استادیار رادیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه سرطان روده بزرگ در ایران پنجمین سرطان شایع در مردان و سومین سرطان شایع در زنان است، افزود: ویژگی مهم این سرطان قابل پیشگیری بودن آن است.
دکتر ساره حسینی در گفتگو با خبرنگار وب دا ،با بیان اینکه مجموعه ای از عوامل محیطی و ژنتیکی در ایجاد این سرطان دخالت دارد، افزود: سن بالا، جنس مذکر، سابقه فامیلی ابتلا به سرطان های روده، توده بدنی (BMI) یعنی نسبت وزن به قد بالا، مصرف گوشت و فراورده های گوشتی فراوری شده، مصرف سیگار، الکل و کاهش فعالیت بدنی از فاکتورهای خطر ابتلا به این سرطان هستند.
دکتر حسینی همچنین اظهار داشت: برخی بیماری های همراه نظیر دیابت، بیماری های التهابی روده، وجود پولیپ های متعدد روده ای نیز فرد را مستعد ابتلا به این بیماری می کند تحقیقات نشان داده است که رژیم های غذایی پرچرب و حاوی گوشت قرمز و با مقادیر ناکافی فیبر، سبزیجات، میوه جات و اسید فولیک با افزایش ابتلا به این سرطان همراه است.
استادیار رادیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به علائم بالینی این بیماری گفت: سرطان روده از یک بیماری بدون علامت یا با حداقل علائم تا یک بیماری پیشرفته و با علائم درگیری ارگان های دوردست متغیر است بسیاری از علائم، غیراختصاصی و ممکن است با تغییراتی در عادات اجابت مزاج اعم از یبوست یا اسهال، ضعف، خستگی، دردهای شکمی و تهوع- استفراغ همراه باشد.
دکتر حسینی در خصوص روش های تشخیصی اظهار داشت: بهترین و مطمئن ترین روش تشخیص سرطان روده بزرگ در بیماری که علائم مشکوک به این سرطان را دارد کولونوسکوپی است در این روش تمام روده بزرگ دیده می شود و امکان نمونه برداری از ضایعات مشکوک یا پولیپ وجود دارد.
وی به دیگر روش های تشخیص اشاره و تصریح کرد: روش های دیگر تشخیصی بررسی تست خون مخفی در مدفوع یا عکسبرداری رنگی مانند باریوم انما می باشد سپس برای تعیین وسعت ضایعه و مرحله بندی تومور، از سی تی اسکن یا ام ار آی استفاده می شود.
استادیار رادیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه در خصوص روش درمان اذعان کرد: روش درمانی اصلی در تمامی سرطان های روده بزرگ، جراحی و حذف تومور است ترکیبی از روش های دیگر مانند شیمی درمانی و پرتو درمانی بسته به مرحله تومور و محل آن بر اساس گزارش آسیب شناسی به بیمار توصیه می شود.
دکتر حسینی با بیان اینکه پیشگیری از سرطان روده بزرگ امکان پذیر می باشد، گفت: برخی انواع پولیپ های روده، ضایعه پیش بدخیم تلقی می شوند و بسیاری از سرطان های روده از این پولیپ ها منشا می گیرند بنابراین تشخیص این پولیپ های نئوپلاستیک و حذف آنها در پیشگیری سرطان های روده موثر و هدف غربالگری سرطان روده، یافتن و درمان پولیپ های پیش بدخیم یا سرطان های مهاجم در مراحل اولیه است.
وی در ادامه افزود: به همین دلیل دستورالعمل های جهانی توصیه می کنند برای افرادی که ریسک متوسط ابتلا دارند غربالگری از 50 سالگی با سیگموئیدوسکوپی( رویت بخشی از روده بزرگ) یا باریوم انما هر 5 سال و یا کولونوسکوپی (رویت تمام روده بزرگ) هر 10 سال انجام شود.
دکتر حسینی همچنین تصریح کرد: پرهیز از مصرف الکل و دخانیات، رژیم غذایی سالم و حاوی فیبر و سبزیجات، انجام فعالیت های بدنی منظم، حفظ وزن مناسب توصیه های دیگر در پیشگیری از این سرطان است.









