن و جذب آن در فرایند گوارش فراهم می شود.

وی افزود: از دیگر مزایای نانو کپسوله کردن این است که به دلیل مقیاس بسیار ریز ترکیب کپسول شده، تاثیر منفی روی خصوصیات حسی محصول غذایی نخواهد داشت و ظاهر محصول به همان شکل اولیه به مصرف کننده ارایه خواهد شد، به عنوان مثال وارد کردن ترکیبات نانو کپسوله به آب که ترکیبی کاملا شفاف است هیچ تغییری در ظاهر آن ایجاد نمی کند و در نتیجه مصرف کننده با رغبت کامل آب مورد نظر را استفاده خواهد کرد.

 

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image