عضو هیئت علمی و رئیس مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: در این مرکز تلاش می شود با گسترش همکاریهای بینالمللی، تقویت ارتباط با صنعت و استفاده از فناوریهای پیشرفته هوش مصنوعی، مرزهای دانش در تشخیص و درمانهای نوین را گسترش دهد.
دکتر آمنه سازگارنیا در گفتگو با وب دا خاطر نشان کرد: فیزیک پزشکی به مفهومی که امروز در مراکز آموزش عالی و موسسات ارائه کننده خدمات بهداشتی- درمانی مطرح است شاخه ای از علوم کاربردی است که کمی بیش از چهار دهه از حیات فعال آن در ایران سپری شده است، بهمین دلیل نیاز به انجام تحقیقات بنیادی و کاربردی در تمام زیرشاخه های این رشته در جهت شناخت و کمک به بهبود روش های تشخیصی-درمانی قویاً احساس می شود.
وی تصریح کرد: وجود متخصصین فیزیک پزشکی با پشتوانه ای از سالها آموزش و تحقیق و حضور دانشجویان مستعد و علاقمند در گروه ایجاب می نمود که فضا و امکانات لازم برای تبلور قابلیت های این مجموعه فراهم گردد. در پاسخ به این نیاز مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی با مجموعه ای از آزمایشگاههای دزیمتری محیطی، دزیمتری پزشکی، پایش نویز و درمانهای فیزیکي سرطان ایجاد گردید و در سالهای بعد با تاسیس آزمایشگاه های تصویر برداری، در محل دانشکده پزشکی، تعداد آزمایشگاههای تخصصی مرکز به هفت آزمایشگاه افزایش یافت.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود:آزمایشگاه تحقیقاتی درمانهای فیزیکی سرطان یکی از زیرمجموعه های این مرکز شامل بخشهاي فوتودايناميك تراپي، هایپرترمیای مغناطیسی، كشت سلولي استاندارد و اتاق حيوانات آزمايشگاهي می باشد که با بهرهگیری از تجهیزات پیشرفته، همکاری بینرشتهای متخصصان، و تکیه بر رویکردهای نوآورانه، در حوزه تحقیقات فوتوداینامیک تراپی (PDT)، فوتوترمال تراپی (PTT) و هایپرترمیای مغناطیسی (MHT) درحال فعالیت می باشد.
دکتر سازگار نیا با تاکید بر اینکه تحقیقات در این مرکز با رویکرد حل مسئله و پاسخگویی به نیازهای جامعه پزشکی تدوین شده و تمرکز ویژه ای بر تبدیل نتایج تحقیقات به فناوریهای کاربردی دارد افزود: در این راستا استفاده از تکنیکهای پیشرفتهای نظیر میکروفلوئیدیک دینامیک و همچنین شبیهسازیهای پیشرفته با بهرهگیری از مدلهای محاسباتی، پژوهشهای آزمایشگاه را به سمت افزایش دقت و کاربرد پذیری نتایج هدایت کرده است.
رئیس مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تحقیقات حوزه فتوترمال تراپی بر تولید نانوذرات با قابلیت جذب بالا در محدوده فروسرخ نزدیک (NIR) و ایجاد هیپرترمی کنترلشده در سلولهای سرطانی متمرکز است. دستاوردهای اخیر شامل توسعه نانوپلتفرمهای هیبریدی با قابلیت دوگانه درمانی PDT/PTT بوده که گامی مؤثر در افزایش کارایی و کاهش عوارض جانبی روشهای درمانی سنتی محسوب میشود.
وی ادامه داد: آزمایشگاههای رادیوبیولوژی و بیودزیمتری در حوزه درمان تمرکز خود را بر شخصیسازی درمان رادیوتراپی برای بیماران مبتلا به سرطان و توسعه حساس کنندههای پرتویی در محیط برون تنی و درون تنی و مطالعات حیوانی در قالب نانو ساختارهای هدفمند و استفاده از miRNA های اختصاصی جهت سرکوب مسیرهای مولکولی وابسته به مقاومت پرتویی قرار داده است. همچنین بررسی مسیرهای مولکولی مختلف در سلولهای سرطانی مقاوم به پرتو جهت افزایش بهره درمان در دستور کار قرار گرفته است. همچنین در آزمایشگاه بیودوزیمتری سنجش ناهنجاریهای کروموزومی و مطالعات سیتوژنتیک در پرتوکاران به منظور تخمین روز دریافتی در سوانح و حوادث و در مواردی که فقدان دزیمتر فیزیکی وجود دارد، به انجام رسیده است.
وی اضافه کرد : از جمله پروژههای انجامشده در این مرکز شامل مطالعات برون تنی و درون تنی بر روی مدلهای حیوانی با هدف شناسایی نقاط ضعف و بهبود عملکرد حساسکنندههای نوری و پرتوی و طراحی ساختارهای مهندسیشده برای افزایش اثربخشی درمانها و بهینه سازی برخی روشهای تصویربرداری بوده است.
مدیر گروه فیزیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار امیدواری کرد:با توجه به سایر پژوهشهای جاری در زمینه های تصویربرداری و رادیوتراپی، مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تلاش است تا با گسترش همکاریهای بینالمللی، تقویت ارتباط با صنعت و استفاده از فناوریهای پیشرفته هوش مصنوعی، مرزهای دانش را در تشخیص و درمانهای نوین گسترش دهد.