عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به بیماری سلیاک گفت: شایعترین نشانه و علامت این بیماری اسهال مزمن و سوء جذب موادغذایی است.

دکتر احمدشاه فرهت در گفتگو با وب دا خاطر نشان کرد:  بیماری سلیاک یک اختلال گوارشی - روده ای مزمن و نسبتا شایع است که به دلیل واکنش به گلیادین که در غلاتی نظیر گندم، جو، چاودار، جو صحرایی و ترتیکل (هیبرید گندم و چاودار) وجود دارد ایجاد می شود.

وی با بیان اینکه این اختلال معمولا در سنین حدود 2 سالگی پس از آغاز مصرف غلات در رژیم غذایی یا کمی بعدتر، بین سنین 40-30 سالگی ایجاد می شود، افزود: افرادی که از این اختلال رنج می برند، نمی توانند هرگونه غذای محتوی این غلات یا آرد آنها را بخورند، زیرا ممکن است گلوتن پرزهای کوچکی را که در لایه پوشاننده مخاط روده بوده و مسئول جذب موادغذایی هستند را نابود کرده و جدار روده را مسطح کند.

دکتر فرهت با اشاره به علائم و نشانه های بیماری سلیاک اظهار داشت: در اکثر موارد این علائم بدون توجه خاصی رفع می شوند تا زمانی که عوارض و اختلالات ظاهر گردند، شایعترین نشانه و علامت این بیماری اسهال مزمن و سوء جذب موادغذایی است همچنین کاهش وزن، سوء تغذیه، کم خونی فقر آهن از دیگر علائم این بیماری می باشد.

فوق تخصص نوزادان به دیگر علائم این بیماری اشاره و بیان کرد: دردهای معده که اغلب عودکننده بوده و معمولا همراه با نفخ، بزرگی و اتساع شکم و حرکات غیرطبیعی روده ها، عارض شدن کم خونی در نتیجه سوء جذب آهن، اسیدفولیک و ویتامین B12 از دیگر علائم می باشد.

دکتر فرهت با بیان اینکه بیماری سلیاک گاهی اوقات همراه با آرتریت است که با درد، سختی و خستگی همراه می باشد، اذعان کرد: جراحات و صدمات استخوانی در این بیماران نیز دیده می شود همچنین سیستم عصبی هم ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرد که این عارضه خودش را به صورت قرمزی و خارش اندامها، انقباض عضلانی و مشکل در ایستادن، تحریک پذیری و نقص و مشکل در حافظه نشان می دهد.

وی رژیم غذایی را تنها راه درمان برشمرد و خاطرنشان کرد: درمان بیماری سلیاک شامل حذف غذاهای محتوی گلوتن از رژیم غذایی نظیر فرآورده هایی که دارای آرد گندم، جو، چاودار، جوصحرایی و ترتیکل می باشد کودک مبتلا به گلوتن باید آگاهی داشته باشد که غذاهای بدون گلوتن مانند گوشت قرمز، ماهی، شیر، تخم مرغ، میوه، انواع سیب زمینی، سبزیجات، چربیها و روغن ها، شکر و غلات بدون گلوتن مانند برنج، ذرت، ارزن و نیشکر چینی بخورند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه افزود: وقتی که کودک مبتلا به سلیاک در مدرسه یا رستوران غذا می خورد، توصیه می شود نه تنها تمام محتویات غذای او کنترل شود (به جهت عاری بودن از گلوتن) بلکه بررسی شود که غذا چگونه طبخ شده است غذاهای بدون گلوتن را می توان گاهی در روغنی که قبلا برای سرخ کردن یک ماده حاوی گلوتن استفاده شده، سرخ کرد که باید مراقب این مورد بود.

دکتر فرهت همچنین اذعان کرد: این بدان معنی است که والدین کودک و هر فردی که در رابطه با تغذیه کودک مسئول است، باید به دقت محتویات موادغذایی را بررسی کند تا مطمئن شود که بدون گلوتن هستند بعلاوه والدین باید عادت خواندن برچسب غذاها را به کودکانشان بیاموزند.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

خبرهای روز

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image