27.jpg - 10.39 kBمدیر گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز کرد: باور نادرست در زمینه اعتیاد آور بودن داروهای روانپزشکی و نیز قطع خودسرانه دارو باورهای نادرستی است که رسانه می تواند در این زمینه نقش تعیین کننده ای ایفا کند.

دکتر ندا اخروی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه داروهای دسته بنزودیازپین ها (شامل دیازپام، کلونازپام، آلپرازولام، لورازپام) که تقریبا همه با آنها آشنا هستند، همان داروهایی هستند که باعث بدنامی داروهای روانپزشکی شده اند اما متاسفانه بسیاری از افراد بدون هیچگونه نگرانی، خودسرانه و بدون نظر پزشک این داروها را بمنظور کاهش اضطراب یا درمان بیخوابی مصرف میکنند، گفت: در حالیکه وقتی برای همین افراد، سایر داروهای روانپزشکی که وابستگی و اعتیاد ایجاد نمی کند توسط پزشک تجویز میشود، بشدت از مصرف آن احساس نگرانی میکنند.

وی اظهار کرد: در درمان بیماریهای روانپزشکی، عموم مردم از داروهایی میترسند که خطر وابستگی ندارند و بدلیل این ترس غیر علمی، خودسرانه به داروهایی پناه میبرند که اعتیاد آورند. چرا که این دسته داروی اعتیاد آور(دیازپام ، آلپرازولام، کلونازپام، ...) آنقدر در اطراف ما بصورت رایج مصرف میشود و همه براحتی به یکدیگر توصیه میکنند که ناخودآگاه این داروها هم مشابه قرص استامینوفن و سرماخوردگی جزو داروهای دم دستی و کم خطر تلقی میشوند.

دکتر اخروی با بیان اینکه دیگر داروهای روانپزشکی که اعتیاد آور نبوده (و در صورت مصرف صحیح طبق تجویز پزشک، میتواند پس از طی شدن دوره درمان، مطابق نظر پزشک کم شده و بتدریج قطع گردد)، مورد اتهام ناروا قرار گرفته و بسیاری از بیماران علیرغم تجویز پزشک از مصرف این داروها ترس دارند، خاطر نشان کرد: این ترس نابجا در حالیست که اگر این داروها مطابق با دستور پزشک و بصورت صحیح و دقیق مصرف شوند، تغییرات بسیار مطلوبی در زندگی فرد بیمار و اطرافیان بیمار ایجاد می کند و بدون ایجاد خواب آلودگی و رخوت، میتواند فرد را به کارکرد عادی خود در زندگی روزمره برگرداند .

وی تصریح کرد: نکته مهم اینست که بیمار باید بداند این داروها به محض شروع مصرف، اثرات مطلوب خود را نشان نمیدهد، بلکه معمولا چند هفته طول خواهد کشید تا دارو دربدن تاثیر گذاشته و تغییرات مثبت در روان فرد مشاهده شود.

مدیر گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: در موارد معدودی از اختلالات روانپزشکی، برقراری تعادل در سیستم مغزی فرد نیاز به مصرف همیشگی دارو در تمام عمر دارد لکن این به معنی اعتیاد فرد به دارو نیست؛  بلکه مشابه وضعیت بیماران دیابتی یا فشارخون یا قلبی است که برای ایجاد شرایط عادی در جسم خود باید برای تمام مدت عمر موادی را بصورت دارو در اختیار بدن بگذارند تا بدن بتواند با کمک این مواد شرایط عادی خود را حفظ کند. همانگونه که قطع مصرف داروی ضد فشارخون، موجب بالا رفتن فشارخون بیمار میگردد، در برخی از بیماریهای روانپزشکی خاص (مثل سایکوز) قطع دارو میتواند باعث بازگشت علائم شود.

وی با بیان اینکه طی سالهای اخیر برنامه های سلامت روان در وزارت بهداشت پر رنگ تر شده و با حضور روانشناس در مراکز خدمات جامع سلامت ،همه افراد میتوانند به رایگان از خدمات سلامت روان بهره مند شوند، گفت:  مراقبین سلامت در این مراکزغربالگری سلامت روان را انجام داده و افراد میتوانند خدمات درمانی پزشکی و روانشناختی را به رایگان از پزشک و روانشناس دریافت نمایند.

 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image