پرفشاري خون موجب آسيب رگها و بزرگ شدن قلب مي شود و 60 درصد مرگ و مير ناشي از بيماريهاي قلب به آن نسبت داده مي شود .
به گزارش وب دا ،رئيس مرکز تحقيقات پيشگيري از بيماريهاي قلبي و عروقي دانشگاه علوم پزشکي مشهد با اشاره به اينکه پرفشاري خون اختلال شايع در جوامع پيشرفته است که با بالا رفتن سن ، شيوع آن افزايش مي يابد اظهار داشت :اين اختلال ،قاتل خاموش ناميده مي شود ، زيرا اغلب تا بروز عوارض جدي آن شامل سکته قلبي، يا مغزي و آسيب کليه ها تشخيص داده نمي شود .
دکتر محمود شبستري خاطر نشان کرد :اگر چه پيشگيري و کنترل فشار خون چندان مشکل نيست ،عدم تشخيص و کنترل به موقع آن موجب شده که 50 درصد افراد مبتلا به پرفشاري در اثر بيماريهاي قلبي –عروقي فوت کنند و 33 درصد از سکته مغزي و 10 تا 15 درصد در اثر نارسايي کليوي از بين بروند .
دانشيار گروه قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکي مشهد نژاد(آمريکايي –آفريقايي )، سابقه فاميلي پرفشاري خون ، اضافه وزن ، مصرف زياد نمک، فعاليت بدني ناکافي و مصرف الکل را از عوامل زمينه ساز پرفشاري خون برشمرد و افزود:به جز مسئله نژاد و سابقه فاميلي ،ساير عوامل با تغيير شيوه زندگي و تغذيه صحيح قابل کنترل هستند .
رئيس دانشگاه علوم پزشکي مشهد در خصوص تاثير وزن در کاهش يا پرفشاري خون اظهار داشت :کاهش 5 درصد از وزت بدن (حداقل 5/4کيلوگرم) ، نقش مهمي در کاهش فشار خون دارد و در مقابل ، افزايش وزن به ميزان 10 درصد سبب افزايش هفت ميلي متر جيوه در فشار خون مي شود و محدود کردن انرژي دريافتي و افزايش فعاليت بدني کم شاياني به کاهش وزن خواهد کرد .
فلوشيب بالون آنژيوپلاستي (عروق قلب،عروق محيطي) دانشگاه علوم پزشکي مشهد با تاکيد بر کنترل و کاهش مصرف مناسب نمک اظهار داشت :يکي از دلايل افزايش فشار خون در جوامع پيشرفته ، افزايش مصرف کلريد سديم (نمک طعام )است که به غذاها اضافه مي شود .به ويژه مصرف غذاهاي فرآوري شده همراه با کاهش مصرف پتاسيم موجب بهم خوردن نسبت سديم به پتاسيم است .کاهش مصرف نمک در 20 تا 50 درصد افراد مبتلا به پرفشاري موجب کاهش فشار خون مي شود .
رئيس دانشگاه علوم پزشکي مشهد با اشاره به اينکه کاهش مصرف سديم به ميزان 2400 ميلي گرم (يا 5 گرم نمک که معادل يک قاشق مرباخوري سرصاف است ) در روز اثر سويي نداشته وکنترل فشار خون را در بسياري از افراد انجام مي دهد به بيماران توصيه کرد مصرف سديم به اين ميزان محدود شود.
دکتر محمود شبستري افزود:بايد توجه داشت که غذاهاي فرآوري شده مثل کنسروها و سوسيس و کالباس همچون غذاهاي آماده مانند پيتزا حاوي مقدار زيادي نمک مي باشند .
رئيس مرکز تحقيقات پيشگيري از بيماريهاي قلبي و عروقي دانشگاه علوم پزشکي مشهد با اشاره به اينکه احتمال پرفشاري خون در افراد با فعاليت کم 30 تا 50 درصد بيشتر از افراد فعال است اظهار داشت :فعاليت ورزشي حتي اگر تغييريدر وزن ايجاد نشود ، در کاهش فشار خون موثر است .انجام 30 دقيقه فعاليت بدني هوازي مانند پياده روي به طور روزانه يا حداقل سه بار در هفته ،فشار خون را به مقدار قابل توجهي کاهش مي دهد .
دکتر محمود شبستري مصرف لبنيات کم چرب ،مصرف ميوه و سبزي و دريافت اسيد چرب امگا3 را از ديگر موارد تاثير گذار در کاهش فشار خون برشمرد .