مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: روزه بدون سحری نه تنها موجب كاهش وزن نمیشود، بلكه موجب اَفت شديد قند خون در طي روز و پرخوری در وعده افطار میشود.
دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: در ماه مبارک رمضان نيز مانند هميشه پيروی از برنامه غذايی متنوع و متعادل شامل 6 گروه اصلي غذايی (نان و غلات، ميوه، سبزی، گوشت، حبوبات و مغزها، شير و فرآوردههای لبنی) ضروری است، در این ماه هم با رعايــت تـنوع و تعادل در مصرف غذا نيازهای تغذيهای شامل آب، املاح، ويتامينها، مواد معدنی، پروتئين و انرژی مورد نياز بدن تأمين میشود.
وی با بیان اینکه روزه گرفتن برای مبتلايان به چربی خون بالا بسيار مفيد است و این کار ميزان چربیهای نامطلوب موجود در خون را تنظيم کرده و موجب افزايش ميزان چربیهای مفيد خون میشود، خاطرنشان کرد: مطالعات متعدد نقش مؤثر روزهداری را در بهبود بيماریهای مختلف نشان دادهاند و روزهداری در اغلــب بيماريهایي كه عادات غلط غذايي، چاقي و افزايش وزن در بروز آنها دخالت دارند مفيد است.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد در رابطه با توصیههای تغذیهای سحری و افطاری در ماه مبارک رمضان، بیان کرد: در وعده سحری بهتر است که از مواد غذایی پرفیبر مثل میوهها و سبزیها استفاده شود که منبع سرشاری از فیبر هستند و اینکه مصرف غلات و حبوبات هم به اندازه باشد، ضمن اینکه مصرف آب به مقدار زیاد در وعده سحری و مخصوصاً بین غذا و همچنین خوردن مواد غذایی شیرین و نیز مصرف بیش از اندازه چای در این وعده غذایی توصیه نمیشود.
دکتر اباصلتی اضافه کرد: همچنین در هنگام افطار نیز توصیه بر مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروههای غذايی شير و لبنيات (مانند شير و ماست و پنير) ميوهها، سبزیها، نان و غلات (مانند برنج و نان) داریم و بهطور مثال میتوان گفت که نان و پنير و سبزی يكی از عادات خوب غذايی هموطنان در اين ايام است، مصرف شير گرم و فرنی و يــا شير برنج در هنگام افطار مناسب است، ضمن اینکه استفاده از مواد غذايی آبكی مثل سوپ، آش، حليم بــدون روغن و همچنين مايعات نیز به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزهدار میشود.
وی با ذکر این نکته که نخوردن وعده سحری تأثیری بر لاغری ندارد، تأکید کرد: بر خلاف تصور برخی افراد، روزه بدون سحری نه تنها موجب كاهش وزن نمیشود، بلكه به دليل اَفت شديد قند خون در طی روز موجب میشود تا شخص روزهدار در زمان افطار تمايل بيشتری برای خوردن غذاهای شيرين و چرب پيدا كند و همين موضوع در نهايت منجر به اضافه وزن و چاقی میشود.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: برای کاهش تشنگی میتوانید از لیمو ترش، سبزی خوردن و سالاد در وعده سحری استفاده نمایید، در هنگام سحر از خوردن غذاهای خشک مانند کوکو سیبزمینی، کوکو سبزی، کتلت، انواع کباب و همچنین از مصرف زولبیا، حلواهای شیرین و چرب، غذاهایی که با ادویه جات زیاد تهیه میشوند و نیز مصرف سس مایونز، خامه، سوسیس، کالباس و دیگر غذاهای آماده به دلیل ایجاد تشنگی خودداری شود.
دکتر اباصلتی تأکید بر اینکه با مهمترین زمان برای نوشیدن آب کافی یک ساعت بعد از افطار تا نیم ساعت قبل از سحری است، گفت: مصرف میوه مثل هندوانه، خربزه، طالبی و آبمیوه تازه یا شربتهای کمشیرین حاوی خاکشیر و تخمشربتی در فاصله افطار تا سحر از تشنگی در طول روز جلوگیری میکند؛ همچنین برای جبران کمبود میزان آب و املاح بدن در ماه مبارک رمضان میتوان از مقداری سوپ یا آش ساده در هنگام افطار استفاده کرد.
وی افزود: در وعدههای سحر و افطار از پرخوری اجتناب کنید و تا حد امکان بهجاي مصرف انواع شيرينیها مثل زولبيا و باميه كه فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ويتامينها و مواد معدنی) هستند، از مواد غذايی طبيعی شيرين مثل خرما، كشمش و انواع ميوه در حد متعادل استفاده شود، افراط در مصرف انواع شيرينی به هنگام افطار، چاقی و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: مصرف آب زياد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذايی میشود، بعد از صرف سحری نيز بســـياری از همــوطنــان عزيز از ترس تشنــــگی در طول روز به مقدار فراوان آب مینوشند كه عادت صحیح غذایی نيست.