نخستین کنگره بین‌المللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بین‌المللی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت در روزهای 28 و 29 مرداد ماه امسال به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مجتمع شهدای سلامت مشهد برگزار می‌شود.

به گزارش وب دا، این کنگره دو  روزه با حضور 6سخنران خارجی از استرالیا، آمریکا، برزیل، یونیسف و سازمان بهداشت جهانی د رمجتمع شهدای سلامت برگزار می‌شود.

در برگزاری این کنگره وزارت‌خانه‌های بهداشت و آموزش و پرورش و تمامی مدارس کشور همکاری دارند، مسئولان برگزاری این رویداد بین‌المللی معتقدند که آموزش‌های سواد سلامت باید از محیط مدرسه آغاز شود.

سخنران شاخص اولین کنگره بین‌المللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بین‌المللی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دکتر حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده و مراسم افتتاحییه این رویداد بین‌المللی در حوزه سلامت هم از ساعت 8 تا 11 روز شنبه در تالار شهید مطهری مجتمع شهدای سلامت مشهد برگزار می‌شود.

روابط عمومی‌ها و رسانه‌ها باید بیش از پیش در مسیر آموزش، رشد و ارتقاء سواد سلامت تلاش کنند

رئیس دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مدیر اجرایی اولین کنگره بین‌المللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بین‌المللی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت گفت: اطلاعات مردم در حوزه سلامت باید به‌روز و متناسب با نیاز جامعه باشد و در این خصوص باید روابط عمومی‌ها و رسانه‌ها بیش از پیش در مسیر آموزش، رشد و ارتقاء سواد سلامت تلاش کنند.

دکتر مهدی قلیان در نشست خبری خود با اصحاب رسانه، اظهار کرد: اولین کنگره بین‌المللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بین‌المللی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت در آستانه روز پزشک و در روزهای شنبه و یکشنبه، بیست‌وهشتم و بیست‌ونهم مرداد ماه سال 1402 در مجتمع شهدای سلامت مشهد برگزار می‌شود.

وی تصریح کرد: دبیرخانه اولین کنگره بین‌المللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بین‌المللی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت از دی ماه سال گذشته فعال شد و طبق برنامه‌ریزی صورت گرفته در این کنگره 2 روزه از ظرفیت نخبگان و متخصصان داخلی و خارجی در قالب سخنرانی‌ها و پنل‌های تخصصی استفاده خواهد شد و امیدواریم که پس از این رویداد بین‌المللی شاهد رشد و توسعه در بحث سواد سلامت باشیم.

مدیر اجرایی اولین کنگره بین‌المللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بین‌المللی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت با بیان اینکه برگزاری چنین رویدادهایی، آن هم در سطح بین‌الملل تاثیر بسزایی در افزایش سطح سواد سلامت جامعه دارد، خاطرنشان کرد: اولین کنگره بین‌المللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بین‌المللی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت با حضور 6 سخنران خارجی از استرالیا، نیوزلند، بنگلادش، یونیسف و سازمان بهداشت جهانی برگزار می‌شود.

دکتر قلیان اضافه کرد: کرونا موجب توجه بیشتر به موضوع سلامت و بحث خودمراقبتی بیماری‌های واگیر و غیرواگیر شد و بسیاری از کشورهای دنیا توانستند عملکردی موفق در مقابل کووید 19 داشته باشند.

وی با ذکر این نکته که روابط عمومی‌ها و رسانه‌ها باید بیش از پیش در مسیر آموزش، رشد و ارتقاء سواد سلامت تلاش کنند، تاکید کرد: ما معتقدیم که باید اطلاعات مردم در حوزه سلامت به‌روز و متناسب با نیاز جامعه باشد و این اطلاعات صرفاً در موضوع پیشگیری از بیماری واگیر یا غیرواگیر خلاصه نشود.

رئیس دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: در برگزاری این کنگره وزارت‌خانه‌های بهداشت و آموزش و پرورش و تمامی مدارس کشور همکاری دارند و معتقدیم که آموزش‌های سواد سلامت باید از محیط مدرسه و از همان ابتدای ورود به عرصه تعلیم و تربیت آغاز شود.

برگزاری پنل‌های تخصصی دو طرفه (فوروم) در کنگره بین‌المللی سواد سلامت برای اولین بار

در این نشست دکتر نوشین پیمان، مدیر گروه دانشکده بهداشت مشهد و دبیر علمی اولین کنگره بین‌المللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بین‌المللی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، بیان کرد: در مدت معین شده برای ارسال مقالات 823 مقاله دریافت شد که از این تعداد 727 مورد آن پذیرفته شد و اکثر این مقالات در قالب پوستر ارائه می‌گردد.

وی اضافه کرد: ما در این کنگره بین‌المللی 7 پنل تخصصی دو طرفه (فوروم) خواهیم داشت و در این قالب ما گفت‌وگوی میان ارائه دهندگان و حاضران در پنل را داریم و پنل‌ها به‌صورت سخنرانی یک طرفه نیست و تجربه نشان داده که موارد دو طرفه که با پرسش و پاسخ همراه بوده از بازخورد به مراتب بهتری به نسبت موارد یک طرفه  یاصرفاً یک سخنرانی یک طرفه،برخوردار بوده است.

دبیر علمی اولین کنگره بین‌المللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بین‌المللی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ادامه داد: 8 سخنران کلیدی و 6 سخنران خارجی داریم که از این تعداد 2 نفر از استرالیا، یک  نفر از آمریکا، یک نفر ازبرزیل، 2 نفر از یونیسف و یک نفر از سازمان بهداشت جهانی هستند.

دکتر پیمان با بیان اینکه اولین و دومین کنگره سواد سلامت که در سال‌های 1395 و 1397 برگزار شد کنگره‌ای ملی بود و سومین کنگره سواد سلامت به‌صورت بین‌المللی برگزار می‌شود، خاطرنشان کرد: اعضای هیات علمی کنگره 34 نفر، اعضای حاضر فوروم‌ها 59 نفر و اعضای کمیته اجرایی آن 37 نفر هستند و ما در رویداد بین‌المللی از ظرفیت برترین متخصصان استفاده کردیم، مشابه این کنگره در کشورهای مختلف برگزار شده، اما در ایران نمونه مشابه ندارد و استارت آن توسط دانشکده بهداشت مشهد زده شده است.

وی با ذکر این نکته که ما تاکنون 29 پایان‌نامه مصوب دانشگاهی و ثبت شده در زمینه سواد سلامت، 60 طرح تحقیقاتی و 80 مقاله چاپ شده در مجلات معتبر بین‌المللی با موضوع سواد سلامت داشتیم، تاکید کرد:  اولین سند رسمی سواد سلامت که در سال 1400 با تاکید رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد به دانشکده بهداشت مشهد و گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت این دانشکده واگذار شد که توسط معاونت بهداشتی این دانشگاه به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارسال شد و پس از بازبینی مجدد در سال 1402، ارائه‌های شفاهی و حضوری این سند را داشتیم.

مدیر گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت دانشکده بهداشت مشهد افزود: ما طرح‌های مشترک زیادی با همکاری دیگر مجموعه‌ها در موضوع سواد سلامت داشتیم و آخرین اقدام صورت گرفته هم طرح پایلوت سواد سلامت کارکنان در بیمارستان شهید هاشمی‌نژاد  بود و به دنبال ایجاد اولین مرکز تحقیقات سواد سلامت کشور در مشهد هستیم و امیدواریم که مقدمات شکل‌گیری و افتتاح آن در اولین کنگره بین‌المللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بین‌المللی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت فراهم شود.

دکتر پیمان با اشاره به اینکه برنامه‌های اولین کنگره بین‌المللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بین‌المللی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت از ساعت 7 تا 18 برگزار می‌شود، بیان کرد: در پنل‌ها، فوروم‌ها، پوسترها و سخنرانی‌های این کنگره 2 روزه به موضوعات مختلف پیشگیری پرداخته می‌شود، سطح سواد سلامت در کشور بالا نیست و باید به‌طور ویژه در این حوزه کار شود تا از ابتلا و تشدید بیماری، کاهش هزینه‌های بیمارستانی و عدم ایجاد مشکلات جسمی و روحی کاسته شود و معتقدیم که می‌توانیم همانند دیگر کشورهای دنیا روی این حوزه کار کنیم تا که بتوانیم دستاورد بهتری در بحث رشد و ارتقاء سطح سواد سلامت جامعه داشته باشیم.

وی تصریح کرد: در این کنگره 2 روزه به 7 موضوع توسعه سواد سلامت، تعهدات دولت و نظام سلامت، سواد سلامت و مدیریت بیماری‌ها، محیط‌های سواد سلامت، ارتقاء سلامت و سواد رسانه‌ای، توسعه مهارت‌ها و راهبردها در سواد سلامت، تاثیر سواد سلامت در سبک زندگی سالم و ارتقاء سواد سلامت و توانمندسازی جامعه پرداخته می‌شود.

دبیر علمی اولین کنگره بین‌المللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بین‌المللی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت تاکید کرد: در روزها و هفته‌های اخیر تفاهم‌نامه‌های زیادی میان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با مجموعه‌های مختلف شهری، استانی، کشوری و بین‌المللی در بحث ارتقاء سواد سلامت جامعه برداشته شده که تعداد آن تا این لحظه 8 مورد بوده و آخرین مورد آن با صداوسیمای خراسان رضوی بود.

باید به نقش کلیدی سفیران و داوطلبان سلامت به‌خوبی پرداخته شود

همچنین دکتر محمدجعفر صادقی، مدیر آموزش و ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم در این نشست، گفت: سواد سلامت به مفهوم یک مهارت شناختی و به عنوان مسئله‌ای مهم و تاثیرگذار در نظام سلامت بوده و وقتی که می‌گوییم (پیشگیری بهتر از درمان است) این یک شعار صرف نیست، بلکه یک واقعیت بوده و بی‌شک هرچه قدر که در حوزه پیشگیری کار شود به مراتب از تحمیل چند برابری هزینه‌های دارو و درمان جلوگیری می‌گردد.

وی افزود: ما معتقدیم که تغذیه سالم تا 80 درصد از دیابت نوع 2، تا 50 درصد از بیماری‌های قلبی و عروقی، تا 50 درصد از مرگ و میر کودکان و تا 30 درصد از سرطان‌ها جلوگیری می‌کند و به‌طور مثال می‌دانیم که فست‌ فود و نوشابه مضر است، اما به چیزی که معتقد هستیم عمل نمی‌کنیم.

مدیر آموزش و ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که متاسفانه فاصله زیادی میان دانش و آگاهی وجود دارد، تاکید کرد: باید این فاصله کاهش یابد تا که منجر به تعییر رفتار شود و اگر این مهم تحقق یافت می‌توانیم بگوییم که در بحث سواد سلامت گامی موثر برداشته شده است.

دکتر صادقی تصریح کرد: ما باید روزانه 6 هزار قدم در بحث حفظ سلامت برداریم و این عدد در خوشبینانه‌ترین حالت 2 هزار قدم بوده که معادل یک سوم آن بوده و هنوز 4 هزار قدم دیگر که شامل دو سوم دیگر بوده کم داریم.

وی اضافه کرد: ما باید همچنین به نقش کلیدی سفیران و داوطلبان سلامت به‌خوبی بپردازیم و معتقدیم که این افراد در گام نخست می‌توانند در محیط خانه و خانواده خود و سپس در کل جامعه موثر باشند و تجربه نشان داده که هرکدام از این افراد توانسته‌اند نقش بسزایی در رشد و ارتقاء سلامت جامعه داشته باشند و باید از این ظرفیت بالقوه نهایت  استفاده را داشت و آن را به بالفعل تبدیل کرد.

مدیر آموزش و ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پایان با اشاره به اینکه محیط‌های حامی سلامت نقش بسیارمهمی در موضوعات تبیین و ارتقاء سواد سلامت دارند، بیان کرد: ما 50 پیام‌گزار سلامت، 24 هزار داوطلب سلامت و 700 هزار سفیر سلامت در سطح استان داریم و معتقدیم که باید از این ظرفیت ناب و خاص به نحو احسن استفاده نماییم.

248.jpg - 70.66 kB

249.jpg - 43.63 kB

251.jpg - 44.28 kB

250.jpg - 52.38 kB

 

 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image