چاپ

 

اگر در سنين ميانسالي هستيد، نفخ، گاز زياد و نارحتي‌هاي معده ممکن است موجب شود از مصرف برخي موادغذايي خودداري کنيد و به اين ترتيب از برخي موادمغذي مانند ويتامين‌ها و املاح معدني همچون آهن، کلسيم، فيبر و پروتئين محروم مي‌شويد.

به گزارش وبدا، معاونت بهداشتي دانشگاه علوم‌پزشکي مشهد به منظور رفع اين محروميت‌هاي غذايي بويژه براي سنين بالاي 60سال، راه‌حل‌هايي را ارايه کرده و از جمله اين که قبل از استفاده حبوبات، به مدت 3 تا 4 ساعت آنها را در آب بخيسانيم و سپس آب آن را دور ريخته و حبوبات را براي طبخ به غذا اعم از آش، آب‌گوشت و انواع خورش‌ها اضافه کنيم.

کارشناسان تغذيه همچنين به افراد بالاي 60سالي که از مشکل برگشت غذا رنج مي‌برند، توصيه مي‌کنند به جاي شير سرد، از ماست و پنير کم‌چرب، شيرگرم به شکل ساده و يا داخل فرني، شيربرنج و سوپ، کشک به شکل ساد و يا داخل انواع آش، کشک بادمجان و يا همراه کدو استفاده کنند.

همچنين به جاي انواع سبزي‌هاي برگ‌دار و کلم خام، آب سبزي‌ها مانند آب‌هويج، آب گوجه‌فرنگي و سبزي‌هاي پخته‌ مانند لوبياسبز، هويج و سيب‌زميني و به جاي ميوه تازه، آبميوه طبيعي تازه و کمپوت‌هاي کم‌شيرين تهيه شده از انواع ميوه‌ها جايگزين شود.

معاونت بهداشتي دانشگاه‌علوم‌پزشکي مشهد در رابطه با آندسته از سالمنداني که ميل به غذا خوردن ندارند، نيز يادآور شد: گاهي احساس تنهايي سبب بي‌اشتهايي مي‌شود و حتي ممکن است تنهايي مانع شود که غذا را فقط براي خودتان تهيه و طبخ کنيد. شايد غذاها به نظر خيلي بي‌مزه و يا حتي بدمزه بنظر برسند. اين مشکل ممکن است از عوارض داروهايي که مصرف مي‌کنيد، يا به علت بالا رفتن سن و يا کم‌شدن طبيعي حس ذائقه باشد.

از سوي ديگر کارشناسان نيز به افراد بالاي 60سال توصيه مي‌کنند که تا حد امکان، غذا را در کنار اعضاي خانواده و يا دوستان خود صرف کنند وبا ساير دوستان همسن خود گروهي را تشکيل دهند و غذاي خود را به شکل دوره‌اي در کنار هم صرف کنند.

همچنين توصيه مي‌شود که اين افراد با پزشک خود در مورد داروهايتان مشورت کنند تا در صورت تأثير دارو بر اشتها، آنها را تغيير دهند و يا اگر از انواع مختلف داروها استفاده مي‌کنند در صورت امکان تعداد آنها کاهش يابد.

نکته مهم ديگر خطاب به سالمندان، اين که بهتر است با افزودن انواع سبزي‌هاي خشک معطر، آب نارنج و آبليموي تازه به غذايتان، طعم غذا را مطلوب‌تر کنيد تا اشتهايتان براي غذا تحريک شود؛ اين افزودني‌ها مي‌توانند جايگزين مناسبي براي نمک در غذا نيز باشند.

در رابطه با برخي موانع مالي براي خريد مواد غذايي مناسب نيز توصيه مي‌شود که از غذاهاي ارزان که مواد مغذي مشابه دارند، استفاده کنيد؛ براي نمونه به منظور تأمين پروتئين مي‌توان گاهي به جاي گوشت از حبوبات، تخم‌مرغ و پروتئين سويا استفاده کرد. شير، پنير و ماست هم جايگزين‌هاي خوبي براي پروتئين هستند. همچنين به جاي ميوه‌هاي گرانقيمت و درشت‌تر، ميوه‌هاي ارزان‌تري که اغلب در بازار ميوه موجود است، خريداري کنيد، زيرا حتي ميوه‌هاي تازه با اندازه کوچکتر نيز مانند انواع درشت آن حاوي ويتامين‌ها و املاح فراوان هستند.