عضو هیات علمی گروه عفونی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد:ذبح غیر اصولی دام و استفاده از گوشت تازه بدون گذراندن زمان سرد شدن کافی گوشت و قطعه قطعه کردن گوشت بدون دستکش همه از موارد خطر در ابتلا به بیماری کریمه کنگو است بنابراین در عید سعید قربان با رعایت نکات پیشگیرانه مراقب عدم ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو باشید.
دکتر مهناز آریان، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه دامپزشکان، دامداران ، کارکنان کشتارگاه ها و قصابان و پرسنل بهداشت و درمان و بانوان خانه دار که بدون دستکش گوشت را قطعه قطعه می کنند همه در معرض ابتلا به بیماری خونریزی دهنده تب کریمه کنگو هستند، خاطر نشان کرد: تب کریمه کنگو یک بیماری خونریزی دهنده تبدار حاد است که بیشتر به وسیله کنه منتقل می شود ؛ با وجودی که ویروس مخصوص حیوانات است موارد تک گیر و همه گیر CCHF در انسان نیز اتفاق می افتد و این بیماری مرگ و میر بالایی دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه راه انتقال این بیماری کنه آلوده است که پوست انسان را لمس می کند و یا از طریق لاشه حیوان ،خون و ترشحات حیوان آلوده و یا تماس با خون و بافتهای بیمار مبتلا ایجاد می شود خاطر نشان کرد: خطر انتقال در طی ذبح حیوان وجود دارد و پس از آلودگی یک نفر ، ممکن است سایر افراد در تماس با او نیز در خانواده و اجتماع آلوده شوند.
دکتر آریان با بیان اینکه دوره کمون بستگی به راه ورود ویروس دارد، گفت: پس از گزش کنه ، دوره کمون معمولا 3 – 1 روز و حداکثر 9 روز است این دوره به دنبال تماس با بافت یا خون آلوده معمولا 6 – 5 روز است و در یک مورد حداکثر به 13روز رسیده است، تاکید کرد: شروع علائم ناگهانی است و حدود 7 – 1 روز طول می کشد که این علایم شامل سردرد شدید، تب، لرز، درد عضلانی (بخصوص در پشت پاها)،گیجی ، درد و سفتی گردن، درد چشم ترس از نور (حساسیت به نور) اتفاق می افتد علاوه براین ممکن است حالت تهوع ، استفراغ بدون ارتباط با غذا خوردن وگلو درد و التهاب ملتحمه در اوایل بیماری وجود داشته باشد که گاهی با اسهال و درد شکم و کاهش اشتها همراه می شود.
وی بیان کرد: مرحله خونریزی دهنده این بیماری مرحله کوتاهی است که به سرعت اتفاق می افتد و معمولا در روز 3 تا 5 بیماری شروع می شود و 1 تا 10 روز(به طور متوسط44 روز) طول می کشد که در این مرحله جان بیمار در خطر است .
دکتر آریان بیان کرد: خونریزی از لثه ، بینی ، استفراغ خونی، ملنا و خونریزی رحم، مشکلات تنفسی، بزرگی طحال و کبد ممکن است دیده شود و وجود خون و پروتئین در ادرار شایع است.
عضو هیات علمی گروه عفونی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه بیماران از روز دهم وقتی ضایعات پوستی کم رنگ می شوند ، به تدریج بهبود پیدا می کنند ، اظهار کرد: اغلب بیماران در هفته های 3تا 6 بعد از شروع بیماری ، وقتی شاخصهای خونی و آزمایش ادرار طبیعی شد از بیمارستان مرخص می شوند.
وی تاکید کرد: رعایت احتیاط همه جانبه در برخورد با خون و محصولات خونی بیماران محتمل یا قطعی در بیمارستان و مراکز بهداشتی درمانی برای حفاظت کارکنان بهداشتی و درمانی ضروری است.
دکتر آریان بیان کرد: به مردم باید آموزش داده شود که ذبح حیوانات را در کشتارگاه انجام دهند و از گوشت مورد تأیید سازمان دامپزشکی استفاده نمایند علاوه براین توصیه میشود به مدت 24 ساعت لاشه گوسفند پس از ذبح در یخچال نگهداری شده و سپس با پوشیدن دستکش آن را قطعه قطعه کرده و مورد مصرف قرار گیرد.
دکتر آریان بیان کرد: آموزش به مردم در مورد حفاظت در برابر گزش کنه به خصوص برای کودکان و در هنگام تماس با دام که با دست بدون حفاظ اقدام به جدا کردن کنه و حتی له کردن آن می کنند، بسیار مهم است؛ به علاوه باید به دامداران آموزش داده شود در هنگام تماس با دام از لباس پوشیده و مخصوص با رنگ روشن استفاده کنند و بعد از خروج از محل نگهداری دام ها، لباس های خود را تعویض نمایند.