رییس دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: افزایش حجم تولید شیرمادر ارتباطی با حجم و میزان تغذیه ندارد.
دکتر محمد صفریان در گفتگو با وب دا با بیان اینکه طی بارداری توان شیردهی برای دو سال به شکل بافت چربی برای ذخیره انرژی و تولید شیر در مادر ذخیره می شود خاطر نشان کرد: پس از زایمان 6 الی 7 کیلو اضافه وزن در مادر باقی می ماند تا صرف تولید شیر و شیردهی شود بنابراین هر مادر توان این را دارد که حداقل به دو کودک شیر دهد و آنها را سیر کند.
دکتر صفریان در خصوص خواص تغذیه با شیر مادر تصریح کرد: مفیدترین و مناسبترین غذا با توجه به فیزیولوژی، دستگاه گوارش و هضم برای نوزاد، شیرمادر است شیردهی مناسب، کودک را از بسیاری از بیماریها و حتی برخی سرطانها در دوران بزرگسالی در امان نگه می دارد.
وی با بیان اینکه در ارتباط با تغذیه مادران شیرده چند نکته وجود دارد، اظهار کرد: مهم ترین محرک شیر مادر تعداد دفعات شیردهی است باید گفت حجم و نوع غذایی که مادر می خورد ارتباطی با افزایش حجم شیر ندارد مادران شیرده 500 کالری بیشتر نسبت به دیگران نیاز دارند که تولید شیر براحتی و بدون ضعف مادر انجام شود.
دکتر صفریان با اشاره به اینکه طعم و مزه شیر در افزایش یا کاهش خوردن شیر توسط نوزاد تاثیر دارد، تصریح کرد: بطور مثال اگر مادر سیر یا یک ماده غذایی دیگر خورده باشد طعم آن تا سه روز در شیر مادر وجود دارد در ابتدا که نوزاد شیر را می خورد اگر آن طعم را بپسندد حجم شیر بیشتر و در دفعات بیشتری می خورد و این تکرر در خوردن باعث می شود شیر مادر افزایش پیدا کند و مادر فکر می کند که آن ماده غذایی شیرش را بیشتر کرده است.
عضو هیات علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: اگر نوزاد طعم را دوست نداشته باشد و در همان ابتدا طعم شیر بسیار زننده باشد و دو سه بار تکرار شود نوزاد برای خوردن شیر شرطی و باعث اذیت خود و مادر می شود باید طعم های مختلف را به تدریج و کم کم امتحان کرد تا نوزاد از شیر زده نشود.
رییس دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد اذعان کرد: علاقه نوزاد به طعم شیر و افزایش تعداد دفعات خوردن شیر هم باعث تولید شیر بیشتر و هم باعث رشد مناسب نوزاد خواهد شد.
دکتر صفریان با بیان اینکه شیر مادر متناسب با سن، انرژی و ساعات روز مزه، خاصیت و ترکیبش تغییر می کند، خاطرنشان کرد: در ابتدای شیردهی، شیر ترکیب آبکی دارد و به تدریج ترکیب پروتئینی غلیظ و پرکالری به خود می گیرد نوزاد باید یک پستان را به خوبی تخلیه کند و بعد پستان دیگر را به او داد معمولا در 95 درصد مواقع هر پستان طی 15 دقیقه تخلیه می شود.
وی با بیان اینکه برای یک کودک سه ماهه چیزی حدود 850 تا 880 سی سی شیر تولید می شود اظهار کرد: جالب است بدانیم که بسیاری از مادران آفریقایی که خود آنها و کودکانشان سوء تغذیه دارند افزایش شیر بیشتری دارند زیرا کودکان چیزی جز شیرمادر برای خوردن ندارند بنابراین با افزایش شیردهی تولید شیر افزایش می یابد اما در کشورهای مفرح با وجود غذاهای کمکی و سیر کردن کودک با مکمل ها دفعات شیردهی کمتر و تولید شیرمادر کاهش می یابد.