عضو مرکز تحقیقات نوزادان دانشگاه علوم پزشکی مشهد انتقال سلولهای ایمنی را یکی از مهمترین خواص شیر مادر عنوان کرد.
دکتر رضا سعیدی با بیان اینکه شیرمادر از جنبه های مختلف برای نوزاد مفید است و تمام نیازهای کودک به آب و غذا را تا شش ماهگی تامین می کند اظهار کرد: شیرخشک فقط برای بچه هایی توصیه می شود که به دلایل موجه از مصرف شیرمادر محروم باشند، در غیر اینصورت و در صورت سلامت مادر و نوزاد نیازی به شیرخشک نیست.
دانشیار گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد به برخی دلایل استفاده نوزاد از شیرخشک اشاره و بیان کرد: برخی بیماریهای خاص مادر مانند اچ ای وی و ایدز و مصرف برخی داروها مانند داروهای شیمی درمانی باعث می شود که نوزاد را با شیرخشک تغذیه کرد همچنین گاهی بدن نوزاد برخی آنزیم ها را ندارد بنابراین شیرمادر برای او خطرناک است و باید به او شیرخشک داد.
فوق تخصص نوزادان به دیگر فواید شیر مادر اشاره و تصریح کرد: شیرمادر سلولهای ایمنی و هورمونها را به کودک انتقال می دهد اما هیچ شیرخشکی اینگونه نیست مصرف شیرمادر آرامش در کودک ایجاد می کند و از نظر روحی، روانی و عاطفی برای مادر و نوزاد مفید است اما شیرخشک این خاصیتها را ندارد.
دکتر سعیدی افزود: از نظر اقتصادی شیر مادر برای خانواده هزینه ای ندارد همچنین شیرمادر تازه و از تولید به مصرف است و کمترین انتقال عفونتها و بیماریها را دارد.
با توجه به تقاضای شیرخوار باید به او شیر داد
فوق تخصص نوزادان با بیان اینکه کودک طبیعی هر 2 الی 4 ساعت در طول روز نیاز به شیر دارد، گفت: با توجه به تقاضای شیرخوار باید به او شیر داد و نیازش را برطرف کرد.
دکتر رضا سعیدی گفت: توصیه می شود مادران پس از زایمان در 30 دقیقه اول در صورت امکان حتما به نوزاد شیر دهند در این زمان نوزاد هوشیارتر است و شیردهی موفق تری تجربه می شود.
وی با بیان اینکه شیردهی در لحظات اولیه پس از تولد باعث پیشگیری از افت قندخون نوزاد می شود، افزود: در ساعات و روزهای اول شیر بسیار کم است که به آن آغوز گفته می شود آغوز منبع مهم پروتئین است و اولین واکسن برای پیشگیری از عفونتها و بیماریها برای نوزاد محسوب می شود.
دکتر سعیدی اظهار داشت: به تدریج شیر مادر افزایش پیدا می کند و با توجه به تقاضای کودک باید به او شیر داده شود یک بچه طبیعی طی 2 الی 4 ساعت در طول روز و در شبها در خواب حدودا سه مرتبه نیاز به خوردن شیر پیدا می کند.
فوق تخصص نوزادان در ادامه خاطرنشان کرد: مادران شاغل نیز می توانند شیر خود را بدوشند و در زمان نبود اطرافیان یا پرستار کودک شیر را به او بدهد شیرمادر در ظرف دربسته در دمای اتاق 6 تا 8 ساعت در یخچال تا دو روز در فریزر یکماه و در فریزرهای صنعتی که 20 درجه زیر صفر هستند تا 6 ماه قابل نگهداری است.