در میان انقلابیون نسل اول، گذشته از بنیانگذار نظام اسلامی و رهبر معظم انقلاب، کمتر کسی به عظمت، وسعت شخصیت، توسعه عملکرد و دانش گستردهی شهید دکتر مصطفی چمران سراغ میتوان گرفت.
او تقریبا در تمام صحنههای نبرد انقلابی در داخل و در خارج از کشور، نقش سازنده و اساسی ایفا کرد. از سوابق انقلابی و تلمذ در محضر آیتا.. طالقانی و استاد شهید مطهری گرفته تا رها سازی کردستان و راندن ضد انقلاب، و تا صحنههای دفاع مقدس، از لبنان گرفته تا امریکا و لیبی و فلسطین، همه جا رد پاهای عمیق و پاک نشدنی از این مرد فصول سخت، میتوان نشان کرد.
چمران را مردی همه جانبه میدانند، دانشگاهی، مجلسی، وزارتی، سیاسی، نظامی، علمی و مهمتر از همه، انقلابی عملگرا. اندیشهی وی پاک و صاف است و هیچ جای شبهه و ابهام ندارد. اگر زمانی عضو نهضتهای آزادیبخش بود، به فرمان امام و مقتدایش عمل کرد؛ اگر سازمان امل را تشکیل داد، در اجرای رهنمودهای رهبری وقت انقلاب بود، اگر در امریکا انجمن اسلامی تشکیل داد، در اجرای فرامین بنیانگذار انقلاب عمل نمود و اگر به فلسطین و جبهههای داخلی و خارجی نبرد با کفر و ضد انقلاب رفت، همه و همه در راستای ولایتمداری وی بود.
چمران، یکسره انقلاب و اسلام و جهاد و فداکاری و انسانیت و عملگرایی و اخلاص و ایمان بود. چمران، نمونهی یک انسان عالی و متعالی و شاهد زندهی دانشگاهیان انقلابی برای همیشهی تاریخ خواهد ماند. وی همچنان که در علم و دانش، پیشتاز و پیشقراول بود و در فیزیک و الکترونیک، سرآمد دانشجویان آن زمان گردیده بود، در عقل و درایت و منطق انقلابی و در بکارگیری دانش برای پیشبرد اهداف انقلاب نیز سرآمد دانشگاهیان آن زمان به حساب میآمد.
و به همین حسابها بود که سالگرد شهادتش را روز بسج اساتید نام نهادند و از استادان دانشگاهها خواستند که راه و رسم زندگی او را پیشهی خود سازند و بر منوال حیات او ترسیم زندگی کنند.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در راستای تقویت فرهنگ انقلابی و ترویج روحیهی اخلاص و دوری از رفاه طلبی و دنیاگزینی و گسترش نهضت بسیج در بین دانشگاهیان و اعضای هیأت علمی، برنامههای گستردهای را به معرض اجرا گذارده و همواره تلاش نموده در کنار رشد و تقویت بنیهی علمی استادان، به ترسیم خطوط اخلاق پزشکی در بین دانشگاهیان بپردازد و از همکاران هیأتهای علمی بخواهد در همهی حرکتهای دانشی، آموزشی و پژوهشی، همواره، رهرو و رهسپار بزرگانی همچون شهید چمران باشند زیرا اگر علم از عمل و اخلاق تهی شود، زیانبار خواهد بود و اگر اخلاق بدون علم و دانش باشد، جامعهی اسلامی را از گذار شتابندهی جهان امروز، دور نگاه خواهد داشت.
لذا دانشگاه علوم پزشکی مشهد، هر دو جهت رشد بنیهی علمی و پژوهشی استادان را در کنار بالا بردن روحیهی انقلابی و ولایت مداری استادان مد نظر قرار داده و رتبهبندی، اعتبار سنجی، ارزیابی، ارزشگذاری و سنجش عملکرد استادان و نیز مراکز تحقیقاتی و گروههای آموزشی را بر مبنای هر دو سنجهی علم و عمل انقلابی بررسی نموده است.
ما معتقدیم اگر دانشگاهیان تا بالاترین درجات علمی و فنی رشد داشته باشند اما از اخلاق، ایمان و انقلابیگری، بهرهی کافی نبرده باشند توفیق مد نظر نظام و انقلاب را در زندگی شخصی و اجتماعی نخواهند داشت و از سویی اگر صرفا به تظاهرات انقلابیگری و اخلاقنمایی بسنده کنند و از محتوای علمی و دانشی تهی گردند، مایهی وهن جایگاه دانشگاه اسلامی به معنای واقعی کلمه خواهند بود. امیدواریم که خداوند توفیقمان دهاد که بتوانیم حفظ ارزشها و اصول انقلاب اسلامی را در استادان و کلیهی کارکنانمان تقویت نموده و اخلاق، ایمان، ولایتمداری و اخلاص را در یکایک آنها تعمیق و پراثر سازیم.