مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در روزهای گرم سال توصیه بر خوردن بیشتر میوه داریم، زیرا انجام این کار موجب بالارفتن ذخایر آب بدن میشود و بهتر است آب همراه با مواد فیبری نگهدارنده مصرف شود.
دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: در فصل گرما نوع تغذیه ما تغییراتی میکند و به همین دلیل است که میوه و سبزیجات این فصل ویژگیهای خاص خود را دارند و در واقع نوع نیاز ما در فصل گرم با خلقتمان همگون شده است.
وی تصریح کرد:در فصل تابستان باید بدن خود را مرطوب و هیدراته نگهداریم، چون در این فصل به دلیل گرمای هوا، بدن برای خنک نگهداشتن خود عمل تعریق را بیشتر انجام میدهد، بنابراین یکی از مسائل اولیه در این روند، تأمین آب و الکترولیتهای بدن است.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: نکتهای که باید مورد توجه قرار گیرد آن است که افرادی که در محیطهای گرم کار میکنند و تعریق زیادی دارند طبیعتاً احساس تشنگی بیشتری میکنند و نیاز به نوشیدن آب در آنها بیشتر میشود، بنابراین قبل از آن که دچار کمآبی شوند باید آب مورد نیاز بدن را تامین کنند.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه کار درست این است که اصلاً به مرحلهای نرسید که به دلیل حس تشنگی آب بنوشید، خاطرنشان کرد: در این خصوص توصیه ما این است که به اندازه کافی در این فصل به بدنتان آب برسانید تا از آسیبهای ناشی از کمآبی دور بمانید و آب رساندن به بدن هم به این معنی نیست که تنها آب بخورید.
وی تأکید کرد: در روزهای گرم سال توصیه بر خوردن بیشتر میوه داریم، زیرا انجام این کار موجب بالارفتن ذخایر آب بدن میشود و بهتر است آب همراه با مواد فیبری نگهدارنده مصرف شود تا به تدریج وارد دستگاه گوارش شده و سریع دفع نشود، مثلاً مصرف هویج، هندوانه، طالبی، خربزه، هلو یا خاکشیر میتواند بسیار مفید باشد و مصرف این نوع از میوهها به دلیل فیبری که دارند مانع از یبوست میشود.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه به جای آب بهتر است که آبالکترولیتدار نوشیده شود، بیان کرد: نباید فراموش کرد که با تعریق فقط آب از دست نمیرود، بلکه الکترولیتهای با ارزشی مثل سدیم و پتاسیم هم از دست میروند، سدیم و پتاسیم 2 عنصر بسیار مهم برای حفظ فشار خون و عملکرد سیستم عصبی، اسکلتی و ریتم قلب هستند و به همین جهت تأمین الکترولیتها بسیار مهم است.
دکتر اباصلتی تصریح کرد: به افرادی که در محیط گرم کار میکنند مثل رانندگان یا پلیسهای راهنمایی و رانندگی، توصیه میشود تنها آب خالی نخورند و آب الکترولیتدار مصرف کنند، با اضافه کردن کمی آب لیموی تازه و نمک به آب، الکترولیتها ترمیم میشود و بی حالی و اُفت فشار را بهبود مییخشد و سیستم ایمنی تقویت میگردد، ضمن اینکه میتوان برای تأمین الکترولیتهای لازم، پودر ORS را با آب مخلوط کرده و استفاده کرد.
وی با بیان اینکه باید با یک تغذیه مناسب از پوست خود محافظت کنیم، خاطرنشان کرد: معتقدیم که علاوه بر استفاده از کرمهای ضد آفتاب که متخصصان پوست در این فصل تأکید ویژهای بر استفاده از آن دارند، بهتر است به گروههای غذایی نیز برای مقابله با اشعه UV توجه شود.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: آنتیاکسیدانها گروهی از موادغذاییاند که صدمههای ناشی از تخریب UV را جبران میکنند، بنابراین مصرف آب هویج به دلیل وجود فلاوونوئیدها و کاروتنوئیدها و ویتامین A که دارد در این فصل توصیه میشود، در ضمن، آنتیاکسیدان مینرالی نظیر سُلنیوم نیز که در برخی آجیلها کمابیش وجود دارد هم برای این فصل مناسب است.
دکتر اباصلتی با تأکید بر اینکه مصرف غذاهای طبع سرد برای فصل گرم سال مناسبتر است، گفت: در فصل تابستان مصرف غذاهایی که طبع سرد دارند و فعالیت غدد عرق را بیشتر میکنند و باعث گشادی عروق در سطح پوست و خنکی بدن میشوند بهتر است و از جمله این نوع غذاها میتوان به غذاهای دریایی همراه با سیر، ماست و خیار و دوغ با مقدار کمی نمک که تأمینکننده املاح بدن باشد، اشاره کرد؛ همچنین بهتر است که در این فصل به جای گروه کربوهیدراتها بیشتر از سبزیجات استفاده کنیم و میزان مصرف پروتئین و چربی را در حد استاندارد نگه داریم.
وی افزود: بیدار شدن و خوردن یک غذای مقوی باعث افزایش انرژی در طول روز میشود و موجب آن میگردد که ناهار و شام سالمی هم بخورید؛ پس، بعد از بیدار شدن با یک صبحانه کامل بدن خود را تقویت کنیم و در صبحانه از میوههای تازه مصرف کنیم.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن اشاره به فواید مصرف ماهی، بیان کرد: ماهی نه تنها حاوی پروتئین و چربی سالم است، بلکه کالری کم و سبکی دارد و همچنین میتواند شما را سیر نگه دارد، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهد؛ همچنین دارای خواص ضدالتهابی است و باعث میشود که کمتر در معرض خطراتی مثل آفتاب سوختگی قرار بگیریم.
دکتر اباصلتی تصریح کرد: مصرف غذاهای سبک و انواع نوشیدنیهای گیاهی در فصل تابستان نباید فراموش شود و روزهای گرم سال مصرف غذاهای سبکتر و کم حجمتر مناسبتر است و معتقدیم که میتوانیم از طریق مصرف سوپ سبزیها، انواع نوشیدنیهای گیاهی مثل چای سبز، عرقیات گیاهی مقدار زیادی مایعات وارد بدن خود کنیم.
وی اضافه کرد: مایعات مصرفی شما در تابستان نباید خیلی داغ و نه باید بسیار سرد باشد، زیرا مایعات بسیار سرد به دستگاههای مختلف بدن آسیب وارد میکنند و به خصوص در کار طبیعی کبد و معده اختلال ایجاد کرده و در مسیر گوارش انسداد ایجاد مینمایند، دسرهای غذایی سرد معمولاً باعث ضعیف شدن سیستم گوارش میشوند، مصرف غذاها و نوشیدنیهای بسیار سرد باعث میشود که عمل هضم غذا کند شود.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر اینکه باید مصرف فست فودها در تابستان کنار گذاشته شود، گفت: هر آنچه که در روغن تفت داده شده است نیاز به آب را افزایش میدهد و نمک بیشتری وارد بدن میشود و سیستم دفاعی را ضعیف میکنند، بهتر است که از غذاهای حاوی گوشت، سبزیجات و منابع پروتئینی و حبوبات استفاده کنید و آشپزخانه خود را با غذاهای رنگارنگ پر کنید و از مصرف غذاهای بستهبندی شده و آماده خودداری کنید.