یک کارشناس حوزه ارتباطات و رسانه، در همایش کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: سلامت، امنیت و آرامش، فاکتورهایی اساسی در زندگی افراد است که می تواند تحت تاثیر عملکرد ناصحیح در فضای مجازی دچار اختلال شود، لذا مدیریت و کنترل مداوم این عملکرد امری ضروری است.
به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دومین همایش ویژه کارکنان با موضوع « خانواده و رسانه»، به همت دفتر نهاد رهبری و با همکاری گروه آموزش و گسترش منابع انسانی دانشگاه در تالار رازی برگزارشد.
در بخش نخست این همایش محمد لسانی کارشناس حوزه ارتباطات و رسانه، بحث تعاملات ارتباطی در فضای مجازی و چگونگی مدیریت آن بمنظور پیشگیری از آسیب های احتمالی را مطرح و در بخش دوم گفتگویی دوسویه با حاضرین در سالن داشت که پرسش های مطرح شده در قالب آن پاسخ داده شد.
لسانی در این همایش به اهمیت رسانه و فضای مجازی در گسترش و تسهیل ارتباطات اشاره کرد و گفت: علیرغم نکات مثبت متعددی که در این حوزه وجود دارد چنانچه مدیریت و کنترل در گام اول از سوی خود فرد و در گام بعدی از سوی سازمانهای مربوطه صورت نگیرد، تبعات جدی و گاه جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.
این کارشناس حوزه رسانه به چرخه ی سواد رسانه ای نیز اشاره کرد و گفت: این چرخه شامل سه مرحلهی «دسترسی، بازخورد و عمل» است که اجرای درست هر یک می تواند گامی مهم در راستای کاهش آسیب های فضای مجازی باشد.
استاد دانشگاه امام صادق (ع)، در توضیح این چرخه گفت: در گام اول دسترسی افراد بایستی ضابطه مند و محدود شود، مثلا فرد ساعت استفاده از فضای مجازی را ( برای خود، همسر یافرزندش) دو ساعت در روز قرار دهد و تا حد امکان این بازه زمانی افزایش نیابد، همچنین فرد خودش یا دیگری را ملزم بداند که تنها در فضاهایی مشخص و مفید فضای مجازی حضور داشته باشد که این میتواند با مشوق هایی نیز همراه باشد، اجرای این گام بویژه درمورد فرزندان بسیار مهم است؛ هر چند که در مورد همسران نیز امری موکد است.
لسانی اضافه کرد: والدینی که نسبت به حضور فرزندان خود در فضای مجازی دغدغه مندند و از سویی با اصرار آنان برای ورود به این فضاها مواجه هستند، می توانند با ایجاد مالکیت مشترک، ضریب امنیت و سلامت فرزندان خود را افزایش دهند؛ یعنی پدر یا مادر با فرزند خود توافق کنند که هر یک در ساعاتی معین از یک سیستم به صورت مشترک استفاده کنند.
وی گام دوم در چرخه رسانه را ایجاد « بازخورد » عنوان کرد و در توضیح آن گفت: والدین باید نسبت به تغییرات احتمالی در رفتار، گفتار و احساسات فرزند خود حساس باشند و در صورت مواجه با موارد غیر عادی، بازخوردی مناسب و به موقع داشته باشند.
لسانی گام سوم چرخه رسانه را « عمل بازدارنده » عنوان کرد و گفت: وقتی نسبت به رفتار یا عملکرد فرزندمان حساس شدیم باید خیلی زود وارد عمل شویم و این امر را به تاخیر نیندازیم، مثلا در موردی که خود بنده مشاهده کردم خانواده ای بود که دختر آنان شش ماه با مردی میانسال ارتباط داشت اما والدین ایشان علیرغم مشاهده علایم ارتباطات به زعم اینکه نباید به حریم فرزندشان وارد شوند از پیگیری این امر جلوگیری کردند.
وی، به موضوع سلامت، امنیت و آرامش به عنوان فاکتورهای اساسی در حفظ ثبات زندگی افراد نیز اشاره کرد و افزود: هریک از این فاکتورها می تواند در ابعاد مختلفی مورد تهدید قرار گیرد؛ مثلا در بحث سلامت، سه بعد « سلامت جسمی، روانی و نگرشی» مطرح است و نیز در بحث امنیت موضوع سرقت، افشا و سوٕ استفاده از اطلاعات کاربران یک تهدید جدی به شمار می رود، همچنین در بحث آرامش افراد هم بعد جسمی و هم روانی عنوان می شود که به شکل قابل توجهی بر کاهش بنیان خانواده و گسست آن تاثیرگذار است.یادآور می شود: سومین همایش ویژه کارکنان ۱۸ اردیبهشت ماه در محل تالار رازی برگزار خواهد شد.