مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: وظيفه اصلي يك برنامه غذايي صحيح در ماه مبارك رمضان كه در آن گرسنگي طولاني مدت وجود دارد، ممانعت و يا به حداقل رساندن تجزيه نشدن بافت ماهيچه هاي بدن است.
دکتر زهرا اباصلتی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه در دو دهه اخير مطالعات متعددي روي كم غذايي و يا بي غذايي صورت گرفته و اثرات آن در سوخت و ساز بدن بررسي شده است، گفت: روزه داري اسلامي با انگيزه طاعت و بندگي خدا و اطاعت امر او و در كمال نشاط و آمادگي روحي صورت ميگيرد؛ در حالي كه Fasting ً در شرايط خاص روحي، رواني و محيطي اتفاق مي افتد و لذا نميتوان نتايج غالبا اين دو را يكسان فرض نمود و به يافته هاي مربوط به كم غذايي و يا بي غذايي براي بررسي تغييرات در روزه داري اسلامي استناد كرد.
وی بیان کرد: در روزه داري اسلامي، انسان در فاصله افطار تا سحر اين امكان را دارد تا با انتخاب غذاي مناسب و آشاميدن آب و مايعات، به نيازهاي اساسي بدن پاسخ ً درست و كافي بدهد؛ در حاليكه در Fasting غالبا این شرایط وجود ندارد.
دکتر اباصلتی عنوان کرد: همچنين در برخي از اديان گذشته روزه داري حدود 24 ساعت طول مي كشيد، اما روزه داري در اسلام حتي در بلندترين روزهاي سال حدود 17 ساعت طول مي كشد.
وی با بیان اینکه يكي از وظايف اصلي مواد غذايي دريافتي، تأمين انرژي مورد نياز سلولهاي بدن است، ابراز کرد: كربوهيدراتها، چربيها و پروتئينها همگي ميتوانند در بدن انرژي توليد كنند، اما توليد انرژي مورد نياز براي بدن وظيفه اصلي كربوهيدراتها و يكي از وظايف چربيها است.
دکتر اباصلتی خاطر نشان کرد: پروتئينها به دليل نقش ساختاري خود در بدن، مناسب توليد انرژي نيستند و به عنوان يك منبع گران انرژي از آنها ياد ميشود؛ هر چند كه در گرسنگي هاي طولاني و پس از تخليه منابع كربوهيدرات و چربي، چون سلولهاي مغز و سيستم عصبي فقط از گلوكز (ساده ترین شکل كربوهيدرات)براي توليد انرژي استفاده مي كنند، به ناچار براي تأمين گلوكز مورد نياز، پروتئينهاي موجود در بدن و بخصوص ماهيچه ها تجزيه شده و سبب تحليل ماهيچه ها ميشوند وی بیان کرد: در برخي از منابع توصيه شده است كه در ماه مبارك رمضان، افرادی که اضافه وزن دارند، بهتر است ميزان دريافت مواد غذايي را نسبت به ساير ايام20 %كاهش دهند، كه در اين صورت پيروي از يك برنامه غذايي صحيح و كنترل شده، با سوزاندن و حذف چربيهاي اضافه در بدن، سبب كاهش وزن و در نهايت سبب بالا بردن سطح سلامت فرد و جامعه ميشود؛ چرا كه چاقي و اضافه وزن، منشأ اصلي بسياري از بيماريهاي متابوليك و غيرواگير است , اين خود از فوايد و تاثيرات مهم روزه داري در كنترل بيماريهاست.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: سایر افراد که اضافه وزن ندارند، میتوانند سطح دریافت انرژی روزانه خود را در ماه رمضان مانند سایر ایام حفظ نمایند، که در این صورت در پایان ماه رمضان تغییر محسوسی در وزن آنها ایجاد نمیشود.
دکتر اباصلتی افزود: در کل میتوان گفت که افزایش یا کاهش وزن افراد در پایان ماه مبارک، به عوامل مختلفی مانند وضعیت اضافه وزن و چاقی فرد قبل از ورود به ماه رمضان، نحوه تغذیه فرد در این ایام و وضعیت فعالیتهای بدنی او در طول ماه بستگی دارد.
مدیرگروه بهبودتغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: به همین دلیل، در پایان ماه مبارک رمضان افرادی که به این نکات توجه نمیکنند، به اضافه وزن مبتلا می شوند.؛ این افراد ممکن است که از فواید معنوی این ماه بهره کافی برده باشند، اما خود را از بهره های جسمی این ماه محروم نموده اند.