سلامت معنوی ، تکمیل کننده و رکن چهارم تعریف جهانی سلامت است ؛ به عبارت دیگر سلامت فرد باید در ابعاد جسمی ، روانی ، اجتماعی و نیز معنوی سنجیده شود.
امروزه، نظام های سلامت دنیا بیش از پیش به اهمیت سلامت معنوی و اتصال فرد به مبدا هستی پی برده اند و در زمان حاضر نظام سلامت کشورهای پیشرو به سلامت معنوی بیماران چنان حساسند که کشوری همچون انگلیس برای آن استانداردی تدوین می کند و در سایه سار این استاندارد است که به راحتی اجازه ارایه هر نوع خدماتی به اسم سلامت معنوی را نمی دهند.
به طور کلی سلامت معنوی، حداقل دارای چهار بخش هدفمندی زندگی فرد و اعتقاد به جهان دیگر، توکل و ایمان به مبدا، مناسک فردی وجمعی و اخلاقیات است که این بخش چهارم یعنی اخلاقیات هسته اصلی معنویت را تشکیل می دهد.
به نظر می رسد در نظام سلامت کشورمان نیز شاهد اینگونه تحول در تعاریف باشیم که پیگیری مسئولان سلامت برای ارتقا سلامت معنوی بیماران، نشان از این گرایش به تعریف نوین از سلامت باشد که امری بس پسندیده است.
یکی از این موارد را می توان در مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد یافت که چندی است اجرای برنامه استقرار روحانی مشاور بالینی یا روحانی مقیم در مراکز بیمارستانی به همت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری آغاز شده است.
این طرح ،طرحی ابتکاری است و اشاعه اخلاق پزشکی، مشارکت در اصلاح رفتارهای زیستی، مشاوره معنوی و پاسخگویی به مسایل شرعی بیماران و پرسنل بهداشتی از موضوعات مهمی است که به درستی در این برنامه دیده شده است.
به همین منظور، طرح استقرار روحانیون بالینی در مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با معارفهی حجت الاسلام احسان ایزدی پور به عنوان روحانی بالینی در بیمارستان طالقانی آغاز شد.
به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، این طرح که با حضور دکتر طباطبایی، مسئول نهاد رهبری و جمعی از اعضای این دفتر و نیز دکتر بدیعی معاون درمان و مدیر دفتر ریاست دانشگاه علوم پزشکی در محل بیمارستان طالقانی آغاز گردید،با هدف " ارائه خدمات معنوی و ارتقای کیفیت زندگی و تقویت روحیه بیماران" در این مرکز اجرا خواهد شد.