رییس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: مصرف انواع سبزیها و میوهها به همراه ایجاد تنوع بیشتر در برنامه غذایی در فصل تابستان توصیه میشود تا روزهای گرم به راحتی سپري گردد.
دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: همه افراد در روزهاي داغ تابستان، حداقل 8 ليوان آب بنوشند، البته منظور از آب، خود آب است. به هيچ عنوان مصرف چاي، قهوه، نوشابه و حتي آبميوه را جايگزين آب ننماييد.
وی اضافه کرد: آب بهتر است که خيلي سرد نباشد، زيرا مشكلات گوارشي به بار خواهد آورد. بهترين حالت اين است كه از آبي استفاده كنيد که دماي آن به دماي اتاق نزديك باشد. مطالعات نشان داده است كه عادت نداشتن به نوشيدن منظم آب در دراز مدت، احتمال بروز سنگ كليه، سرطان كولون (روده بزرگ)، سرطان سينه، چاقي در كودكي و نارسايي دريچه ميترال قلب را به همراه دارد.
رییس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه افراد بهخصوص در روزهاي گرم تابستان بايد علاوه بر آب، از مواد غذايي پر آب نيز استفاده كنند، خاطرنشان کرد: كاهو يكي از پرآبترين سبزيجات است به طوري كه در وزن مشابه، كاهو 96 در صد، كرفس 95 درصد، خيار 95 درصد، كلم خام 92 درصد، كلم بروكلي 91 درصد، هويج خام 88 درصد، هندوانه 92 درصد، پرتقال 87 درصد و شير 91 درصد آب دارد. كمآبترين تركيب خوراكي هم شكر شناخته شده است كه فقط 0.5 درصد آب دارد.
دکتر اباصلتی با ذکر این نکته که نباید مصرف سبزي و ميوه را فراموش كنيد، تأکید کرد: با وجود آنكه معضل كمآبي و گرمازدگي در فصل تابستان افراد زيادي را آزار ميدهد، اما به راحتي ميتوان با رعايت چند نكته تغذيهاي همچون مصرف کم مواد غذايي با قند زياد و يا چربي بالا، استفاده از مواد غذايي سرشار از ويتامينهاي گروه B، C و E، استفاده از برگهاي سبز كاهو و بروكلي، استفاده بيشتر از غذاهاي خنك و سرد، مصرف ميوههايي نظير آناناس، هندوانه، طالبي و خربزه، اين روزهاي گرم را به راحتی سپري كرد.
وی تصریح کرد: در فصل تابستان معمولاً الگوی غذایی افراد تغییر میکند و تمایل به خوردن غذاهای پخته کمتر و میل به خوردن غذاهای سرد و خام بیشتر میشود که میتوان از این تمایل طبیعی استفاده کرده و مواد مفید خام را که حاوی ویتامینهای بیشتری هستند جانشین غذاهای پخته نمود؛ مثلاً ماست و خیار چنانچه در تهیهی آن از سبزیهای تازه استفاده کرده و به همراه نان میل شود میتواند به عنوان شامی مطبوع، لذیذ، مفید و سهلالهضم، قسمتی از نیازمندیهای تغذیهای ما را تأمین نماید؛ کشمش، گردو و نان میتوانند قسمتی از نیاز ما را به انرژی برآورده کنند. ماست و مخلوط گردو و نان، پروتئین با ارزش کمی و کیفی بالایی برای ما فراهم مینماید.
رییس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر اینکه خوشبختانه در فصل تابستان به علت وفور انواع سبزیها و میوهها، تنوع بیشتری در برنامه غذایی افراد ایجاد میشود و استفاده بیشتر از انواع سبزیها و میوههای تازه میتواند مقادیر قابل توجهی ویتامین به بدن انسان برساند، گفت: سبزیهایی که به ماست و خیار اضافه میکنیم، چنانچه به مقدار کافی استفاده شوند حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین خواهند بود و میتوانند به تأمین نیازهای ویتامینی ما کمک کنند و نیز به علت دارا بودن مواد معدنی، قسمتی از احتیاجات ما را به املاح تأمین نمایند.
دکتر اباصلتی اضافه کرد: غذاهایی مانند نان و پنیر و طالبی یا هندوانه یا خربزه یا انگور و یا ساندویچ پنیر و گوجهفرنگی و خیار و کاهو و یا ساندویچ پنیر و گردو و سبزی، غذاهای مفید و خوشمزهای هستند که به عنوان شام میتوانند صرف شوند و در تأمین نیازمندیهای تغذیهای ما تأثیر مهمی داشته باشند. .
رییس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه از نکات مثبت در بهبود تغذیه کودکان در ایام تابستان آن است که با آمدن تابستان و حضور بیشتر بچهها در منزل شما میتوانید بیش از گذشته به تغذیه آنها نظارت داشته باشید و با برنامهریزی صحیح در ایجاد رفتارهای غذایی مناسب در تمام ایام سال نقش مؤثری ایفا نمایید، افزود: این برنامهریزی تنها به وعدههای اصلی غذایی کودکان محدود نمیگردد، بلکه توجه به میان وعده های مصرفی َآنها نیز اهمیت دارد. خیلی از مادرانی که از بیاشتهایی کودکان خود در وعدههای اصلی غذایی شاکی هستند، به این موضوع بیتوجه هستند که کودکانشان در ساعتی قبل از وعده ناهار و شام از یکی از تنقلات پر انرژی استفاده کرده است! توصیه اساسی آنست که سعی نمایید یک برنامه غذایی منظم که شامل سه وعده اصلی و سه میان وعده میباشد برای خانواده و کودکان خود تنظیم نمایید.
دکتر اباصلتی با تأکید بر اینکه با رعایت این مسئله شما میتوانید به اشتهای کودکان خود اعتماد کنید چرا که در اکثر موارد بدن کودکان به طور فیزیولوژیک گرسنگی و سیری را تنظیم مینماید، گفت: در آن صورت شما نیاز به آن نخواهید داشت تا برای غذا دادن به کودک خود به دنبال او بدوید. نکتهای که فقط باید توجه ویژه بدان معطوف نمایید ایجاد تنوع غذایی و استفاده از تمام گروههای غذایی است تا بتوانید تمام عناصر مورد نیاز برای رشد طبیعی کودکتان را فراهم نمایید. با این بهانه که کودکان شما از لبنیات و یا فلان گروه از مواد غذایی بیزار است نباید آن مواد غذایی را از لیست غذایی خانواده حذف نمایید.