مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در این روزها که آغاز حرکت زائران پیاده حسینی را به سمت کربلای معلی داریم به تمامی زائران پیاده اربعین حسینی توصیه میکنیم که برای دوری از مشکلات گوارشی به توصیههای تغذیهای عمل نمایند.
دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: پیادهروی اربعین برای زیارت حرم مطهر حضرت سیدالشهدا(ع) یکی از توصیه شدهترین اعمال است که به همین دلیل همه ساله تعداد زیادی از شیعیان با پای پیاده به سمت کربلای معلی حرکت میکنند تا که در روز اربعین حسینی به زیارت بپردازند.
وی تصریح کرد: در این روزها که آغاز حرکت زائران پیاده حسینی را به سمت عتبات عالیات و کربلای معلی داریم باید دقت شود كه هر فرد غذای خود را در موعد وعدههای غذایی و فقط به هنگام گرسنگی میل كند و با توجه به اینکه در این ایام معمولاً در هر وعده چند نوع غذا ارائه میشود، بهتر است افراد غذایی را انتخاب كنند كه متناسب با مزاجشان است و در همین خصوص دانستن یک سری نکات تغذیهای به شما کمک میکند که سفری راحت و با سلامت داشته باشید.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد تأکید کرد: استفاده از چندین نوع غذا در یك وعده و پرخوری هرگز توصیه نمیشود و باید به یاد داشته باشید که زمان صحیح مصرف نوشیدنیها و میوهها بین وعدههای اصلی غذا است.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه غذا را باید بهصورت گرم در حالت نشسته و با آرامش، خوب جوید و از تند خوردن و ایستاده خوردن غذا دوری كنیم، خاطرنشان کرد: باید از مصرف غذای نذری که بیشتر از 2 ساعت در فضای آزاد مانده خودداری گردد، ضمن اینکه توصیه یك پیاده روی مختصر و استراحت بعد از غذا نیز داریم.
وی اضافه کرد: گاهی اوقات دیده میشود كه برای خوش رنگ یا خوش طعمتر شدن غذا از ادویه های تند بهخصوص فلفل به مقدار زیاد استفاده میشود كه برای گرم مزاجان و كسانی كه آلرژی دارند، مضر است و توصیه بر این است كه از مصرف غذاهایی با رنگ یا بوی تند پرهیز شود.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه بهطور معمول گوشتی كه در اغلب غذاهای نذری استفاده میشود گوشت گاو بوده كه هضم آن سخت است، بیان کرد: گوشت گاو از دیدگاه طب سنتی، خون را غلیظ میکند كه برای افراد با مزاج دموی یا دچار سوء مزاج گرم و تر مضر است و به این افراد توصیه میشود كه مصرف گوشت خورشت را محدود كرده و از تركیبات دیگر خورشت استفاده كنند؛ همچنین افراد دچار اضافه وزن هم بهتر است برنج كمتری میل کنند.
دکتر اباصلتی با ذکر این نکته که غذای نذری در کنار تبرک و ارزش معنوی آن باید حامی سلامت مردم هم باشد، تأکید کرد: باید از سرخ کردن زیاد سبزی خورشت که موجب از دست رفتن ویتامینها و املاح آن میشود، خودداری کنید، تفت دادن اندک سبزی همراه با مقدار کم روغن مخصوص سرخ کردنی که دارای استانداردهای لازم بوده کافی است.
وی تصریح کرد: به هیچ عنوان از روغن جامد در تهیه غذاهای نذری استفاده نکنید، زیرا روغنهای جامد دارای مقادیر زیادی اسیدهای چرب اشباع و ترانس هستند که مصرف آنها احتمال ابتلا به سرطانها، تنگی و گرفتگی عروق و سکتههای قلبی را افزایش میدهد.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه استفاده از روغن مایع در ارجحیت است، خاطرنشان کرد: اگر از روغنهای نیمه جامد استفاده میکنید حتماً از نوعی که میزان اسید چرب ترانس آن کمتر از 5 درصد باشد، استفاده کنید، باید از حداقل مقدار روغن در طبخ غذا استفاده شود و حتماً از روغنهای مایع برای تهیه برنج و از روغن سرخ کردنی برای انواع خورشتها استفاده شود.
دکتر اباصلتی گفت: بهتر است که در تهیه غذاهای نذری میزان مصرف نمک را به حداقل برسانیم، زیرا غذاهای پرنمک عامل فشار خون بالا و بیمارهایهای قلبی عروقی بوده که در حال حاضر مهمترین علت مرگ و میر در کشور محسوب میشود.
وی افزود: همچنین باید شربتها را بهصورت کم شیرین تهیه کنیم، زیرا شربتهای شیرین مقدار زیادی قند وارد بدن میکنند و در شرایطی که بیماری دیابت روند رو به گسترشی را در کشورمان طی میکند، لازم است که مقدار مصرف قند و شکر در تهیه انواع شربتها، نوشیدنیها و شیرینیها به حداقل میزان ممکن برسد.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پایان گفت: مصرف میوه و سبزی تازه و شیر و لبنیات کم چرب و پاستوریزه در کنار مصرف غذای سالم، کمک فراوانی به تقویت جسمی و روانی زائران پیاده اربعین حسینی میکند و توصیه کلی ما به تمامی زائران عدم افرایط و تفریط و همچنین مصرف غذاها و نوشیدنیهای مطمئن و ترجیحاً بستهبندی شده است؛ همچنین به افراد دارای مشکلات قندخون و فشارخون و همچنین افراد دارای بیماریهای زمینهای هم توصیه میکنیم که متناسب با شرایط و وضعیت خود خوردنیها و نوشیدنیهایشان را انتخاب نمایند تا که خدای نکرده دچار مشکل نشوند.