مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: برخی از عادات غذایی نادرست در ماه رمضان، روزه داری را برای افراد سخت می کند از همین رو توصیه می شود روزه داران افطار خود را با نوشیدنیهای گرم مانند آب جوش، چاي کمرنگ و شیرگرم آغاز نمایند؛ پس از آن ميتوانند از خرما يا كشمش استفاده كنند، زيرا اين دو سبب كنترل اشتها ميشود و از پرخوری به هنگام افطار ممانعت مي كند.
دکتر زهرا اباصلتی، در گفتگو با وب دا گفت: علاوه بر آن، مصرف خرما در ماه مبارك رمضان در تنظيم قند خون بسيار مفيد است، از این رو توصيه ميشود كه در وعده ی افطار 5-3 عدد خرما مصرف گردد .
وی با بیان اینکه خرما منبع خوبي از مواد مغذي، قند، فيبر و پتاسيم است، تاکید کرد: از مصرف بيش از حد خرما نيز مانند ساير شيرينيها باید پرهيز شود.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه در وعده هاي سحر و افطار از پرخوري اجتناب کنید، و تا حد امکان به جاي مصرف انواع شيرينيها مثل زولبيا و باميه كه فقط حاوي انرژي و فاقد مواد مغذي (ويتامينها و مواد معدنی) هستند، از مواد غذايي طبيعي شيرين مثل خرما، كشمش و انواع ميوه استفاده نمایید، گفت: افراط در مصرف انواع شيريني به هنگام افطار چاقي و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت.
وی ابراز کرد: مصرف آب زياد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذايي ميشود؛ بعد از صرف سحري نيز بسياري از افراد از بيم تشنگي در طول روز، به مقدار فراوان آب مينوشند كه عادت غذایی درستی نيست.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه از نوشيدن بيش از اندازه چای در وعده سحري اجتناب نمایيد، چون چاي باعث افزايش دفع ادرار و از دست رفتن نمك هاي معدني میشود كه بدن در طول روز به آن احتياج دارد، عنوان کرد: روزه داران از مصرف تنقلات زياد در فاصله افطار تا سحر پرهيز كنند؛ اين قبيل مواد دير هضم هستند و سبب ميشوند كه به هنگام سحر به دليل پري معده، ميل به غذا كاهش پيدا كند.
وی ادامه داد: مصرف مواد غذايي سنگين، دير هضم، پر چرب و سرخ شده به هنگام افطار، مناسب نيست. به طور كلي بهتر است به جاي غذاهاي چرب و سرخ کرده، از غذاهاي آبپز و بخارپز استفاده شود، علاوه براین مصرف زياد قندهاي ساده در وعده سحر باعث ترشح زياد انسولين و افت قند در طول روز ميشود.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه محدود کردن مصرف نمک در وعده های افطار و سحر در اين دوران بسيار مهم و کمک کننده است، گفت: دريافت اضافه نمک، بدن را مجبور به واکنش نموده و برای دفع اين مقدار مازاد نياز، مقادير زیادی آب از بدن دفع میگردد؛ توصيه میشود به غير از مقدار نمک اندکی که برای طبخ، لازم است به غذا اضافه شود، دیگر سرسفره به غذا نمک اضافه نشود.
وی بیان کرد: علاوه بر آن، مصرف ميوه و سبزی کافی میتواند در طول روز از بروز تشنگی زودرس جلوگيری نمايد؛ بهتر است ميوه در فاصله افطار تا سحر و سبزی در هر دو وعده افطار و سحر و سالاد بخصوص در وعده ی سحر مصرف گردد و از مصرف مواد غذایی پرپروتئین در وعده سحری مانند کبابهاخودداری شود زیرا این مواد غذایی به دلیل داشتن پروتئین زیاد، سبب تحریک تشنگی در ساعات اولیه روز شده وروزه دار را دچار تشنگی شدید می نمایند.