رئيس انجمن علمی پزشکی خواب ايران اظهار کرد: شايع‌ترين بيماری خواب، بی‌خوابی است، اما اغلب جدی‌ترين اختلال خواب، نوع انسدادی اختلال قطع تنفس حين خواب است و لذا خرخر کردن علامت بسيار مهمی است و افرادی که خرخر می‌کنند بايد مورد ارزيابی قرار گرفته و به کلينيک‌های خواب راهنمايی شوند.

به گزارش وب دا، دکتر خسرو صادق‌نیت در سمینار اختلالات خواب،  با بيان اينکه در نوع انسدادی اختلال وقفه تنفسی حين خواب، اغلب راه تنفس فوقانی بيمار بسته شده و فرد نمی‌تواند نفس بکشد، خاطرنشان کرد: اين اختلال می‌تواند عوارض و مشکلات زيادی را برای بيمار به دنبال داشته باشد و باید با مشاهده کوچکترین علائمی به پزشک متخصص مراجعه کرد.

رئيس انجمن علمی پزشکی خواب ايران با بیان اینکه بر اساس بررسی های انجام شده ۵۰ درصد افراد مبتلا به پرفشاری خون ثانويه، دچار اختلال قطع تنفس حين خواب هستند افزود: ممکن است کودکان از بدو تولد تا سن بلوغ به انواع و درجاتی از اختلالات خواب مبتلا شوند که مهم‌ترین و خطرناک‌ترین آن‌ها قطع تنفس در خواب است و در این عارضه به علت بزرگی لوزه سوم، راه تنفس در ناحیه حلق مسدود و بیمار دچار قطع تنفس می‌شود.

وی مختل شدن رشد کودک، کم‌اشتهایی و سرماخوردگی‌های مکرر را ازجمله عوارض این نوع اختلال خواب در کودکان دانست و گفت: به والدین توصیه می‌کنیم که برای پیشگیری از بروز مشکلات رشدی در کودکان، هرچه زودتر آنها را تحت درمان قرار دهند.

رئيس انجمن علمی پزشکی خواب ايران تصریح کرد: راه درمان این عارضه جراحی است و درمان‌های دیگر مانند درمان‌های دارویی که گاهی برای کوچک شدن لوزه تجویز می‌شود، نمی‌تواند در این زمینه مؤثر باشد.

دکتر صادق‌نیت با تاکید بر لزوم درمان به‌موقع و هرچه زودتر این عارضه در کودکان، بیان کرد: درمان جراحی این عارضه هیچ محدودیت سنی ندارد و حتی کودکان چندروزه را نیز می‌توان تحت این روش درمانی قرار داد.

*پاراسومنیاها باعث حرکات و رفتارهای غیرطبیعی در هنگام خواب می‌شوند

در ادامه این سمینار دکتر کاوه حجت، فلوشیپ طب خواب، اظهار کرد: علائم و نشانه‌های اختلال خواب با توجه به نوع این اختلالات در افراد مختلف متفاوت بوده و در شرایطی که اختلالات خواب در اثر یک بیماری یا عامل زمینه‌ای دیگر به وجود آمده باشد، ممکن است علائم آن تغییر کند.

وی تصریح کرد: علائم کلی اختلالات خواب شامل مشکل در به خواب رفتن یا خواب ماندن، ضعف و خستگی در طول روز، میل شدید به چرت زدن در طول روز، بدخلقی، زودرنجی و اضطراب، حواس‌ پرتی و عدم تمرکز، افسردگی و کاهش یا افزایش وزن بوده است.

فلوشیپ طب خواب با اشاره به اینکه پاراسومنیاها گروهی از اختلالات خواب هستند که باعث حرکات و رفتارهای غیرطبیعی در هنگام خواب می‌شوند، بیان کرد: از جمله این رفتارها می‌توان به راه رفتن در خواب، حرف زدن در خواب، ناله کردن در خواب، کابوس‌های شبانه، شب‌ادراری، دندان قروچه و فشردن فک‌ها روی هم اشاره کرد.

دکتر حجت با ذکر این نکته که آپنه‌ خواب بروز وقفه‌های تنفسی در طول خواب است، تاکید کرد: این یک وضعیت پزشکی جدی است که باعث می‌شود بدن اکسیژن کمتری دریافت کند و می‌تواند شما را در طول شب از خواب بیدار کند.

وی با بیان اینکه حمله خواب یا نارکولپسی با حمله‌های مکرر خواب در طول روز مشخص می‌شود، خاطرنشان کرد: در این شرایط فرد به طور ناگهانی احساس خستگی شدید می‌کند و بدون مقدمه ناگهان به خواب می‌رود و این عارضه می‌تواند باعث بروز فلج خواب یا همان بختک خواب نیز بشود که موجب می‌شود فرد بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب قادر به حرکت کردن و فعالیت فیزیکی نباشد؛ اگرچه حمله خواب ممکن است به خودی خود اتفاق بیفتد، اما با بیماری‌های عصبی خاصی از قبیل اسکلروز چندگانه نیز ارتباط دارد.

کمبود خواب روی انرژی، خلق‌وخو، تمرکز و سلامت کلی بدن تاثیر منفی می‌گذارد

در بخش دیگری از این سمینار دکتر مهناز امینی، فلوشیپ اختلالات خواب، تصریح کرد: اختلالات خواب شرایطی هستند که بر توانایی خوب خوابیدن به‌طور منظم تاثیر می‌گذارند و این اختلالات چه در اثر یک مشکل سلامتی ایجاد شوند و چه به‌ خاطر استرس بیش ‌از حد باشد روزبه‌روز شایع‌تر می‌شوند.

وی اضافه کرد: به طور کلی هر فردی باید ۷ الی ۸ ساعت مفید در طول شبانه‌روز به مغز خود استراحت بدهد و بخوابد، وقتی ساعت و میزان خواب شبانه به هم می‌ریزد پای اختلال خواب و عوارض آن به زندگی باز خواهد شد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه طبیعی است که فرد برخی از شب‌ها در هنگام خواب با مشکل روبه‌رو شود، اما طبیعی نیست که مرتباً شب‌ها از خواب بیدار شود و یا در طول روز احساس خواب آلودگی کند، خاطرنشان کرد: اختلالات خواب شامل زیاد یا کم خوابیدن، پریدن از خواب، نرفتن به مرحله خواب عمیق و سخت به خواب رفتن بوده و با توجه به نوع اختلال خواب، افراد ممکن است به ‌سختی به‌ خواب بروند و در طول روز به ‌شدت احساس خستگی کنند.

دکتر امینی تصریح کرد: کمبود خواب می‌تواند روی انرژی، خلق‌وخو، تمرکز و سلامت کلی بدن تاثیر منفی بگذارد و یکی دیگر از دلایل و علت‌های اختلال در خواب استرس و اضطراب بوده و معمولاً استرس و اضطراب تاثیر منفی روی روند خواب می‌گذارد و خوابیدن را با مشکل مواجه می‌کند.

وی بیان کرد: همچنین باید بگوییم که کابوس دیدن، حرف زدن و یا راه رفتن در خواب از جمله تاثیرات منفی استرس بر پروسه خواب هستند.

فراد مبتلا به آپنه انسدادی خفیف می‌توانند با ایجاد برخی تغییرات علائم ناشی از بیماری خود را بهبود بخشند

در ادامه این سمینار دکتر مهدی بخشایی، فلوشیپ آندوسکوپی بینی و سینوس و دبیر علمی سمینار اختلالات خواب، بیان کرد: آپنه خواب یا وقفه تنفسی در خواب نوعی اختلال خواب جدی است و هنگامی رخ می‌دهد که تنفس فرد در طول خواب متوقف می‌شود.

وی تصریح کرد: افراد مبتلا به این بیماری در حین خواب به‌ طور مکرر دچار اختلال تنفس شده و حتی در موارد شدید صدها بار در طول شب دچار چنین مشکلی می‌شوند.

دبیر علمی سمینار اختلالات خواب با ذکر این نکته که آپنه تنفسی مشکلی کاملاً جدی است و نباید بدون درمان رها شود، تاکید کرد: در چنین شرایطی یک متخصص گوش و حلق و بینی می‌تواند در انتخاب برنامه درمانی مناسب کمک شایانی به بیمار کند.

دکتر بخشایی افزود: افراد مبتلا به آپنه انسدادی خفیف (OSA) می‌توانند با ایجاد برخی تغییرات علائم ناشی از بیماری خود را بهبود بخشند، در برخی افراد علائم بیماری از طریق تغییرات اعمال شده قابل درمان است، اما در موارد حاد، متخصص گوش و حلق و بینی ممکن است برای درمان علائم آپنه انسدادی از طریق جراحی وارد عمل شود.

وی با ‌تاکید بر اینکه درمان آپنه خواب از طریق جراحی مناسب همه افراد نیست، گفت: جراحی زمانی نتیجه‌بخش است که پزشک بتواند مجرای مسدود شده عبور هوا را دقیق تشخیص دهد؛ همچنین باید اشاره کنیم که آلرژی، سرماخوردگی و عفونت‌‌های سیستم تنفسی فوقانی هم می‌‌توانند تنفس را در هنگام شب چالش برانگیز کنند و ناتوانی در تنفس از طریق بینی می‌‌تواند باعث دشواری‌های خواب بشود.

کم خوابی اثرات سو و منفی به روی عملکرد کاری‌مان دارد

همچنین دکتر لحیا افشاری‌صالح، فلوشیپ پزشکی خواب هم در این سمیناار، گفت: اختلال خواب هم مثل هر بیماری دیگری انواع مختلف دارد، مثلاً ممکن است فردی کم خواب یا پر خواب شود و یا اینکه با کابوس‌های شبانه دست و پنجه نرم کند.

وی افزود: بی‌خوابی که به مشکل در به خواب رفتن یا پریدن از خواب اشاره دارد، یکی از شایع‌ترین اختلالات خواب است، بی‌خوابی به ناتوانی در به خواب رفتن یا خواب ماندن گفته می‌شود. این عارضه می‌تواند بعد از سفرهای هوایی و یا در اثر استرس، اضطراب، اختلالات هورمونی و بیماری‌های گوارشی به وجود بیاید.

فلوشیپ پزشکی خواب با اشاره به اینکه بی‌خوابی می‌تواند یکی از علائم مربوط به بیماری دیگری باشد و به طور کلی بی‌خوابی می‌تواند مشکلات بسیار زیادی را برای سلامتی و کیفیت زندگی فرد ایجاد کند، تصریح کرد: بی خوابی می‌تواند مشکلاتی مانند افسردگی، عدم تمرکز، بدخلقی، ضعف عملکرد در محیط کار یا تحصیل را برای فرد به وجود آورد.

دکتر افشاری‌صالح تاکید کرد: همه افراد به خوبی می‌دانند که خواب کامل به چه میزان تاثیر مثبتی به روی سلامت جسمانی و روانی انسان دارد و همواره سعی بر این دارند که به اندازه کافی بخوابند، اما بی‌خوابی و کم خوابی نیز اثرات سو و منفی به روی سلامت جسم و روان افراد می‌گذارد.

وی با بیان اینکه در صورت نداشتن خواب کافی بدون شک عملکردمان در محل کار دچار مشکل می‌شود و نمی‌توانیم به خوبی وظایف خود را انجام دهیم، خاطرنشان کرد: کم خوابی اثرات سو و منفی به روی عملکرد کاری‌مان دارد و برای بهبود عملکرد کاری و داشتن رضایت شغلی ضروری است که خواب کافی داشته باشیم.

دکتر افشاری‌صالح افزود: رانندگی در زمان خواب آلودگی اثرات مخرب و منفی بسیاری داشته و درست به مانند استفاده از مشروبات الکلی مخرب است و دلیل بسیاری از تصادفات مرگبار و خطرناک در بیشتر مواقع کم خوابی و یا خواب آلودگی رانندگان است.

وی در پایان گفت: همواره باید سعی بر این داشته باشیم که قبل از رانندگی به اندازه کافی استراحت کرده و خواب کافی داشته باشیم تا از این قبیل اتفاقات تلخ و غیرقابل جبران پیشگیری کنیم.

در این سمینار یک پنل تخصصی با موضوع اهمیت و پیامدهای اختلالات خواب برگزار شد و در این پنل تخصصی دکتر مهناز امینی، فلوشیپ اختلالات خواب، دکتر مهدی پورصادق، متخصص گوش، خلق و بینی، دکتر هادی اسدپور، متخصص مغز و اعصاب، دکتر علی نقش، متخصص پزشکی قانونی و دکتر مهدی قلیان، دانشیار گروه بهداشت و ارتقاء سلامت دانشکده بهداشت مشهد در خصوص راهکارهای موثر بر رفع مشکلات  و معضلات خواب به ایراد سخن پرداختند.

آپنه مشکلی جدی در خواب بوده که موجب تنگی نفس فرد بیمار در خواب می‌شود

در این سمینار دکتر ایمانه روشن‌ضمیر، متخصص گوش، حلق و بینی و دبیر اجرایی سمینار اختلالات خواب، خاطرنشان کرد: اختلالات خواب گروهی از بیماری‌‌ها هستند که توانایی فرد برای خوابیدن به طور منظم را تحت تاثیر قرار می‌‌دهند و شیوع این اختلالات چه به سبب بیماری زمینه‌ای و چه به سبب اضطراب بیش از حد در دنیا در حال افزایش است.

وی اضافه کرد: بیشتر افراد، گهگاه مشکلات خواب را به سبب اضطراب، برنامه‌‌های سخت روزانه و دیگر تاثیرات بیرونی تجربه می‌‌کنند، اما با این وجود زمانی که این مشکلات شروع به رخ دادن به طور منظم می‌کنند و با زندگی روزمره تداخل پیدا می‌کند ممکن است وجود یک اختلال خواب را نشان دهد.

دبیر اجرایی سمینار اختلالات خواب با اشاره به اینکه بسته به نوع اختلال خواب، افراد ممکن است در به خواب رفتن مشکل داشته باشند و یا اینکه در طول روز احساس خستگی شدید کنند، بیان کرد: کمبود خواب می ‌تواند اثر منفی بر انرژی، خلق، تمرکز و سلامت عمومی داشته باشد.

دکتر روشن‌ضمیر افزود:  آپنه خواب مشکلی جدی در خواب است که به موجب آن نفس افراد به طور مکرر متوقف شده، دوباره باز می‌گردد و فرد بیمار دچار تنگی نفس در خواب می‌شود؛ چنانچه فرد بیمار بعد از خواب کامل احساس خستگی نموده یا با صدای بلند خُر و پف کند این امکان وجود دارد که آن فرد به آپنه انسدادی خواب دچار شده باشد.

وی در خصوص علائم اختلالات خواب، گفت: این علائم می‌‌توانند بسته به شدت و نوع اختلال خواب، تفاوت داشته باشند؛ همچنین ممکن است در صورت ناشی شدن اختلال خواب از یک بیماری دیگر، علائم متفاوتی بروز کند.

تاکید کرد: علائم عمومی اختلالات خواب شامل مشکل در به خواب رفتن یا در خواب ماندن، خستگی در طول روز، اشتیاق زیاد به چرت زدن در طول روز، تحریک ‌پذیری یا اضطراب، فقدان تمرکز و افسردگی بوده است و فردی که دچار چنین علائمی می‌شود باید به پزشک مراجعه کند تا تحت معاینه و درمان قرار بگیرد.

168.jpg - 46.19 kB

169.jpg - 52.25 kB

170.jpg - 55.74 kB

خبرهای روز

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image