معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد بابیان اینکه جمعیت اصلیترین مولفه قدرت کشورها بوده و تغییرات جمعیتی چه به لحاظ تعداد (کاهش نرخ باروری) و چه به لحاظ ساختار سنی (سالخوردگی) آینده ما و کشورمان را تهدید میکند، اظهار کرد: این خطر پیش رو، آن چنان دور از انتظار نیست و اعداد، آمار، ارقام و الگوهای جهانی نشان میدهد که کشور ایران بیشترین سرعت در کاهش نرخ باروری و افزایش رشد سالمندی داشته است.
دکتر سیدجواد حسینی در پانزدهمین جلسه جوانی جمعیت، خاطر نشان کرد: تجارب کشورهای دیگر نشان میدهد دستیابی به هدف نهایی تغییر رفتار فرزندآوری تنها با طرح مسائل اقتصادی و مالی امکان پذیر نیست، بلکه با جلب مشارکت اقشار مختلف جامعه در نهادینه ساختن فرهنگ سلامت و ارتقاء سواد سلامت افراد که نشاندهنده مهارتهای شناختی و اجتماعی است میسر می شود.
وی اضافه کرد: از صداوسیما و تولیدکنندگان آثار هنری میخواهیم که در فیلمها و سریالها روی موضوع خانواده با فرزند بیشتر کار کنند و نمونه بارز آن در ۳ دهه قبل در سریال پدرسالار بود.
مسئول کمیته بهداشت قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که باید موضوع به تصویر کشیدن خانوادهها با جمعیت بالا در فیلمها و سریالها بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد و در این زمان تولید این آثار هنری نیز بهخوبی به اثرات مثبت آن پرداخته شود، تاکید کرد: در فیلمها و سریالهای فعلی در هر خانواده یک یا ۲ فرزند دیده میشود و اگر هم تعداد فرزند زیاد به تصویر کشیده میشود خانوادههای محرومتر و با مشکلات بیشتر هستند که پیامد منفی دارد.
حمایت 90 درصدی دولت از زوجین نابارور
دکتر ایوب توکلیان، سرپرست معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این نشست گفت: دولت از زوجین نابارور حمایت ۹۰ درصدی دارد، اما در برخی موارد پرداخت بیشتر از سوی بیمار صورت پذیرفته و اختلافات قیمتی به دلیل افزایش قیمت تجهیزات مصرفی بوده که در سامانه imed ثبت نشده و باید بهروز گردد و بیمار نباید ریالی هزینه اضافه پرداخت کند.
وی افزود: این مشکل باید توسط مجموعهها و زیرمجموعههای مرتبط با این حوزه برطرف گردد و نباید هزینه اضافی از بیمار دریافت شود.
مسئول کمیته درمان قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه در جلسات کمیته درمان بر ارتقاء برنامههای سلامت مادران و نوزادان تاکید شده است، بیان کرد: همچنین در حوزه درمان ناباروری تجهیز ملزومات این حوزه تامین شده است و خوشبختانه پس از افتتاح مکان جدید مرکز درمان ناباروری میلاد مشهد شاهد ارائه خدماتی به مراتب بهتر و باکیفیتتر هستیم.
دکتر توکلیان خاطرنشان کرد: برگزاری جلسه مشترک با کمیتههای بهداشت و رصد، ضرورت پیوستن فناوری اطلاعات به کمیته، استفاده از توان خیران سلامت در مرکز میلاد تا زمان رفع مشکل اعتباری و ضرورت پیگیری رفع مشکلات ساختاری سامانه باروری سالم از جمله اقدامات شاخص صورت گرفته در کمیته درمان قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد بوده است.
آماده اجرای هرچه بهتر برنامههای محول شده در حوزه جوانی جمعیت هستیم
در بخش دیگری از این جلسه دکتر امیر پرویز توسلی، سرپرست معاونت توسعه مدیریت، منابع و برنامهریزی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مسئول کمیته پشتیبانی قرارگاه جوانی جمعیت این دانشگاه، تصریح کرد: این معاونت در موضوعات ازدواج و فرزندآوری پرسنل آماده است تا برنامههای پیشنهادی سایر حوزهها را دریافت نماید تا مناسبترین تصمیم در جهت تقدیر از همکاران گرفته شود.
وی تاکید کرد: قرارگاه جوانی جمعیت، شروع یک حرکت تحولگرا و تعالیبخش در نظام سلامت و جمعیت پویا و سالم بوده و کمیته پشتیبانی این قرارگاه آماده اجرای هرچه بهتر برنامههای محول شده در حوزه جوانی جمعیت است.
حمایت کامل در حوزه دارو و تجهیزات مورد نیاز در درمان زوجهای نابارور
در ادامه این جلسه دکتر وکیلی، معاون غذاودارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار کرد: ما حمایت لازم و کامل را در حوزه دارو و تجهیزات مورد نیاز در درمان زوجهای نابارور داریم و هیچگونه مشکلی در این خصوص وجود ندارد.
وی اضافه کرد: به گواه نظر مردم، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یکی از وزارتخانههایی بوده که از روز اول بهصورت جدی و موثر اقدامات خوبی در حوزه درمان ناباروری انجام داده و مواردی همچون حمایت از زوجین نابارور، تحت پوشش قراردادن داروهای ناباروری و کم کردن هزینههای باروری از جمله اقدامات مثبت انجام شده در قالب این طرح بوده است.
پوستر ایران جوان بمان طراحی شده در دانشگاه علوم پزشکی مشهد با نشر و بازخورد بسیارخوبی در فضاهای رسانهای همراه بوده است
در این جلسه دکتر محمد احمدیان، مسئول دبیرخانه قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان کرد: در سال گذشته ۳۶ جلسه قرارگاه جوانی جمعیت برگزار شد که ۲۵۰ مصوبه داشت و از این تعداد ۱۷۴ مورد اجرا شده و ۵۱ مورد اجرا نشده است.
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص کمیتههای قرارگاه جوانی جمعیت این دانشگاه، گفت: در قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۱۰ کمیته بهداشتی، درمانی، فرهنگی، آموزشی، پژوهشی، رصد، اطلاعرسانی، حقوقی، بیمهای و پشتیبانی فعال است.
دکتر احمدیان با بیان اینکه پوستر ایران جوان بمان که در دانشگاه علوم پزشکی مشهد طراحی شده در تمامی نقاط کشور نشر یافته است، خاطرنشان کرد: ما در این پوستر که با بازخوردهای بسیارخوبی در فضاهای رسانهای همراه بوده بر موضوع خانواده دوستدار فرزند و همچنین فرزند بیشتر، زندگی بهتر کار کردهایم.
مسئول دبیرخانه قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید بر اینکه سامانه باروری سالم مشکلات زیرساختی دارد که باید هرچه سریعتر برطرف گردد و دستور وزارتخانه به مرحله اجرا درآید، گفت: باید نشستهای مشترک بیشتری میان حوزههای درمان و it باشد تا مشکلات his مشاهده نشود و اگر هم مشکلی وجود دارد بهسرعت رفع گردد.
سالانه ۷ هزار نفر به جمعیت نابارور کشور اضافه میشود
در بخش دیگری از این جلسه دکتر مجید جعفرینژاد، معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی، تصریح کرد: در موضوع کووید ۱۹ برنامه آماری منظم و دقیق داشتیم تا بتوانیم بهترین تصمیم را در بحث پیشگیری و درمان کرونا بگیریم، چیزی که در موضوع فرزندآوری و درمان ناباروری دیده نمیشود.
وی تاکید کرد: سالانه ۷ هزار نفر به جمعیت نابارور کشور اضافه میشود که عدد بالایی است و ما باید ضمن شناسایی سریعتر این افراد در جهت درمان بهموقع آنان و بهرهمندیشان از نعمت فرزند اقدام کنیم.
معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی افزود: همچنین باید در حوزه ازدواج بههنگام هم بیش از پیش کار شود، تا ازدواجی نباشد افزایش جمعیتی ایجاد نمیشود و باید بگوییم که عمده مشکل کم فرزندی و عدم فرزندآوری زوجین نابارور از ازدواجهای دیرهنگام بوده است.