مدیر اداره کاهش خطر بلایا و حوادث دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: آموزش عمومی خانواده ها به خصوص توسط مادر خانوار از مهمترین رسالت های این اداره است زیرا با آگاهی بخشی می توان از بسیاری از حوادث جلوگیری کرد.
دکتر محمدرضا جویا، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه طرح ارزیابی و آموزش خانوارها در برابر بلایا در کل کشور و به تبع آن در سطح دانشگاه علوم پزشکی مشهد اجرایی شده است، خاطر نشان کرد: این طرح به شکل مستمر 4 سال مداوم اجرایی می شود اما در دوران پاندمی کرونا به دلیل عدم دسترسی کافی به جامعه هدف، این آموزش ها به شکل درستی ارایه نمی شد.
وی با بیان اینکه در این طرح تاکنون 60 درصد جمعیت مورد ارزیابی و پایش قرار گرفتند که از این تعداد فقط 23 درصد آمادگی لازم را در زمان سوانح و بلایا داشتند، گفت: اگر این آمار در مجموع افراد تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد محاسبه کنیم در واقع 77 درصد مردم جامعه آگاهی لازم در زمینه برخورد با حوادث را ندارند.
مدیر اداره کاهش خطر بلایا و حوادث دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: ارزیابی سطح آمادگی مردم در برابر بلایا در قالب یک آزمون 15 سوالی در خصوص مسائل زمین شناختی، زلزله، آب و هوایی مانند: سیل های برق آسا و گرد و غبار، اجتماعی مانند: مراسم اربعین و دهه آخر ماه صفر که جمعیت زیادی به مشهد مشرف می شوند و بحران های زیستی مانند: کرونا، حوادث فناورزا مانند: آثار مخرب تکنولوژی و بیوتروریسیم، سنجیده می شود.
دکتر جویا با اشاره به اینکه در این طرح نقاط پناهگاه و امن منازل به مادر خانواده آموزش تادرمرحله بعد به فرزندان خود بیاموزند، تصریح کرد: همچنین بررسی میزان امنیت سازه ای و غیر سازه ای منازل و نحوه چیدمان وسایل به خصوص ظروف شکستنی نیز آموزش داده می شود.
مدیر اداره کاهش خطر بلایا و حوادث دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه عدم سد معبرمنازل (راه پله ها) و دارا بودن کپسول اطفا حریق از موضوعات دیگری است که به مراجعین در مراکز بهداشت آموزش داده می شود، اظهار کرد: تجهیز و بازرسی کیف اضطراری برای مواقع بحران نیز به عموم مردم آموزش داده می شود زیرا در زلزله بم به جز تلفات جانی بسیار، مردم نیز به دلیل نبود مدارک شناسایی، برای بهسازی منازل خود با مشکلات روبرو شده اند.
وی تاکید کرد: قرار دادن مقداری نان خشک، یک بطری آب، داروهای ضروری و مدارک شناسایی از جمله موارد اساسی در کیف اضطراری بود.
دکتر جویا با اشاره به اینکه علاوه بر آموزش عمومی، مراکز و خانه های بهداشت نیز از لحاظ ایمنی سازه و غیر سازه مورد بررسی قرار می گیرند، گفت: در حوزه ارزیابی ایمنی عملکردی نیز اقدامات حوزه های مختلف بهداشتی قبل از نزول بلایا مورد بررسی قرار می گیرد تا خانه ها و مراکز بهداشت از استحکام خوبی در این زمینه برخوردار باشند.