رمدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در حال حاضر پوشش غربالگری تیروئید در دانشگاه علوم پزشکی مشهد 98 درصد است گفت: كم كاري تيروئيد بدو تولد يكي از شايعترين علل قابل پيشگيري عقب ماندگي ذهني در نوزادان است و تشخيص دير هنگام و با تأخير موجب عقب ماندگي ذهني و اختلال در رشد خواهد شد.
دکتر ناصر امینی در گفتگو با وب دا با بیان اینکه 4 تا 10 خرداد "هفته جهانی اطلاع رسانی تیروئید" نامگذاری شده است خاطر نشان کرد: میزان بروز بیماری در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد 5.4 در 1000 تولد زنده است.
وی افزود: سالیانه بطور میانگین 90-84 هزار نوزاد زنده از نظر تیروئید غربالگری و تعداد 450 تا 500 نوزاد بیمار شناسایی و 100 درصد بیماران در مراکز جامع خدمات سلامت مراقبت دریافت می کنند و تحت نظر متخصصین اطفال وغدد اطفال تحت درمان قرار می گیرند.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید بر اینکه وجود کم کاری تیروئید در جنین، اختلالاتی در ارگان های مهم از جمله سیستم عصبی مرکزی و اسکلتی ایجاد می نماید و اغلب نوزادان در بدو تولد طبیعی به نظر میرسند، اظهار کرد: این بیماری وضعیتی از کمبود هورمون تیروئید میباشد که در صورت عدم تشخیص به هنگام، میتواند موجب عوارض جبران ناپذیر مغزی و بروز عقب ماندگی شدید و اختلال در رشد کودک شده و در نتیجه بار سنگینی را بر خانواده و جامعه وارد کند.
دکتر امینی خاطرنشان کرد: در صورت تشخیص به هنگام و درمان به موقع و کامل، می توان با حفظ ضریب هوشی نوزاد از عوارض جدی این بیماری و مشكلات مهم روحي-رواني، اجتماعي و اقتصادي در خانوادهها پيشگيري بهعمل آورد.
وی برنامه غربالگری کم کاری تیروئید نوزادان را یکی از برنامه های موفق وزارت بهداشت برشمرد که از سال 85 در دانشگاه علوم پزشکی مشهد آغاز گردیده و بر اساس این برنامه کلیه متولدین زنده در شهر و روستا در 5-3 روزگی بعد از تولد تحت غربالگری قرارمیگیرند.
دکتر امینی گفت: غربالگری نوزادان به منظور شناسایی بیمار و درمان به موقع آنان مهمترین گام در پیشگیری از عوارض این بیماری است و در حال حاضر غربالگری تیروئید در کلیه مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای نوزادان در 3 تا 5 روزگی انجام می گردد.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، شایعترین علت ابتلا به کم کاری تیروئید نوزادان را کمبود ید مصرفی مادر در دوران بارداری معرفی و از کلیه مادران باردار خواست جهت دریافت خدمات مراقبتی وآموزشهای لازم به مراکز خدمات جامع سلامت محل زندگی خود مراجعه نمایند.