دکترسیامک زارعی قنواتی استاد تمام گروه چشم دانشگاه علوم پزشکی مشهد و فلوشیپ فوق تخصصی قرنیه و بیماریهای خارجی چشم که به تازگی دوره یک ساله فرصت مطالعاتی در انستیتو چشم پزشکی بسکم پالمردانشگاه میامی آمریکا را به پایان رسانده است و بعنوان یکی از برجسته ترین چهره های چشم پزشکی در ایران و جهان در گفت وگو با وب دا در خصوص تجربیات این دوره یک ساله گفت: این دوره یک ساله فرصت مناسبی برای آشنایی، تبادلات علمی و فراگیری آخرین پیشرفت های حوزه قرنیه در آمریکا برای من بود.
استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه انستیتو چشم پزشکی بسکم پالمر دانشگاه میامی آمریکا در ۱۰ سال اخیر رتبه اول چشم پزشکی آمریکا را در اختیار خود دارد خاطر نشان کرد: در این دوره یکساله با بروزترین شیوههای آموزش پزشکی و چشم پزشکی در سطح اینترنها، رزیدنت ها و فلوها در این مرکز آشنا و از نزدیک جدید ترین شیوه های چشم پزشکی را مورد ارزیابی و بررسی قرار دادم ودر آموزش فلوشیپ ها و دستیاران رشته چشم پزشکی فعالیت و نظارت مستقیم داشتم.
عضوهیئت علمی گروه چشم دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: نکته ی شاخص و قابل توجه این دوره آموزشی استفاده همه جانبه از پرونده های الکترونیکی بصورت کامل و ساختارهای مبنی بر هوش مصنوعی بود. اطلاعات مورد نیاز پزشکان در خصوص بیماران اورژانس، بستری، جراحی و موارد نیازمند به اعمال اورژانسی به راحتی در دسترس بود و در زمینه نوشتن نسخ الکترونیک هم آخرین فناوریها و دستاوردهای مرتبط با این حوزه مورد استفاده قرار می گرفت. در حوزه تحقیقات هم این پروسه های الکترونیک به هم پیوسته و پرونده های الکترونیک بسیار کمک کننده بود بگونه ای که با کمترین تلاش محققان دسترسی به حجم بسیار زیادی از اطلاعات در مورد یک بیماری یا روش درمانی خاص حاصل می شد و امکان مطالعات با حجم نمونه بسیار بالا و دقت زیاد فراهم بود.
دکتر زارعی گفت: امروزه استفاده از سلول های بنیادی در درمان بیماری ها بسیار برجسته و مورد توجه قرار گرفته است و پیشرفت ها با سرعت زیادی در حال انجام است و شاید بتوان استفاده از جدید ترین تکنیکها با قابلیت برگشت سلولهای بالغ به سلول بنیادی (IPS) را بعنوان یکی از جالب ترین روشهای درمانی دراین حوزه نام برد.
دکتر سیامک زارعی قنواتی، فوق تخصص قرنیه افزود : در تمامی حوزههای چشم پزشکی نظیر بیماری های قرنیه و مشکلات شبکیه و قسمت های دیگر تحقیقات بر روی سلولهای بنیادی در حال انجام است و با توجه به نتایج خوبی که در بعضی بیماریها حاصل شده بهزودی بسیاری از بیماران با مشکلات چشمی در نقاط مختلف دنیا میتوانند از این مزایا و دستاوردهای این روش درمانی در جهت رفع مشکلات خود استفاده نمایند.
دکتر زارعی با تاکید بر اینکه امروزه استفاده از سلول های بنیادی در درمان بیماری ها بسیار برجسته و مورد توجه قرار گرفته است و با سرعت زیادی در حال پیشروی است گفت : در خصوص درمان با سلولهای بنیادی علی رغم مواردی که ذکر شد این نکته برای بیماران از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد که درمان های جدید و نوین می بایست در مطالعات مختلف و کارآزمایی های بالینی متعدد به اثبات برسد و حتما تاییدیه وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی را داشته باشد زیرا در برخی موارد و بیمارهای چشمی استفاده از سلول های بنیادی نه تنها کمک کننده نیست بلکه می تواند باعث صدمات چشمی جبران ناپذیری برای بیمار گردد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در حال حاضر در فیلدهای مختلف پیوند قرنیه کارها و اقدامات تحقیقاتی و درمانی جدیدی در کشور و بویژه مشهد در حال انجام است بیان داشت : ما در بانک چشم دانشگاه علوم پزشکی شمهد موفق شده ایم ، قرنیه را بر اساس نیاز بیمار طراحی و آماده سازی کنیم و زمان و سختی جراحی را به حداقل برسانیم .
دکتر زارعی قنواتی ژن تراپی و استفاده از این روش را در افراد با با بیماریهای ارثی ، وراثتی و یا بیماریهای که به دلیل افزایش سن اتفاق می افتد و نیز کسانی که به علت داشتن ژنهای بیمار دچار تظاهرات و بیماریهای چشم پزشکی و دیستروفیهای قرنیه و شبکیه می شوند موضوع مهمی دانست و افزود: در این شیوه درمانی ژن معیوب با استفاده از شیوهها و روشهای مختلف تعویض یا ترمیم میشود. تحقیقات و مطالعات آن در کشورهای مختلف دنیا از جمله آمریکا در حال انجام است تا اقدامات تشخیصی و درمانی بیماران مرتبط با این حوزه با نتایج بهتری همراه باشد.
فلوشیپ فوق تخصصی قرنیه و بیماریهای خارجی چشماز انستیتو چشم پزشکی بسکم پالمر دانشگاه میامی آمریکا در خصوص تکنیک های جدید جراحی چشم در آمریکا و دنیا گفت : یکی از جدید ترین تکنیک های جراحی چشم در آمریکا که در حال انجام است ، روش جدید جراحی کاتاراکت می باشد که به عنوان مایکور شناخته می شود. تیم انستیتو چشم پزشکی بسکم پالمر بر روی این روش تحقیقات بسیار وسیع و گسترده ای انجام داده است و اولین مقاله نتایج این روش جراحی در بیمارانی که تحت جراحی کاتاراکت قرار گرفتند منتشر شد و در حال حاضر قابل دسترسی است.
دکتر زارعیقنواتی اضافه کرد: در این روش از یک وسیله پرتابل برای جراحی کاتاراکت استفاده میشود و دیگر نیازی به روشهای قدیمیتر شامل دستگاههای بزرگ و پرهزینه نیست. در روش جدید یک انرژی بسیار متعادلتر ایجاد میشود و حداقل میزان صدمه را به بافتهای چشم دارد و از این تجهیزات جدید میتوان در تمامی اتاق عملها استفاده کرد و با توجه به پرتابل بودن و یک بار مصرف بودن آن، قابلیت جراحی در نقاط دوردست هم فراهم است.
وی تأکید کرد: در این روش بر خلاف روش متداول ، انرژی لیزر و فیکو آزاد نمیشود و همین موضوع موجب کاهش هزینهها شده و میزان صدمات چشمی آن را به حداقل میرساند.
فوق تخصص قرنیه، آب مروارید و جراحی عیوب انکساری در مشهد ادامه داد : یکی از روشهای نوین دیگری که در انستیتو چشم پزشکی بسکم پالمر دانشگاه میامی مورد استفاده قرار گرفته و به زودی در مشهد هم از این روش نوین استفاده خواهیم کرد، بهره گیری از بافتهای قرنیه برای اصلاح بیماری کراتوکونوس( قوز قرنیه) و رینگهای آلوگرافت ( رینگهایی که از قرنیه طبیعی درست میشود) می باشد. در حال حاضر از رینگهای PMMA استفاده می شود که با توجه به اینکه سنتتیک هستند، عوارض و مشکلاتی دارند. اما با استفاده از روش جدید که به نام CAIRS شناخته می شود، از قرنیه طبیعی رینگ بافتی ساخته میشود و جاگذاری آن با روش بسته و لیزر قابل انجام است و به جهت آنکه از قرنیه طبیعی استفاده شده شانس دفع و خروج از بدن را ندارد و بهتر قابل شخصی سازی می باشند.