در اینکه خانواده، مبنای زندگی اجتماعی انسان است، تقریبا همهی اندیشمندان حوزههای علوم اجتماعی، فلاسفه، متولیان ادیان و متفکران سایر علوم انسانی، متفقالقولند و نیز همهی حکما و عقلای بشر معتقد بوده و هستند که برای پایداری زندگی اجتماعی، قوام و استحکام بنیان خانواده، یک شرط اساسی است.
اما در جامعهی ولایتمدار ایران اسلامی، به جهت اینکه تحت لوای نظامی دینی اداره میشود، اساس و مبنای کارهایی که در حوزهی زنان و خانوادهها انجام میگیرد نشأت گرفته از مبانی و معارف اندیشهی اسلامی است که توسط علما و بزرگان دینی به نهادهای اجرایی ارائه میگردد.
در سالهای گذشته و با هجوم فرهنگی و رسانهای غرب به مبانی فرهنگی کشورهای اسلامی و بویژه کشور عزیزمان ایران، و نیز در نتیجهی تغییرات گستردهی اجتماعی در سطح جهان و پدیدار شدن ویژگیهای دنیای مدرن، ساختار خانواده در ایران، دچار تغییرات و البته آسیبهایی شده است.
رهبر معظم انقلاب، از سالها قبل بحث تهاجم فرهنگی و ضرورت مقابله با آن و حفظ کیان خانواده را مطرح و علاوه بر ابلاغ سیاستهای کلی بخش خانواده به دستگاههای اجرایی و دولت، به صورت مرتب و مستمر، و به مناسبتهای مختلف، رهنمودهایی را در این زمینه به مسؤولان کشور ارائه فرمودهاند.
همچنین با جدی شدن بحث آسیبهای اجتماعی که بر اساس شواهد، عمدهترین هدفش، ساختار و کیان خانواده است، رهبری معظم انقلاب، سکان کاهش و کنترل آسیبهای اجتماعی را به دست گرفتند و در نشستهای سه یا ششماهه که با مسؤولان بلندپایهی نظام و کشور داشته و دارند، ضمن بررسی عملکرد دستگاهها و نهادهای ذیربط، دستورات جدیدی را به مسئولان صادر میکنند که خروجی آن، تصمیمات و برنامههای اجرا شده توسط سازمان امور اجتماعی در بدنه وزارت کشور و استانداریها میباشند.
دستگاه مجری اصلی رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در دانشگاهها از جمله دانشگاه علومپزشکی مشهد، نهاد رهبری است که از سالهای آغازین دههی هشتاد هجری، با ورود به جرگهی حفظ حریم و حیثیت خانواده و ترویج سنت نبوی ازدواج، ستاد ازدواج دانشجویی را راهاندازی و پرچمداری این میدان اجتماعی را عهدهدار شده است.
این نهاد در 15 سال گذشته، با فراهمکردن زمینهها و تسهیلات فرهنگی و بعضا اقتصادی، زمینه ازدواج دانشجویان زیادی را فراهم نموده است و به خانهی بخت و کانون زندگی مشترک فرستاده و علاوه بر این، دهها برنامه فرهنگی اجتماعی را برای بارور کردن زندگی خانوادگی به اجرا گذاشته است.
نهاد رهبری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، همچنین، برنامهای را تحت عنوان مرکز همسانگزینی خشت اول به اجرا درآورده و در یک تفاهمنامه، بخشی از آن را به یک مؤسسهی فرهنگی مذهبی واگذار نموده است که طی آن، مقدمات آشنایی، همسانگزینی و بهگزینی با استفاده از ظرفیتهای فضای مجازی را اجرا نموده است.
این مرکز، نخستین مرکزی است که با رویکرد دینی و با حضور اساتید و مشاوران، به منظور ازدواج آگاهانه، بهنگام و آسان و با هدف ترویج و تحکیم بنیان خانواده، راهاندازی شده است.
مشاوره قبل و بعد از ازدواج، مشاوره خانواده، مشاوره تربیتی، مشاوره بالینی (افسردگی- اضطراب – وسواس و ...) و مشاوره تحصیلی از جمله خدماتی است که در این مرکز ارائه می شود.
همچنین معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه، در سال گذشته، برای دانشجویان جدیدالورود، یک همایش فرهنگی تحت عنوان خانواده و دانشگاه برگزار کرد که مورد استقبال وسیع خانوادههای دانشجویان قرار گرفت.
راهاندازی مراکز مشاورهی پیش از ازدواج، حین ازدواج و بعد از ازدواج برای دانشجویان، خانوادههای دانشگاهیان و سایر اقشار جامعه، از دیگر خدمات دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این زمینه میباشد.
در برنامهای دیگر، مدیر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه اعلام کرده که در حال حاضر 25 مرکز ارائهی مشاورهی هنگام ازدواج به زوجین در سراسر مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد فعال هستند که همگی با متدهای استاندارد مشاوره فعالیت میکنند.
شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در سال جاری، برنامهای را به اجرا گذاشته که مشاورهی هنگام ازدواج را که با همکاری برخی سازمانها و نهادهای دیگر در دست اجراست تحت نظارت وزارت بهداشت قرار میدهد و قاعدتا در استانها نیز دانشگاههای علوم پزشکی این برنامه را هدایت و نظارت میکنند که در خراسان رضوی، این مهم بر عهدهی دانشگاه علوم پزشکی مشهد میباشد و اجرای آن را آغاز کرده است.
همچنین دانشگاه علوم پزشکی مشهد، به منظور حضور بیشتر مادران در کنار فرزندانشان و ارتقای روابط عاطفی بین اعضای خانواده، از سالها قبل و بر اساس رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و سیاستها و برنامههای ابلاغی وزارتی، برنامههای تبلیغ و ترویج استفاده از شیر مادر برای تغذیهی کودکان را در دستور کار داشته و هماکنون نیز بر این برنامهها تأکید میکند.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد در کنار برنامههای همیشگی خود، در سال گذشته، جشنوارهی خانوادهی قرآنی را به اجرا گذاشت که در آن برای تمام اعضای خانوادههای دانشگاهیان در تمام سطوح تحصیلی و در تمام سنین، برنامههای قرآنی خاصی تدارک دید و همچنین، یک برنامهی جنبی آموزشی را با استفاده از ظرفیت فضای مجازی برای ترویج سبک زندگی اسلامی در این جشنواره، اجرا نمود که نتایج و خروجی بسیار خوبی برای خانوادههای دانشگاهیان به دنبال داشت.
از اینها گذشته، ساختار اجرایی و تشکیلاتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز یک مشاور امور بانوان برای رییس دانشگاه در نظر گرفته که برنامههای فرهنگی مذهبی بسیار خوبی را برای بانوان شاغل و همچنین دانشجویان به اجرا گذاشته که حاصل تلاشهای مسئولین این حوزه بوده است.
در نهایت، باید به خاطر داشته باشیم که دشمنان فرهنگی نظام مقدس جمهوری اسلامی، همانطور که بارها و بارها صراحتا اعلام کردهاند هدف اصلی هجمه و حملهی نرم به کشورمان را ساختار خانواده قرار داده و لذا تمام کوششهای دستگاههای اجرایی از جمله نهادهایی مانند دانشگاه علوم پزشکی مشهد که یک نهاد علمی فرهنگی است میباید در جهت خنثیسازی تلاشهای دشمنان فرهنگی کشورمان باشد.
اکنون در آستانه فرا رسیدن 27 اردیبهشت ماه که در تقویم وزارت بهداشت و درمان به عنوان روز خانواده نامگذاری شده، ضمن تبریک و تهنیت این روز مهم فرهنگی به پدران، مادران، دانشجویان، پزشکان، استادان، اعضای هیأتهای علمی و گروههای آموزشی و کلیهی پرسنل و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، از همهی عزیزان و بزرگواران شاغل در این نهاد مقدس و نیز خانوادههایشان میخواهیم که تمام هم و غم خود را در جهت پایدارتر کردن هر چه بیشتر ساختار خانوادهی اسلامی به کار گیرند و با الهام از ائمهی اطهار و فرهنگ ناب اسلامی و با توسل به دامان پاک امام رئوف، در ماه مبارک رمضان، در جهت گرم نگاه داشتن بیش از پیش کانون خانواده تلاش کنند زیرا دانشگاه علوم پزشکی مشهد با توجه به جایگاه والایی که در مجامع علمی فرهنگی داخل و خارج کشور دارد، میتواند الگوی فرهنگی خانوادهی مسلمان را به نمایش بگذارد و موفقیتهای نظام اسلامی در زمینههای فرهنگی را در سطح دانشگاهیان و علمای علوم پزشکی و پیراپزشکی به همهی کشورهای اسلامی نشان دهد.