روز گرامیداشت بسيج اساتيد و استادان بسیجی دانشگاهها، در ديدار رهبر معظم انقلاب با استادان بسيجي دانشگاهها در سال 89 با پيشنهادي كه از سوي يكي از استادان در اين ديدار صورت گرفت و رهبر فرزانه انقلاب، آن را پرمعنا و پرمغز تعبير فرمودند روز 31 خردادماه، سالروز شهادت دكتر مصطفي چمران تعيين گرديد.
اما فلسفه تشكيل بسيج اساتيد چه بود؟ رهبر معظم انقلاب در ديدار با استادان بسيجي در سال 89، جمع تشكيل شده را «تركيب علم و ايمان» ناميدند. این گفتار و تعبیر ایشان، فلسفهی وجود این تشکل را برای ما بیان میکند. آن طور که حضرت ایشان، موضوع را ترسیم کردند، این ترکیب، میتواند به علم جهت بدهد و آن را از مفهوم مشابه غربی جدا سازد و مسیر صحیح حرکتهای علمی مطابق فرهنگ و بینش دینی و اسلامی را تعیین نماید.
اهداف کلان بسیج اساتید
به گفتهی رئیس این تشکل، اهداف کلان بسیج اساتید دانشگاه علوم پزشکی خراسان رضوی، شامل تعمیق و نهادینه سازی معارف اسلامی در دانشگاه، تحقق آرمانها و ارزشهای انقلاب اسلامی، تعمیق خردورزی و عقلانیت و تقویت روحیه آزاداندیشی و خلاقیت در دانشگاهها، توسعه تعامل علمی در عرصههای بینالمللی و دستیابی به مرجعیت علمی و فرهنگی مطابق با اسناد بالادستی، گسترش تعامل حوزه و دانشگاه، استقرار جامعه دانشگاهی دانشبنیان، عدالتمحور و برخوردار از افراد شایسته، فرهیخته و نخبه و تعمیق و گسترش آموزشهای عمومی و تخصصی همراه با تقویت اخلاق و آزاداندیشی و روحیه خلاقیت در جامعه دانشگاهی میباشد.
دکتر محمد رضا صابری میگوید: بسیج در تشکلهای مختلفی که در اقشار گوناگون دارد در هر صحنهای که از ابتدای انقلاب اسلامی، صلاحدید امام و رهبری بوده، انجام وظیفه و ایفای نقش کرده است. از خود انقلاب بگیرید تا دفاع مقدس، دفاع از حریم حرم، صحنههای جهادی، زمینههای حرکت وسیع اجتماعی، مانند واکسیناسیون و سایر میدانها، همیشه بسیج در جلو صف بوده است.
چرا روز شهادت دکتر چمران، برای این نامگذاری انتخاب شد
وی در خصوص مناسبت روز شهادت دکتر چمران با بسیج اساتید ضمن اشاره به فرمایش رهبر فرزانه انقلاب که میفرمایند «این توقع بیجا نیست که ما بخواهیم دانشگاه جمهوری اسلامی، در آینده عناصری مثل چمران را پرورش بدهد. آن وقت شما ببینید چه خواهد شد! نظامی با مطالبات بینالمللىِ در سطح اعلا: در زمینهی انسان، در زمینهی حکومت، در زمینهی زن، در زمینهی اخلاق و در زمینهی علم. مطالبات امروز ما مطالبات بینالمللی است. بسیج یک حرکت عجیب و بینظیر بود که در انقلاب اتفاق افتاد. این هم برخاسته و سرچشمه گرفته از آن حکمت الهی بود که خدای متعال در دل آن مرد بزرگ - آن امام بزرگوار - به ودیعه گذاشته بود» یادآور میشود: شهید دکتر مصطفی چمران که از یاران قدیمی مقام معظم رهبری بود، در طول انقلاب و دفاع مقدس، شیوهی حرکت و زندگی یک معلم و استاد انقلابی و یک دانشگاهی در نظام جمهوری اسلامی را برای ما ترسیم کرد و به همین جهت، سالروز شهادت وی در 1360 که در اوج صلابت و ایستادگی صورت گرفت، روز بسیج اساتید نام گرفت.
تشکیل بسیج اساتید دانشگاههای کشور از مشهد کلید خورد
شايد كمتر كسي بداند كه نخستين همايش استادان بسيجي در سال 77 در مشهد برگزار شده و اساسا شروع تشكيل سازمان بسيج اساتيد، همين همايش و حركتهاي استادان بسيجي دانشگاههاي مشهد بوده است. شاید همین حرکت بود که صدای آن در سراسر کشور پیچید و منجر به این شد که نهادهای تصمیمگیر کشور، این موضوع را به جد دنبال کنند.
به هر روي آييننامه اين تشكيلات در سال 1380 در شوراي عالي انقلاب فرهنگي به تصويب رسيد و با تصويب اين شيوهنامه، اين بخش از بسيج كه اتقاقا جزو مهمترين بخشهای بسيجي در كشور است، با وظایف و رویکرد مشخص، رسمیت یافت.
البته تشكيل بسيج اساتيد در دانشگاههاي مختلف، يك فرايند تدريجي بوده و آنطور كه مسؤول بسيج اساتيد دانشگاه علوم پزشكي مشهد ميگويد اين تشكل در اوايل سال 1398 فعاليت خود را آغاز كرده است.
دكتر محمد رضا صابري یادآور میشود: با وجود جوان بودن عمر این تشکیلات، استادان بسیجی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در همهی صحنههای ایستادگی، مقاومت، حفظ ارزشها و ولایتمداری، درخشیده و با دانش و بینش خودشان، افتخارآفرینیهای زیادی برای نظام داشتهاند.
وی میگوید: ما استادان زیادی داریم که رسما عضو بسیج نیستند اما عملکرد تقوا مدارانهی آنها و همچنین ارزشمحوری عملکرد دانشگاهیشان نشان میدهد که از عمق دل و جان به بسیج و انقلاب ایمان دارند و دلشان برای امام و رهبری میتپد.
بسیج استادان از نگاه رئیس بسیج اساتید کشور
البته باید به یاد داشته باشیم که دانشگاهها وبخصوص علوم پزشکی مشهد، مانند سایر نهادهای تخصصی درون نظام، وظایف و شئونی دارند که در عمل صحیح به همان وظایف و شئون است که انقلابیبودن و انقلابی ماندن را متجلی میسازند.
رئیس سازمان بسیج اساتید کشور در آبانماه سال پیش در نشست هماندیشی تبیین مأموریتها و سیاستهای علمی، پژوهشی و فناوری سازمان بسیج اساتید در این زمینه گفته بود: وقتی در میان اقشار بسیج از بسیج استادان صحبت میکنیم، صحبت از کسانی است که رکن اصلی فعالیتشان، علمی، پژوهشی و فناورانه است. چرا که در حقیقت این اساتید هستند که نقش محوری و پیشرانی علمی را دارند و نقش اول را در پیشرفت علمی کشور ایفا میکنند.
محمدرضا مردانی همچنین تأکید کرده بود: اقشار بسیج هر یک در لایههایی ظرفیت دارند و در آنچه در غالب فعالیتهای علمی صورت میگیرد بسیج استادان است که باید پیشتاز باشد. صحبت ما، بحث تشکیلاتی و ضرورت نقشآفرینی علمی استادان در راستای تحقق بیانیه گام دوم است؛ بنابراین انتظار میرود، مسئولان بسیج اساتید استانها هم افزایی کنند و افراد و جریانهای حاضر در بسیج در راستای فعالیتهای علمی و فناورانه، زمینه کارآمدی بالا را بوجود آورند.
همه استادان دانشگاه، بسیجی هستند
رئیس بسیج اساتید دانشگاه علوم پزشکی مشهد میگوید: در حال حاضر بسیج اساتید دانشگاه علوم پزشکی مشهد 200 نفر عضو رسمی دارد و تعداد زیادی از استادان هستند که بدون اینکه عضو رسمی بسیج باشند و کارت عضویت داشته باشند خالصانه و مخلصانه به نظام و انقلاب خدمت میکنند و در ایفای نقش پیشتازی نظام در علوم پزشکی و در پژوهشهای علمی، بسیار مؤثرند. در واقع همهی استادان دانشگاه، بسیجی هستند چون کارشان، پژوهششان و فعالیت پزشکیشان همه در راستای اهداف انقلاب و نظام است.
دکتر صابری در زمینه چگونگی عضو گیری و فرایند عضویت در بسیج اساتید اضافه میکند: بسیج اساتید، شرایط خاصی برای عضویت ندارد و هر استادی که تمایل داشته باشد، ثبت نام میکند و کارت عضویت دریافت مینماید. ما به جذب حداکثری معتقد هستیم و در این راستا، کاملا فراگیر عمل میکنیم. هیچ محدودیت و مانعی برای عضویت وجود ندارد و تنها ملاک و معیار ما، حرکت در مسیر ارزشهای انقلاب و فرامین رهبری است.
به گفتهی دکتر صابری، استادان بسیجی در همهی صحنههای علمی و پژوهشی، افتخاراتی را آفریده و تلاشهای ارزندهای را به نام دانشگاه ثبت کردهاند.
وی میگوید: عمدهی تلاش اعضای بسیج اساتید در دو سال گذشته که کشور درگیر بیماری کرونا بوده، مصروف تحقیقات علمی در این زمینه گردیده و مقالات و پژوهشهای ارزندهای داشتهاند که برخی از طرحهای این استادان به اتمام رسیده و در مجامع علمی انتشار یافته و برخی هم هنوز در جریان انجام است.
ورود به مقاطع و برهههای حساس انقلاب
به گفته دکتر صابری، بسیج اساتید ضمن مشارکت فعال و گسترده در تحقیقات علمی و امور فرهنگی و آموزشی، در مقاطع مختلف انقلاب و برهههای حساس به مسائل سیاسی ورود میکند و پشتیبانی بیچون و چرای خود را از مواضع نظام مطرح میسازد که به عنوان نمونه در همان اوایل تشکیل، قرار دادن سپاه توسط امریکا در لیست سازمانهای تروریستی را بشدت محکوم و از مواضع سپاه، حمایت کرد. و در همین راستا در اوایل فروردینماه همان سال، در گردهمایی که در پادگان غدیر برگزار گردید شرکت فعال داشت و همهی استادان بسیجی دانشگاه، با سپاه اعلام همبستگی نمودند.
این مسؤول اضافه میکند: همچنین مشارکت فعال در انتخابات مختلف که مورد تأکید و تأیید رهبری نظام است و اعلام رسمی و عمومی این مشارکت، جزو برنامههای مهم فرهنگی بسیج اساتید است که همواره مد نظر تصمیمگیران و مدیران دانشگاه نیز هست.
دکتر صابری در خصوص فعالیت این نهاد در دوران اوجگیری کرونا میگوید: بسیج اساتید تا کنون در زمینه کرونا نقش بسزایی در کمک به درمان بیماران، تهیه نیازهای درمانی و ساخت واکسن کرونا که یکی از دستاوردهای بزرگ کشورمان بوده ایفا کرده است.
تحقق نقشه جامع علمی، کار بسیج است
وی ادامه میدهد: نقشه جامع سلامت کشور باید با همت استادان بسیجی و با پیروی از مقامات نظام و اسناد بالادستی مرتبط، عملیاتی شود زیرا این موضوع در بیانیه گام دوم نیز توسط رهبر معظم انقلاب، مورد تأکید قرار گرفته است. در واقع، اهداف ما، همان اهداف بیانیه گام دوم است که توسط رهبر فرزانه انقلاب، ترسیم گردیده است.
وی همچنین در زمینه کارکرد این نهاد در حوزه آموزش اظهار میدارد: بازنگری فضاهای آموزشی، ارزش محوری و اصلاح محتوای دانش در مسیر تعالی دانشگاه، توسعه فناوری اطلاعات، بازنگری نظام دیدهبانی و ارزشگرایی سیستم آموزشی و آموزش مبتنی بر نیازهای جامعه در دستور کار بسیج اساتید قرار دارد.
وی در خصوص بخش فرهنگی فعالیتهای این تشکل اضافه میکند: در حوزه فرهنگی که در واقع به جهاد تبیین اختصاص دارد و ما هم تلاش میکنیم در این زمینه، نقشآفرینی کنیم به تبیین نقش شهید چمران به عنوان کسی که انصافا علم و ایمان را به هم آمیخت و تا فرمان الهی برای شهادتش صادر نگردید، یک لحظه از فداکاری و ایثارگری در راه حفظ دستاوردها و ارزشهای انقلاب باز نایستاد میپردازیم و این الگو را در بخشهای مختلف علمی، تحقیقاتی، عملیاتی و بینشی به اعضا و سایر ارکان دانشگاه، ارائه میکنیم.
خدمات جهادی در کنار جامعه پزشکی
دکتر صابری میگوید: علاوه بر اینها، بسیج اساتید در ذیل بسیج جامعهی پزشکی، خدمات جهادی گوناگونی در مناطق محروم، در حاشیه شهرها و در روستاهای کم برخوردار در بخش درمان و پیشگیری انجام میدهد که در این قسمت با همکارانمان در بسیج جامعهی پزشکی، ید واحده هستیم و در مشارکت و همکاری تنگاتنگ با آنها به سمت تحقق اهداف حرکت میکنیم.
وی یکی از راهبردهای کلان بسیج اساتید را پژوهش و فناوری برمیشمرد و یادآور میشود: کمیته پژوهشی بسیج اساتید به دنبال پژوهشهای تولیدمحور برای حل مشکلات جامعه است، زیرا بیانیه گام دوم انقلاب، یک منشور چند وجهی است که تمام امور و مسائل آیندهی نظام از جمله حرکت علمی، مسیر تعالی کشور، مشارکت حداکثری در حل معضلات اقتصادی و اجتماعی را تعیین کرده و متابعت از خط مشیهای این بیانیه، ما را در مسیر درست قرار میدهد و در جهت ریلگذاری برای تمدن اسلامی رهنمون میسازد.