رئیس مرکز بهداشت شماره ۲ مشهد اظهار کرد: ذبح دام بدون رعایت نکات بهداشتی انجام شود، میتواند زمینهساز بروز و شیوع بیماریهای خطرناک و مشترک بین انسان و دام شود و در صورت بیتوجهی، ممکن است سلامت فردی و عموم جامعه را به خطر بیندازند .
دکتر اسماعیلی در گفتگو با وب دا با بیان اینکه بسیاری از مردم با نیت قرب و تقرب به درگاه الهی اقدام به ذبح دام میکنند که سنتی ارزشمند و ریشهدار در فرهنگ دینی ماست ، اما باید این آیین مذهبی، در شرایط بهداشتی صورت گیرد خاطر نشان کرد: یکی از مهمترین بیماریها که می تواند از دام به انسان منتقل شود، تب خونریزیدهنده کریمه کنگو (CCHF) است که میتواند از طریق تماس مستقیم با خون یا ترشحات دام آلوده منتقل شود و متأسفانه در اکثر موارد با علائم شدید و حتی مرگ همراه است.
وی تصریح کرد: همچنین بیماریهایی مانند کیست هیداتید، تب مالت و انگلهای رودهای نیز از دیگر خطرات احتمالی هستند. از این رو، رعایت نکات ایمنی و بهداشتی در تمام مراحل از خرید دام تا ذبح ، نگهداری و توزیع گوشت، ضرورتی انکارناپذیر است. برای پیشگیری از به خطر افتادن سلامت افراد جامعه از مردم عزیز تقاضا داریم که از ذبح دام در منازل، کوچهها و معابر بهطور جد خودداری کنند و ذبح دام در کشتارگاههای مجاز و تحت نظارت دامپزشکی انجام شود . این کار از بروز آلودگی محیطی و آسیب به دیگران جلوگیری میکند.
رئیس مرکز بهداشت شماره ۲ مشهد گفت: یکی از مهمترین توصیههای ما، خرید دام فقط از مراکز عرضه مجاز و تحت نظارت دامپزشکی است. این مراکز دامهایی را عرضه میکنند که از نظر سلامت بررسی شدهاند و احتمال بیماری در آنها به مراتب کمتر است. شهروندان می توانند با مراجعه به سایت:www.mashadmeat.com ویا تماس با تلفن: 051-31301 نسبت به تهیه دام زنده اقدام نمایند.
وی تأکید کرد: در هنگام ذبح، رعایت بهداشت فردی بسیار مهم است. افراد باید از دستکش، ماسک، پیشبند و چکمه استفاده کنند تا از تماس مستقیم با خون و ترشحات دام جلوگیری شود. همچنین ابزار ذبح مانند چاقو باید تمیز و ضدعفونی شوند. در صورت عدم دسترسی به کشتارگاه، میتوان از گروههای دامپزشکی سیار که در روز عید فعال هستند کمک گرفت. همچنین توجه شود که در حین و پس از ذبح، از تماس سایر افراد و حیوانات با لاشه دام جلوگیری شود.
دکتر اسماعیلی با تاأکید بر اینکه لاشه دام باید پس از ذبح به مدت حداقل ۲۴ ساعت در یخچال و یا سردخانه و در دمای صفر تا چهار درجه سانتیگراد نگهداری شود تا فرایند حذف ویروس احتمالی از لاشه کامل شود. گفت: این کار نه تنها باعث بهبود کیفیت گوشت میشود، بلکه نقش مهمی در کاهش بار میکروبی و پیشگیری از بیماریهای قابل انتقال دارد . همچنین تمام وسایل مورد استفاده در ذبح باید شسته و ضدعفونی شوند. محیطی که ذبح در آن انجام شده نیز باید به خوبی پاکسازی شود. افرادی که در فرایند ذبح مشارکت داشتهاند نیز باید پس از پایان کار، دستها و بدن خود را با دقت شستوشو دهند. در صورت بروز هرگونه علائم غیرمعمول در طی یک تا دو هفته پس از ذبح دام یا تماس با گوشت مانند تب، درد عضلانی یا خونریزیهای غیرعادی پس از تماس با دام یا گوشت آن، افراد باید سریعاً به مرکز درمانی مراجعه کنند
وی تأکید کرد: افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف مانند سالمندان، کودکان، زنان باردار و بیماران خاص باید به هیچ وجه در تماس مستقیم با دام زنده یا لاشه آن قرار نگیرند. این گروهها آسیبپذیرتر هستند و در صورت ابتلا، ممکن است بیماری در آنها شدت بیشتری پیدا کند. در خانوادهها، بهتر است این افراد حتی در محیطی که ذبح انجام میشود نیز حضور نداشته باشند. همچنین از مصرف گوشت تازه ذبحشده که هنوز مراحل سردسازی را طی نکرده نیز خودداری کنند. گوشت باید بهدرستی پخته شود و از مصرف جگر خام یا نیمپز جداً پرهیز شود.