رئیس گروه پیشگیری و درمان بیماریهای واگیر دار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز کرد: ابتلا به بیماری های گوارشی در کودکان شایع تر از بالغین است ، از همین رو در سفر باید مراقبت بیشتری نسبت به تغذیه انجام شود.
دکتر زهرا نهبندانی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه اسهال مسافران یکی از شایع ترین بیماري هایی است که مسافران از آن رنج می برند که این بیماري در اثر خوردن و نوشیدن غذاها و آب هاي آلوده ایجاد می شود، گفت: این بیماري از طریق غذاهایی که به طور کامل پخته نشده باشند یا غذاهاي پخته شده اي که در گرم کردن مجدد، به طور کامل داغ نشده باشند و غذاهایی که در دماي اتاق نگه داري می شوند ایجاد می شود.
لزوم ممانعت از کم آبی بدن در شرایط ابتلا به اسهال
وی با بیان اینکه علائم این بیماري شامل دفع سه بار یا بیشتر مدفوع با قوام شل با یکی از علائم مانند تب، تهوع، استفراغ، درد شکم و مدفوع خونی است که فرم هاي خفیف با دفع مدفوع کمتر از 2 بار در روز ظاهر می شود، ابراز کرد: اکثر حملات اسهال خود محدود شونده هستند و در عرض چند روز کاملا برطرف می شوند نکته مهم این است که باید از کم شدن آب بدن در هنگام ابتلا به این بیماری جلوگیري کنید.
دکتر نهبندانی با اشاره به اینکه در طی سفر مطمئن شوید که همیشه به مقدار کافی مایعات می نوشید، این موضوع براي کودکان از اهمیت بالاتری برخوردار است، گفت: اگر کودك بی قرار و یا تحریک پذیر است و یا نشانه هایی از تشنگی شدید را نشان می دهد و یا چشم هاي گود رفته یا پوست خشک شده با کاهش قابلیت ارتجاعی دارد، نشانه کم آبی پیشرفته بدن است و فورا باید در مسیر راه به اولین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید .
در زمان ابتلا به اسهال مایعات بیشتری مصرف کنید
وی با بیان اینکه به محض این که اسهال شروع شد مایعات بیشتر بنوشید مانند آب بطري، آب جوشیده، چاي کم رنگ، سوپ و یا سایر مایعات سالم و از نوشیدن هر گونه مایعی که باعث دفع بیشتر آب از بدن می شود اجتناب کنید، عنوان کرد: قهوه، نوشیدنی هاي بیش از حد شیرین و برخی از دمنوش ها از جمله مایعات نامناسب در دوران ابتلا به بیماری گوارشی اسهال است.
دکتر نهبندانی با اشاره به اینکه ابتلا به بیماری اسهال براي گروه هاي در معرض خطر یعنی نوزادان و کودکان خردسال، زنان باردار، افراد مسن و افراد داراي نقص ایمنی از اهمیت ویژه اي برخوردار است و افرادي که در این گروه ها قرار دارند به طور ویژه اي به بیماریهاي ناشی از مواد غذایی حساس هستند ، گفت: در صورتی که در طول مسافرت مبتلا به علایم گوارشی مانند دل درد، دل پیچه و اسهال شُدید قبل از هر گونه خوددرمانی (به ویژه مصرف آنتی بیوتیک) در اسرع وقت به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه و خدمات آزمایشگاهی و درمانی دریافت نمایید.
وی با اشاره به اینکه وبا نوعی بیماري حاد گوارشی است و در صورتی که به موقع درمان نشود، موجب کم آبی شدید بدن و منجر به مرگ انسان می شود، گفت: بیماري وبا مخصوص انسان است و انسان با خوردن آب و غذاي آلوده به این بیماري مبتلا می شود، بیش از 75 درصد بیماران مبتلا بدون علامت هستند ، لذا جلوگیري از ورود وبا به یک منطقه غیر ممکن است ولی می توان با رعایت اصول بهداشت فردي و عمومی از گسترش آن جلوگیري کرد .
رئیس گروه پیشگیری و درمان بیماریهای واگیر دار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه علایم شایع بیماري وبا شامل احساس پري و سر و صدا (غرغر) در شکم ،استفراغ ، مدفوع شل و آبکی ، عطش و تشنگی است و در اغلب موارد ممکن است احساس سر و صدا در شکم و مدفوع شل اولین علامت بیماري بوده و سپس علایم شدیدتر شروع شود، ابراز کرد: استفاده از آب آشامیدنی تصفیه شده و بسته بندي، خودداري از مصرف آب هاي خنک شده با یخ هاي قالبی، عدم استفاده از آب هاي آشامیدنی در معابر ، خودداري از مصرف مواد غذایی، خوراکی و آشامیدنی عرضه شده توسط فروشندگان سیار ،خودداري از مصرف سبزي ها و میوه هایی که از شستشو و ضدعفونی مناسب آنها مطمئن نیستید ، مصرف زیاد لیموي تازه، ماست و دوغ ، به همراه داشتن آب بسته بندي و مواد غذایی سالم بسته بندي در طول سفر ، شستشوي صحیح و مکرر دست ها با آب و صابون ، از جمله مهمترین نکات پیشگیرانه از ابتلا به این بیماری گوارشی است .
وی اظهار کرد: در صورت بروز علایم گوارشی مانند اسهال تا 7 روز پس از بازگشت از سفر حتما به نزدیک ترین مرکز خدمات جامع سلامت یا پزشک معالج خود مراجعه کنید.