در راستای ایجاد و حفظ آمادگی ارائه خدمات مراقبت بیماریهای واگیر در طی مراسم اربعین حسینی (ع) و مراسم دهه آخر صفر وبینار هماهنگی خدمات سفر دانشگاه علوم پزشکی مشهد با حضور دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی مشهد، بیرجند، تربت حیدریه، تربت جام، سبزوار، نیشابور، بجنورد، اسفراین وگناباد برگزار شد.
به گزارش وب دا، معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این جلسه با اشاره به پیک جمعیت زائرین و مسافرین در ایام تاسوعا، عاشورا، اربعین و دهه پایانی صفر، گفت: اولویت برنامه های ما پیشگیری و مدیریت طغیان بیماریهای منتقله از آب و غذا نظیر مسمومیتها، اسهال ها و بیماریهای متاثر از تراکم جمعیت و جابجایی جمعیتی است و موضوع درمان، حوادث و تامین دارو نیز اولویت بعدی است.
دکتر مجید جعفری نژاد با تاکید بر هماهنگی و برنامه ریزی با مجریان و متولیان برگزاری این مراسم افزود: باید بتوانیم مدیران هیات ها وکاروان ها، را با خود همراه کنیم و نقش آموزش سلامت و مشارکتهای مردمی در این زمینه بسیار مهم است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در این نشست خاطر نشان کرد: تعداد کاروان ها، مسیر تردد، اسکان و استقرار زائرین در هماهنگی با دستگاه های متولی شناسایی و نسبت به ارائه آموزشهای بهداشتی و پیشگیرانه، رصد و پایش وقوع بیماریهای واگیر اقدام لازم صورت گیرد.
دکتر ناصر امینی با اشاره به ضرورت ساماندهی تیم های واکنش سریع بهداشتی در دانشگاه و شبکه ها گفت: استفاده از ظرفیت رابطین سلامت و حضور سفیران سلامت در هر کاروان جهت ارائه آموزش های بهداشتی و اطلاع رسانی به اعضای کاروان، شناسایی بیماران مشکوک و هدایت بیماران، مورد نیاز است.
وی بر تشدید عملیات مراقبت سندرومیک بیماریهای واگیر، تامین و تهیه امکانات و تجهیزات عملیاتی،آموزش و بازآموزی کلیه نیروهای عملیاتی و پشتیبانی درخصوص رعایت پروتکل ها تاکید کرد و گفت: تبادل داده ها و اطلاعات مرتبط با شناسایی و یا بروز بیماریهای واگیر با دانشگاه های مسیر تردد زائرین و سطح کشوری به دقت انجام می شود.
وی گفت: با توجه به جابجایی جمعیت زائرین در داخل کشور، بیماریهای اسهالی، بیماریهای تنفسی، بیماریهای بثوری حاد (سرخک و سرخجه)، مسمومیتهای غذایی، حیوان گزیدگی و گزش حشرات که متاثر از تراکم جمعیت و جابجایی جمعیتی می باشند بطورخاص مورد توجه دقیق هستند.
دکتر امینی درباره کرونا نیز گفت: دستورالعمل وزارت بهداشت همچنان دو نوبت واکسیناسیون کرونا یا تست PCR منفی برای تردد است.
مهندس فرشید وفا ، مدیر سلامت محیط وکار دانشگاه نیز برآورد تقریبی زائرین در این ایام را برای برنامه ریزی و خدمات رسانی مناسب ضروری دانست و گفت: در شرایط خشکسالی، کمبود آب و گرمای هوا، شرایط امسال از حساسیت ویژه ای برخوردار است و هر شهرستان باید مناطق خطر خود را تعیین ومراقبتهای لازم را اعمال نمایند.
دکتر وفا با اشاره به اهمیت بهداشت اماکن بین راهی و نظارت همکاران بهداشتی بر آبرسانی سالم و عرضه یخ بهداشتی، کلرزنی مناسب تانکرهای آب و نحوه استقرار سرویس های بهداشتی، حمام و دفع فاضلاب گفت: نظارت بر مواد غذایی، سالم سازی سبزیجات، غذاهای نذری و صلواتی در موکب ها، پایانه های مسافری و... در اولویت بازدید اماکن بهداشتی قرار دارد.
در ادامه دکترعلی یزدانی رئیس مرکز اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه اظهار کرد: دهه پایانی صفر نیز همانند اربعین ملی است و خدمات رسانی بهینه به زائران در این ایام نیز مستلزم نگاه ملی است.
وی با اشاره به تجمیع مراکز استقرار موقت اورژانس 115 و مراکز خدمات جامع سلامت جهت خدمات رسانی مطلوب گفت: در حوزه EOC و مدیریت بحران در دهه پایانی صفر عملیات سنگینی را در خراسان رضوی داریم و لازم است مسئولین و همکاران حضور 24 ساعته داشته باشند.
دکتر یزدانی با تاکید بر تامین اعتبار لازم جهت تهیه داروهای مورد نیاز و 20 درصد دپوی مازاد بر مصرف، در این ایام افزود: طبق هماهنگی انجام شده بیمارستانهای سیار سپاه و ارتش در مسیرهای منتهی به مشهد مقدس ملک اباد – حرم مطهر و محور قوچان جهت ارائه خدمات سرپایی و اورژانس مستقر می شوند.
همچنین دکتر محمد حسین قورچی، مدیر مشارکتهای مردمی دانشگاه با اشاره به تشکیل معاونت زیارت در استانداری از همکاری دانشگاه های سبزوار، نیشابور، تربت حیدریه و تربت جام در ایام محرم و صفر سال گذشته قدردانی کرد و ضمن توصیه به رعایت مسائل بهداشتی و پیشگیری از مبدا حرکت کاروانها و جمع آوری پسماندها در موکب ها، جاده، ها و استراحتگاه ها گفت: مردم دغدغه خدمت رسانی دارند و علاوه بر فعالیت اورژانس ها و مراکز پیش بیمارستانی، بسیاری از موسسات خیریه و درمانگاه ها نیز اعلام آمادگی کرده اند.
دکتر فریدرضا صحی زاده، رئیس کمیته بهداشت و سلامت قرارگاه عملیاتی خدمات سفر شهرستان مشهد نیز با اشاره به وجود 270 هتل، 400 مهمانپذیر و 320 هتل اپارتمان، 800 خانه مسافر و 3000 خانه مسافر غیررسمی در مشهد؛ ضمن ارائه گزارشی بر تامین آب سالم در این مراکز اقامتی با توجه به شرایط کمبود آب تاکید کرد.