استاد گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: بیش از 70 درصد مردم نیازمند اصلاح سبدغذایی خود هستند و مصرف بالای چربیها، فستفودها و سرخکردنیها نگرانی افزایش میزان سکتههای قلبی و مغزی را به دنبال دارد.
دکتر مجید غیورمبرهن عضو هیات علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد که به تازگی توانسته در حوزه موضوعی داروشناسی و سمشناسی Pharmacology & Toxicology در جمع دانشمندان یک درصد پراستناد برتر جهان قرار بگیرد در گفتوگو با خبرنگار وب دا، اظهار کرد: قرارگرفتن نام من به عنوان هجدهمین عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در جمع دانشمندان یک درصدی جهان حاصل تلاشها، زحمات و همراهیهای خانوادهام اعم پدر، مادر، همسر و فرزندانم است و بیشک اگر این حمایتها و در رأس همه آنها یاری خداوند متعال نمیبود این موفقیت هم حاصل نمیشد.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین نیازهای جامعه در خصوص آموزشهای مرتبط با موضوع تغذیه سالم است، خاطرنشان کرد: عمده مشکلات تغذیهای ناشی از عدم آگاهی از سبدغذایی سالم بوده، وقتی که از این موضوع صحبت میشود خیلیها تصورشان این است که نباید مضرها را بخورند، اما از مصرف به اندازه مفیدها غافل هستند که خود بسیار آسیبزاست، بهطور مثال میزان مصرف پروتئین در بسیاری از افراد بیشتر از حد نیاز است و معتقدیم که هرچیزی باید به اندازه باشد و مصرف کمتر و بیشتر آن مضر است.
این دانشمند یک درصد پراستناد برترجهان دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن اشاره به مهمترین اقداماتی که در راستای داشتن یک زندگی سالم با تغذیه سالم باید مدنظر قرار بگیرد، تصریح کرد: در حوزههای ریسک بیماری قلبی و عروقی با تغذیه، ارزیابی تغذیه مناسب، ریجستری تغذیه و درمان تغذیه و چاقی با دادهها، ارتباط با کوهورتهای سلامت و تغذیه ایران، آسیا و جهان، ارزیابی طرحهای ملی در بحث ویتامینها و مکملها و نقش آمارهای پیشرفته در پیشبینی ریسک بیماری قلبی و عروقی مهمترین اقدامات گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد سال 1400 است.
دکتر غیورمبرهن خاطرنشان کرد: بیش از 70 درصد مردم نیازمند اصلاح سبدغذایی خود هستند که بخشی با مدیریت مالی و بخشی دیگر با داشتن آگاهی لازم در خصوص مفید و مضرها و همچنین بهاندازه اصلاح می شود، این موارد در گام نخست باید در جمع اعضای خانواده تبیین شود، زیرا اگر تغذیه سالم را در جمع خانواده شاهد باشیم، از آسیبهای ناشی از تغذیه ناسالم در بیرون از خانه هم در امان خواهیم بود.
وی با ذکر این نکته که بخشی از اصلاحها در خصوص تغذیه توسط اعضای خانواده و بخشی دیگر با تدبیر مسئولان مربوطه باید صورت پذیرد، تأکید کرد: بهطور مثال میزان مصرف چربیها، فستفودها و سرخکردنیها در جامعه بالا بوده و این موضوع نگرانی افزایش میزان سکتههای قلبی و مغزی را به همراه دارد و وقتی که میگوییم هم خانواده و هم مسئولان نقشآفرین هستند به این معنا است که مسئولان باید سبدغذایی سالم را با قیمت مناسب در فروشگاهها و بازارها بگنجانند تا قدرت خرید برای همگان میسر باشد و در سوی مقابل مردم هم به سمت خرید و مصرف سبدغذایی ناسالم نروند.
عضو هیأت علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: متأُسفانه طبق آخرین آمارهای به ثبت رسیده 40 درصد حوادث قلبی و عروقی در سطح کشور ناشی از سبک زندگی نادرست از جمله تغذیه ناسالم بوده و سن بیماران هم به زیر 50 سال رسیده است و این مهم ناشی از تغذیه نامناسب بوده است.
دکتر غیورمبرهن افزود: در علم تغذیه افراد سودجو در جامعه که خود را صاحب نظر میدانند که این موارد بیشتر در فضای مجازی بوده و باید با آنان برخورد شود و از مردم هم میخواهیم که موارد کذب را باور نکنند تا دچار آسیب نشوند و هرنوع مطلب علمی و پزشکی در موضوعات مختلف از جمله تغذیه سالم را از منابع و رسانههای معتبر دنبال کنند و تحت تأثیر موارد ناصحیح و آسیبزایی که در فضای مجازی منتشر میشود قرار نگیرند.
وی با تأکید بر اینکه متأسفانه در ایام بحران کرونا سودجویی کسانی که در بحث تغذیه جولان میدهند زیاد شده و توصیههای ناصحیح زیادی بابت پیشگیری و درمان عنوان میشود، گفت: مواردی از سوی افراد سودجو عنوان میشود هیچگونه سندیت علمی معتبری ندارند و بعضی افراد برای رسیدن به اهداف خودشان همه چیز را بازیچه قرار میدهند و برای این افراد حتی سلامت مردم هم مهم نیست و باید مراقب باشیم که تحت تأثیر صحبتهای فریبنده آنان قرار نگیریم.
متخصص تغذیه و رژیمدرمانی بیان کرد: ما نباید تحت تأثیر تبلیغات نادرست تحت عنوان تغذیههای اسلامی و قرآنی قرار بگیریم و اگر متناسب با آن رفتار کنیم باید به سراغ کارشناسش برویم و نباید خدای نکرده کاری کنیم که با یک تصمیم اشتباه موجب بیحرمتی به مقدسات و بدبینی نسبت به آنها شویم، کاری که توسط افراد سودجو انجام میشود، اما ما باید مراقب باشیم تا در تله این افراد که هیچ چیز جز منافع شخصیشان برایشان مهم نیست گرفتار نشویم.
دکتر غیورمبرهن در پایان در خصوص تغذیه مناسب در قبل و بعد از دریافت واکسن کرونا، گفت: در واکسیناسیون نیازمند مکمل قبل از تزریق نیستیم، مگر آنکه تشخیص پزشک باشد و برای بعد از تزریق هم باید مصرف میوهجات، سبزیجات، مایعات و موادغذایی سالم در دستور کارمان قرار بگیرد و در سوی مقابل از مصرف فستفودها، چربیها و سرخکردنیها تا 3 هفته پس از دریافت دُز دوم واکسن کرونا پرهیز شود.