همزمان با سالروز شهادت رییس مذهب شیعه، امام جعفر صادق (ع) مراسم سوگواری در مسجد دانشگاه علوم پزشکی واقع در بیمارستان قائم (عج) برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ویژه برنامه های ظهر شهادت امام جعفر صادق (ع) پس از اقامه نماز ظهرو عصر، با حضور هیات رییسه دانشگاه، همراه با سخنرانی و مرثیه سرایی در مسجد دانشگاه علوم پزشکی مشهد ( مسجد بیمارستان قائم (عج)) برگزار شد.

 در بخش سخنرانی این مراسم حجت الاسلام واعظ موسوی ضمن اشاره به نقش محوری امام صادق (ع) در تبیین و تثبیت مذهب شیعه، حدیث مشهور " عنوان بصْری " را قرائت و در توضیح فرازهایی از این روایت گفت: عُنوان بصْرى پیرمردی سالخورده بود که سال های متمادی با مالک بن انس ( رهبر یکی از 4 فقه اهل سنت ) معاشرت داشت و هنگامى كه شنید امام صادق (ع) به مدينه آمده‌اند، مشتاقانه نزد آن حضرت رفته و از ایشان خواست تا از علم و دانایی خود او را بهره‌مند سازد، حضرت فرمودند: ای أباعبدالله ( کنیه عنوان بصْرى ) علم و دانش به يادگيرى نيست، بلكه نورى است در دل كسى كه خداى متعال مى خواهد او را هدايت كند، اگر طالب علم هستى ابتدا " بندگى حقيقى " را در خود به وجود آور و علم را براى عمل كردن بياموز و از خداوند فهم بخواه تا تو را فهيم گرداند.

پیرمرد پرسید: حقيقت بندگى کدام است؟ امام فرمودند: بندگی حقیقی به سه چيز است: اول اينكه بنده آنچه را که خداوند به او بخشيده از آن خود نداند؛ زيرا بندگان مالك نيستند، بلكه مال را از آن خدا مى بينند، و هر كجا خدا فرمان داد مصرفش مى كنند. دوم آنکه بنده تدبير امور خویش را نمى کند و سوم اينكه تمام وقت خود را صرف انجام اوامر خدا و ترك نواهى او كند. بنابراين، هر گاه بنده چيزى را كه خدا به او بخشيده ملك خود نداند، اِنفاقش در راه خدا بر وى آسان گردد و هر گاه تدبير امورش را به دست مدبّر واقعى سپرد سختيهاى دنيا برايش آسان شود و اگر بنده به امر و نهى خدا گردن نهاد، هيچ گاه با مردم جدال نمى كند و به آنان فخر نمى فروشد.

امام (ع) در ادامه فرمودند: هر گاه خداوند به بنده‌ای اين سه خصلت را عطا کند دنيا و شيطان و مردم در نظرش خوار مى شود و به خاطر مال جمع كردن و فخر فروشى به دنبال دنيا نمى رود، از مردم عزّت و مقام نمى طلبد و اوقاتش را هدر نمى دهد؛ اين اوّلين درجه پرهيزگاران است.

 

عنوان بصری سپس درخواست کرد امام صادق (ع) او را نصیحتی کنند که حضرت فرمودند: تو را به 9 چيز سفارش مى كنم؛ سه نصیحت در باب تذهیب نفس، سه نصیحت در خصوص بردبارى، و سه نصیحت در باب علم، آنها را به خاطر بسپار و در مورد آنها سهل انگارى مكن. اما سه وصيتى كه به تربيت نفس مربوط مى شود :اول اينكه آنچه را اشتها ندارى نخور، زيرا موجب حماقت و نادانى مى شود، دوّم اينكه تا گرسنه نشدى غذا نخور و سوم اینکه هر گاه خواستى غذا بخورى غذايت حلال باشد و بسم اللَّه بگو، و به ياد آور سخن رسول خدا (صلّى الله عليه و آله) را كه فرمود: آدمى ظرفى را بدتر از شكمش پر نكند، در اين صورت اگر ناچار شد، يك سوم آن را براى غذايش، و يك سومش را براى نوشيدنى، و يك سوم ديگر را براى نفس كشيدن بگذارد.

اما آن سه خصلت كه در بردبارى است :اول آنکه اگر كسى به تو گفت يكى بگويى ده تا مى شنوى، بگو: اگر ده تا هم بگويى يكى نمى شنوى، دوم اينكه اگر كسى دشنامت داد بگو: اگر تو راست مى گويى از خدا مى خواهم كه مرا ببخشد، و اگر دروغ مى گويى از خدا مى خواهم كه تو را ببخشد، سوم اينكه: اگر كسى تو را تهديد به ستم نمود، تو او را اندرز ده و برايش دعا كن.

و اما آن سه ویژگی كه درباره علم است:اول اينكه آنچه را نمى دانى از علما بپرس و هرگز براى اذیت كردن و آزمايش نمودن آنها سؤال نكن و دوم اینکه از عمل كردن به رأى خود بپرهیز و در هر چه احتياط را مناسب مى بينى احتياط كن، سوم آنکه از فتوا دادن بگريز همان گونه كه از دست شير مى گريزى، و گردن خود را پل براى مردم قرار مده. (با فتوا و اظهارنظرات نامناسب، گناه مردم را به دوش نکش)

 

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image