عضو هیأت علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تغذیه سالم در حفظ سلامت و افزایش قدرت یادگیری تأثیرگذار بوده و معتقدیم که والدین و آموزگاران نقش کلیدی در جهت حرکت دانشآموزان به سمت اصلاح تغذیه ناسالم و مصرف مواد غذایی سالم ایفا می کنند.
دکتر میترا رضایی در گفتگو با وب دا اظهار کرد: متأسفانه به دلیل شبهه ایجاد شده برای مواد غذایی صنعتی مردم به سمت غذاهای به اصطلاح سنتی و خانگی، که تأیید استاندارد و غذا و دارو را ندارند میروند، غذاهایی که مصرف آنها آسیبهای جدی به سلامت مردم تحمیل میکند.
وی اضافه کرد: به طور مثال در لبنیات سنتی هیچ نظارتی از کیفیت و سالم بودن شیر اولیه وجود ندارد، در صورتی که در گام نخست ابتدا سلامت شیر تأیید شود، شیر در کارخانه هست تأیید شده است.
عضو هیأت علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در بسیاری از موارد شیر و خامه مانده در برخی از مغازهها حرارت داده میشود و به عنوان محصول تازه به مردم عرضه میشود، خاطرنشان کرد: مشابه این کار در دیگر مواد غذایی مصرفی مانند رب هم دیده میشود و با گوجه فرنگی فاقد تأیید رب درست میشود و یا اینکه آب گوجه فرنگی در سطح شهر جهت تولید رب خانگی به فروش میرسد که مصرف آن ها برای فرد مصرف کننده بسیار خطرناک است.
دکتر رضایی تصریح کرد: مصرف مواد غذایی ناسالم و غیراستاندارد به مرور زمان آسیبهای خود را با بیماریهای مختلف از جمله سرطان، قلبی، عروقی، ریوی، آلودگی به فلزات سنگین و غیره نشان میدهد.
وی با ذکر این نکته که بهترین زمان برای یادگیری سنین کودکی و بهترین مکان برای این کار مدارس است، تأکید کرد: یکی از دغدغههای گذشته؛ بحث آموزش تغذیه سالم به دانشآموزان بود، چیزی که در سالهای اخیر در قالب درس هرم غذایی آمده، اما تغییر یک باره سبک زندگی و آشنایی بچهها با شیوههای درست و همچنین شایعات و اخبار نادرست فضای مجازی موانع در این مسیر هستند که نقش والدین و آموزگاران را در اصلاح سبک زندگی دانشآموزان و نوع تغذیه آنان بیشتر از قبل نشان میدهد.
عضو کمیته پژوهشی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه بخشی از دغدغههای تغذیهای که قبل از ایام بحران کرونا بود در این ایام تا حدود زیادی برطرف شده است، بیان کرد: پیشنهاد ما، فروش مواد غذایی سالم و کنار گذاشتن خوراکیهای ناسالم در بوفه های مدارس بوده و حتی میتوان در این خصوص بستههای تشویقی را برای بوفهداران و دانشآموزان رعایت کننده لحاظ کرد، نه آنکه بخواهیم با تعطیلی بوفه صورت مسئله را پاک کنیم، زیرا اگر این مکان هم تعطیل باشد دانشآموز خوراکی ناسالم مدنظرش را از بیرون خریداری میکند، اما وقتی ببیند که مدرسه در مسیر فرهنگ سازی تغذیه گام برداشته قطعاً در این مسیر تشویق میشود و به سمت اصلاح تغذیه ناسالم و مصرف مواد غذایی سالم حرکت میکند.
دکتر رضایی افزود: به کودکان، مادران باردار، سالمندان و بیماران خاص و صعبالعلاج توصیه میکنیم متناسب با شرایط و وضعیت خودشان تغذیه سالم شان را داشته باشند و در برنامه غذایی خودسرانه چیزی را کم یا زیاد نکنند، ضمن اینکه اگر مشکل بی اشتهایی و یا پرخوری دارند به متخصص تغذیه مراجعه کنند.
وی با تأکید بر اینکه شرایط هر فرد با دیگری متفاوت و اینگونه یک روش اگر برای یک نفر جواب داده به این معنا نیست که برای همه اثرگذار است، گفت: اگر کسی مشکل تغذیهای دارد باید با متخصص تغذیه در میان بگذارد و راهنمایی لازم دریافت نماید، نه آنکه اقدام خودسرانه انجام دهد و یا اینکه به منابع و مراجع غیرعلمی و نامعتبر مراجعه کند.
فوق تخصص تغذیه و رژیم درمانی تأکید کرد: از مردم میخواهیم که تحت تأثیر فضای مجازی و اخبار نادرست غیرعلمی و غیرکارشناسی قرار نگیرند و متأسفانه افراد زیادی بودند که به دلیل باورهای نادرست ایجاد شده در این فضا دچار آسیب شدند و باید مراقب باشیم تا با تصمیم اشتباه برای خودمان ایجاد مشکل نکنیم/.