پزشکی


154.jpg - 15.02 kBعضو هیأت علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: مصرف انواع میوه‌ها به‌خصوص میوه‌های آب دار را در فاصله افطار تا سحر مناسب می‌دانیم، زیرا به تأمین آب مورد نیاز بدن و عدم ایجاد مشکل در زمان روزه‌داری کمک می‌کند.

دکتر مریم خسروی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: در ایام نوروز مصرف شیرینی‌ ها به‌خصوص چرب و خامه‌ای توصیه نمی‌شود و ترجیحاً اینکه شیرینی مصرفی خشک و ریز باشد.

وی اضافه کرد: همچنین مصرف انواع آجیل‌ها هم به اندازه باشد و در آن افراط و تفریط نباشد، ضمن اینکه به بیماران هم توصیه می‌شود که مغزها و دانه‌های بدون نمک را استفاده کنند.

عضو هیأت علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در ایام نوروز اولویت اصلی با مصرف میوه‌ها بوده، به‌خصوص در روزهایی که با ماه مبارک رمضان همزمان است، خاطرنشان کرد: مصرف انواع میوه‌ها به‌خصوص میوه‌های آب دار در مهمانی شبانه به تأمین آب مورد نیاز بدن و عدم ایجاد مشکل در زمان روزه‌داری کمک می‌کند.

دکتر خسروی با اشاره به اینکه همه متخصصان بر 3 وعده غذایی تأکید دارند، اما روزه‌داری تجربه گرسنگی را برای افراد مختلف ایجاد می‌کند، به‌خصوص کسانی که دچار اضافه وزن هستند، تصریح کرد: ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی برای کاهش وزن است و اگر افراد دارای اضافه وزن همت بالایی داشته باشند می‌توانند این برنامه مناسب غذایی را پس از ماه مبارک رمضان هم ادامه دهند تا همواره از یک وزن ایده‌آل برخوردار باشند.

وی بیان کرد: توصیه دیگر بر این است که از شربت‌های شیرین و حاوی قند زیاد برای رفع تشنگی استفاده نشود و به جای آن از چای کمرنگ، انواع دم‌نوش‌ها، خاکشیر و تخم شربتی که به طور سنتی با آلو و آبلیمو طعم دار می‌شود استفاده شود.

عضو هیأت علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: غذاها و خوراکی‌هایی همچون شله زرد، حلوا، فرنی، زولبیا و بامیه بهتر است که استفاده نشود و میزان مصرف شکر به حداقل ممکن برسد، افطار با یک خوراکی گرم و ترجیحاً مایعات گرم و ولرم مناسب‌تر است و آش و سوپ خوراکی‌های خوبی برای افطار هستند و اینکه حتماً از سبزیجات در وعده افطار استفاده کنند و در وعده سحر هم حتماً مصرف سالاد را داشته باشند.

دکتر خسروی با ذکر این نکته که از مصرف شیر و لبنیات در ایام ماه مبارک رمضان نباید غافل شد، تأکید کرد: افرادی که تهیه کردن وعده شام علاوه بر افطار برایشان دشوار است، می‌توانند از خوراکی‌های سالم و ساده مثل شیر، ماست و سبزیجات استفاده کنند.

وی تصریح کرد: وعده مناسب سحری بسیار مورد تأکید است و اینکه از روغن زیتون یا کانولا و یا دیگر روغن‌های مایع گیاهی به جای روغن‌های نباتی استفاده گردد  و از پرخوری اجتناب شود؛ همچنین مصرف سالاد هم توصیه می‌شود، اما نباید از سس سفید برای خوشمزه کردن آن استفاده شود و به جای آن از سرکه، آبلیمو، آبغوره و آب نارنج استفاده کنند.

عضو هیأت علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در زمان سفر وقتی که به رستوران بین راهی می‌ر‌ویم باید از بهداشت آن مکان اطمینان حاصل کنیم، خاطرنشان کرد: در این مکان‌ها غذاهای خورشتی مناسب‌تر هستند و از انواع‌ کباب‌ها باید کمتر استفاده شود، ضمن اینکه ماست و سالاد هم بهتر است بسته بندی یک نفره باشد و به‌صورت فله‌ای استفاده نشود.

دکتر خسروی افزود: به جای کیک، کلوچه و شیرینی‌جات بهتر است که از نان، پنیر و سبزی و دیگر خوراکی‌های سالم استفاده شود، آجیل و میوه‌ها خوراکی‌های مناسب برای مصرف خانواده‌ها به‌خصوص بچه‌ها در طول سفر هستند، ضمن اینکه از رعایت نکات بهداشتی به خصوص شست‌وشوی مکرر دست‌ها و استفاده از ماسک در مکان‌های پرتردد و شلوغ هم نباید غفلت شود.

وی با تأکید بر اینکه در صورت تدارک مهمانی‌های وعده افطار توصیه بر این است همه مواردی که مورد اشاره قرار گرفت رعایت شده و در تهیه و سرو بهداشتی غذاها کوشش شود، گفت: تغذیه سالم اصولی دارد که باید همواره رعایت شود و معتقدیم که باید در تمامی ایام سال و نه صرفاً ماه مبارک رمضان و روزهای تعطیلات نوروز، مصرف مستمر غذاهای سالم و مقوی را به اندازه و به‌طور متعادل و متنوع داشته باشیم.

 


 سرپرست بیمارستان شهید کامیاب از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: بخش اورژانس این مرکز درمانی با وجود بیشترین حجم مراجعه، بالاترین میزان رضایت مندی را به خود اختصاص داده است.

دکتر علی مقدسی در حاشیه بازدید مدیر بازرسی و مدیر نظارت و اعتبار بخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از بیمارستان شهید کامیاب با بیان اینکه در راستای ارائه خدمات شایسته به زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی از 25 اسفند سال گذشته این مرکز درمانی به حالت آماده باش در آمده است خاطر نشان کرد: تمامی تیم های تخصصی و پرستاری در این مرکز درمانی در آمادگی کامل، به مراجعین خدمات ارائه می دهند.

وی با بیان اینکه از 29 اسفند تا کنون 600 بیمار در این مرکز درمانی بستری شدند تصریح کرد: تلاش می شود در اورژانس این بیمارستان، بیماران در کوتاه ترین زمان خدمات را دریافت و تعیین تکلیف شوند.

سرپرست بیمارستان شهید کامیاب با بیان اینکه این مرکز درمانی مرکز تروما شرق کشور محسوب می شود تصریح کرد: از عموم زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی خواست در طول سفر و در زمان رانندگی نسبت به رعایت قوانین رانندگی توجه لازم را داشته باشند تا دچار حادثه نشوند.  

سید کاظم غفاریان مدیر نظارت و اعتبار بخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در حاشیه این بازدید،روند خدمت رسانی به بیماران و میزان آمادگی بیمارستان شهید کامیاب را مطلوب ارزیابی کرد.

49.jpg - 61.35 kB

50.jpg - 60.46 kB

51.jpg - 58.80 kB


44.jpg - 23.86 kBاز نگاه طب ایرانی هر فصل مزاجی دارد و در سرزمینی معتدل، مزاج فصل بهار گرم و تر و در حد اعتدال است.

به گزارش وب دا، و بر اساس اعلام دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت  درمان و آموزش پزشکی، بهار به سبب اعتدال مزاج و لطافت مقوی نیرو‌های بدنی است و به دلیل اینکه این فصل مناسب مزاج روح انسان است، موجب تقویت آن می‌شود. در فصل زمستان دستگاه گوارش قویتر است و نیاز بدن به غذا بیشتر می‌شود.

 به دلیل نیاز بدن به انرژی بیشتر برای مقابله با سرمای بیرونی انسان غذای بیشتری می‌خورد؛ در نتیجه به دنبال هضم و جذب غذا‌ها، مواد زائد بیشتری در بدن تولید می‌شوند که بخشی از آن‌ها به دلیل سرمای زمستان، کم شدن فعالیت‌های بدنی و کاهش تعریق امکان تحلیل و دفع پیدانمی کنند؛ این مواد زائد در فصل بهار به علت گرمای معتدلی که ایجاد می‌شود رقیق شده و در بدن پخش می‌شوند.

 اگر بدن نتواند مواد زائد را به طور کامل دفع کند به سوی اندام‌هایی که به هر دلیل ضعیف شده باشند می روند و بیشتر کشاله‌های ران و زیر پوست بطن‌های مغزی غشا‌های مغزی چشم‌ها، بینی مفاصل و.... جاری می‌شوند و انسان را مستعد ابتلابه بیماری‌هایی مانند، دُمَل، ورم‌های چرکی، جوش، خارش و برخی دیگر از بیماری‌های جوشدار پوستی، ورم لوزه‌ها و حلق خونریزی از بینی و مقعد، زکام، گرفتگی صدا، سرفه، حساسیت فصلی، رینیت آلرژیک، درد و ورم‌های مفصلی، وسواس سوداوی و بیماری‌های روحی و حتی صرع و سکته می‌کنند.

 افرادی که در زمستان به سبب پرخوری و کم حرکتی دچار اضافه وزن و انباشت مواد زائد در بدن شده‌اند در بهار بیشتر بیمار می‌شوند. رعایت برخی نکات ساده به ویژه در کسانی که سابقه ابتلا به این مشکلات را دارند می‌تواند تا حدود زیادی از این عوارض پیشگیری کند.

 در فصل بهار، پرهیز از نوشیدنی‌های گرمی بخش و یا بسیار ‌تری بخش مانند شربت‌های بسیار شیرین که از انگور یا خرما تهیه شده باشند، شیر و دوغ زیاد، پرهیز از زیاد خوردن غذا‌های خونساز مانند شیرینی‌ها، کیک و خامه زیاد و انواع گوشت و پرهیز از خوراک‌های رشته‌ای و خمیری مانند ماکارونی لازانیا و آش‌های غلیظ و سنگین، پرهیز از مصرف غذا‌های چرب و سرخ کردنی، پرهیز از پرخوری، برهم خوری و باهم خوری مانند خوردن پیش غذا، غذا، نوشابه، دوغ یا ماءالشعیر، بستنی، چای، شربت، آجیل در مهمانی نوروزی بسیار مهم است.

 به طور کلی به خاطر پری بدن از مواد و ا اخلاط چهارگانه، کم خوری در فصل بهار در کنار مصرف بیشتر غذا‌های لطیف و سبک بسیار توصیه شده در حالیکه معمولاً در روز‌های عید و دید و بازدید، خلاف آن انجام می‌شود.

 منظور از غذای «لطیف» در طب ایرانی، خوراکی است که با وجود حجم زیاد، غذائیت کمی دارد یعنی اصطلاحاً شکم پرکن است. با خوردن چنین غذا‌هایی دستگاه گوارش سرگرم هضم غذا می‌شود ولی مواد غذایی زیادی وارد عروق نمی‌شود و به پُری (امتلاء) بدن از اخلاط دامن نمی‌زند. انواع آش‌های سبک و سوپ‌های ساده میوه‌ها و سبزیجات از این رو توصیه شده‌اند.

 خوراکی‌های تلخ، تند، شور و تیز که همگی مزاج گرم دارند مانند آجیل‌های، شور، تخمه، گردو و دیگر مغز‌ها، و همچنین ادویه تند مانند، فلفل دارچین و زنجبیل باید کمتر استفاده شود، پرهیز از خوردن میوه‌های لطیف و ‌تری بخش که در بدن به سرعت دچار تغییرات نامطلوب می‌شوند مانند خیار و هندوانه، پرهیز از نوشیدن آب با معده خالی و ناشتا، پرهیز از ورزش سنگین و جنبش‌های بیش از حد بدنی، پرهیز از جنبش‌های زیاد روانی چون خشم و اضطراب و حتی شادی خارج از حد و پرهیز از حمام طولانی یا سونای خیلی گرم و همچنین شست و شوی بدن با آب خیلی گرم یا سرد مورد توصیه است.


4.jpg - 27.76 kBدر ماه مبارک رمضان پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل یعنی تامین انواع مختلفی از مواد غذایی به تناسب با یکدیگر و مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و رعایت میانه‌ روی با محدود کردن غذاهای دارای چربی، کلسترول، قند و نمک زیاد توصیه می شود.

به گزارش وب دا، بر اساس اعلام گروه بهبود تغذیه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، در افرادی که در طول روز فعالیت بیشتری دارند، نوع غذاهایی که در وعده سحری مصرف می شود با تامین انرژی و مواد مغذی مورد نیاز بدن نقش مهمی در حفظ کارایی و جلوگیری از کم آبی بدن، ضعف و خستگی دارد.

 در وعده غذایی سحر در ایام ماه مبارک رمضان بهتر است از غذاهای کم حجم و غنی از مواد مغذی که کم نمک، کم چرب و کم شیرین هستند استفاده شود. همچنین مقدار مناسبی از سبزی های مختلف(سبزی خوردن و سالاد) مصــرف شود چراکه سبزی ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن، از تشنگی و خشکی گلو جلوگیری می کنند.

مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی شود چون مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین و ورود سریع قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه افت قند خون موجب گرسنگی زودرس می شود.

 توصیه می شود در وعده سحر، سبزی هایی که آب بیشتری دارند و در طول روز از تشنگی و کم آبی بدن جلوگیری می کنند مثل کاهو، خیار و گوجه فرنگی مصرف شود. از سوی دیگر نوشیدنی های خیلی شیرین مثل نوشابه های گازدار، شربت ها و چای خیلی شیرین و چای پررنگ هم موجب تشنگی، خشکی دهان و گلو در طول روز می شوند بنابراین توصیه بر این است که این نوشیدنی ها در وعده سحر مصرف نشوند. چای پررنگ می تواند موجب دفع آب بدن وکم آبی در طول روزه داری شود.

 غذاهای پر پروتئین مثل انواع کباب، جوجه کباب، ماهی و غذاهای پرروغن مثل کتلت و کوکو، سوسیس و کالباس، پیتزا، کله پاچه و هم چنین غذاهای چرب و سرخ شده و پر ادویه موجب احساس تشنگی و خشکی دهان در طول روز می شوند که بهتر است در وعده سحر مصرف نشوند. به طور کلی غذاهای ساده و سبک مثل انواع پلو و خورشت در حجم کم برای وعده سحر می تواند مناسب باشد.


معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با حضور در شبکه های بهداشت و درمان درگز، قوچان،چناران و گلبهار روند خدمت رسانی به مراجعین را در ایام نوروز مورد ارزیابی قرار داد.

به گزارش وب دا، دکتر شاپور بدیعی در این بازدید که جمعی از مدیران این حوزه نیز حضور داشتند، ضمن قدردانی از تلاش های ارزنده کادر بهداشت و درمان اظهار کرد: تمامی شهرستان های زیر پوشش این دانشگاه بر اساس برنامه ریزی، در شرایط مطلوبی از آمادگی برای خدمت رسانی قرار دارند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این بازدیدها ضمن بررسی روند خدمت رسانی در بیمارستان ها و مراکز خدمات جامع سلامت، مواردی را در راستای ارتقاء خدمت رسانی و افزایش آمادگی در ایام نوروز مورد تاکید قرار داد.

دکتر بدیعی تصریح کرد: در ستاد نوروزی به صورت مستمر بر فعالیت مراکز درمانی در شبکه های تابعه نظارت می شود تا در صورت نیاز به اصلاح فرآیندها در اسرع وقت مشکلات مرتفع شود.

45.jpg - 67.64 kB

46.jpg - 69.31 kB

47.jpg - 54.42 kB

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image