استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: کنگرهی سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی، فرصتی است تا مردم بیش از گذشته با رشته و متخصصین دندانپزشکی اجتماعی و شیوهی درمان بیماران توسط این گروه از دندانپزشکان آشنا شوند.
دکتر هدیه توتونی در همین زمینه افزود: عدهی معدودی از دندانپزشکان، به جهت نگرش غیر علمی، قربانیان شرایط فرهنگی و اجتماعی را به خاطر مسائلی که وجود و عملکرد آنها در ایجاد بیماریهای دهان و دندان نقش دارند اما در ارادهی بیماران نیستند سرزنش میکنند.
مسؤول روابط عمومی و بینالملل کنگرهی سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی، کودکان را بزرگترین قربانیان وضعیت نابسامان سلامت دهان و دندان به خاطر شرایط فرهنگی اجتماعی حاکم بر جامعه توصیف کرد.
وی در گفتگو با وبدا با بیان اینکه کودکان، در وضعیتی که برایشان از نظر مصرف مواد قندی و خوراکیهای ناسالم یا مسواک نزدن و عدم مراقبت از داندانهایشان پیش میآید، نقش و ارادهای ندارند و در واقع، شرایط کلی جامعه و سبک زندگی اجتماعی از سوی خانواده و سایر نهادهای مختلف اجتماعی برای آنها ایجاد میشود.
وی خاطر نشان کرد: وقتی کودکی به دندانپزشک مراجعه میکند که پوسیدگی زیادی در دندانها دارد نباید او یا والدینش مورد سرزنش قرار گیرند بلکه باید یک طرح درمانی مناسب با توجه به شرایط خانوادگی و اجتماعی، برای وی در نظر گرفته شود و خانواده نیز در این طرح، نقشپذیری داشته باشد.
مسؤول کمپین سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی گفت: همکاران دندانپزشک ما باید با در نظر گرفتن شرایط اجتماعی، سبک زندگی، شغل، وضعیت اقتصادی و سایر فاکتورهایی که در زندگی اجتماعی بیمار وجود دارد برای او یک طرح درمانی مناسب و جامعهنگر تدوین کنند.
وی یادآور شد: رشتهی سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی در دنیا حدود یکصد سال عمر دارد اما در کشور ما از سال 82 به دانشگاههای دندانپزشکی راه یافته و وارد رشتههای دانشگاهی شده است بنا بر این در کشور ما رشته و دانش جوانی به حساب میآید.
وی ادامه داد: متخصصین این رشته، در هنگام مراجعهی بیمار به مطب دندانپزشکی، علاوه بر عوامل بیولوژیک، شرایط بالینی و عوامل بهداشتی که در سلامت دهان و دندان بیمار نقش دارند به وضعیت اقتصادی، اجتماعی، وضعیت سلامت جسمی و روانی، عادات، باورها، شغل، سطح فرهنگی، خانواده و دیگر فاکتورهای زندگی او نیز توجه میکنند و با در نظر گرفتن مجموعهی این عوامل و علل، برای بیمار یک برنامهی درمانی مناسب و مقرون به صرفه، طراحی مینمایند که هم برای بیمار قابل اجرا و هم نتیجهبخش باشد.
این دندانپزشک اجتماعی با تصریح اینکه ذائقهی مردم ایران شیرین است گفت: بر اساس آمار وزارت بازرگانی، در فاصلهی سالهای 1330 تا 1395 به طور متوسط، سرانهی مصرف شکر هر ایرانی، سی کیلو در سال بوده است که سه برابر استانداردهای جهانی است.
وی همچنین اظهار داشت: این فقط در مورد شکر است و اگر خوراکیهای شیرین و فراوردهای قندی دیگر را نیز در نظر بگیریم این میزان تا 35 کیلو هم افزایش مییابد.
وی تصریح کرد: این وضعیت نتیجهی یک وضعیت اجتماعی فرهنگی کلی است که افراد به تنهایی تصمیمگیرندهی آن نیستند بلکه تغییر این شرایط، نیاز به خرد جمعی و فرهنگسازی دارد که باید در درازمدت توسط همهی نهادهای مسؤول و مردم انجام شود.
دکتر توتونی تأکید کرد: بنا بر این با توجه به کل شرایط اجتماعی و فرهنگی موجود، صرف گفتن اینکه به بیمار بگویید قند نخور یا اگر قند و شکلات خوردی دیگر به مطب من نیا، مشکلی را از او حل نمیکند.
وی گفت: اگر در بررسی اجتماعی بیمار به این نتیجه رسیدیم که بیمار درک درستی از کنار گذاشتن قند ندارد باید مواد جایگزین مثل قندهای طبیعی را به او معرفی کنیم و به او کمک نماییم که بتواند عادت مصرف شکر یا قند را به تدریج کنار بگذارد.
شایان ذکر است چهارمین کنگرهی بینالمللی سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی، هفتم و هشتم آذر در مشهد برگزار میشود.
در این کنگره، علاوه بر استادان دانشگاههای کشور که در همایش حضور دارند، مهمانانی از کشورهای امریکا، استرالیا و انگلستان نیز به صورت ویدیوکنفرانس سخنرانی خواهند داشت.
همچنین در هفتهی منتهی به هفتم آذر، یک پویش سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی در 20 نقطهی پر تردد سطح شهر مشهد برگزار میگردد.
در این پویش، دانشجویان رشتهی سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی، دستیاران تخصصی این رشته و دندانپزشکانی که در حال گذران طرح هستند به همراه کارشناسان بهداشتی حضور دارند و به سؤالات مردم در زمینهی سلامت دهان و دندان پاسخ میدهند.