218.jpg - 14.50 kBمدیر گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خراسان رضوی گفت: به والدین توصیه می‌کنیم که همواره به دادن تغذیه مفید، سالم و مقوی به کودکان خود در جهت رشد مناسب و سلامت کامل آنها توجه نموده و از دادن خوردنی‌ها و نوشیدنی‌های مضر خودداری نمایند.

دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: از 15 تا 21 مهر ماه به نام هفته ملی کودک نامگذاری شده و برای امسال شعار کودکی بهتر، زندگی بهتر برای این هفته انتخاب شده و باید در مسیر تحقق این مهم به تغذیه سالم کودکان به عنوان یکی از کلیدی‌ترین حوزه‌ها در بحث سلامت این گروه سنی توجه نماییم.

وی در خصوص تغذيه كودكان 6 تا 12 ماهه، گفت: شير مادر تا پايان 6 ماهگي به تنهايي و بدون اضافه كردن هر نوع غذاي كمكي براي رشد طبيعي کودک شيرخوار كافي اسـت، اما بعـد از 6 ماهگـي نيازهاي غذايي شيرخواران فقط با شير مادر برآورده نمي‌شود و بايد علاوه بر شير مادر، غذاهاي نيمه جامد را نيز براي او شروع كرد.

دکتر اباصلتی اضافه کرد: مناسب‌ترين غذاها براي تغذيه تكميلي کودکان غذاهايي هستند كه مقوي و مغذي، متناسب با سن كودك، تازه و بدون آلودگي باشند و به شکل پاكيزه و بهداشتي تهيه شده باشند، ضمن اینکه مواد اوليه آن در دسترس بوده و امكان تهيه آن براي خانواده وجود داشته باشد.

وی با بیان اینکه بهترين سن براي شروع غذاهاي كمكي و تغذیه تکمیلی هفته اول ماه هفتم تولد كودك است، خاطرنشان کرد: اگر چنانچه بین 4 تا 6 ماهگی با وجود تلاش والدين و كاركنان بهداشتي منحني رشد كودك نشان دهنده رشد نامناسب كودك باشد، مي‌توان غذاي كمكي را شروع كرد.

مدیر گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خراسان رضوی ادامه داد: توصيه‌هاي كلي ما به والدین بر مصرف میزان موادغذایی از نظر نوع و مقدار متناسب با نیاز کودک، شروع تغذیه کمکی از يك نوع غذاي ساده وكم كم مخلوطي از چند نوع غذا، شروع با مقدار كم و افزوده شدن به تدريج، در نظر گرفتن فاصله زمانی بین 5 تا 7 روز برای اضافه كردن مواد غذايي مختلف، دادن غذای غلیظ‌تر از شیر در اوليــن وعده غذايي كمکی به كودك و سپس دادن تدريجی غذاهاي نيمه جامد و جامد، دادن غذاها با قاشق و مايعات با ليوان به شيرخوار، دادن غذاهاي نيمه جامد و جامد به شيرخوار در وضعيت نشسته، تهیه غذاي شيرخوار به مقدار كم و براي يك وعده، گذاشتن باقي ماندن غذا برای مدت زمان 24 ساعت در يخچال و بیشتر از آن در فريزر، داغ کردن غذاي نگه داري شده فقط به میزان مصرف يك وعده و دادن آن به کودک پس از خنك شدن، عدم اضافه شدن نمک به غذاي كودك تا يك سالگي و ریختن به میزان کم نمك يددار تصفیه شده به غذاي شيرخوار پس از این زمان، شستن کامل سبزي‌ها قبل از مصرف و اضافه کردن به غذا پس از خرد كردن به غذا، مصرف مقدار كمي گوشت (هرنوع گوشت مانند گوسفند، گوساله، مرغ و ماهي) در سوپ کودک به جهت بالا رفتن ارزش غذايي، استفاده از مقداري كره يا روغن به هنگام طبخ بعضي از غذاها و مقداري ديگر به هنگام دادن غذا به كودك (مصرف روغن مايع بهتر از روغن جامد است) و مصرف کمتر روغن یا کره در مورد كودكاني كه روند رشدشان خيلي بيشتر از طبيعي است و بلعكس مصرف کمی بیشتر آن در غذای كودكان با تأخير در رشد بوده است.

دکتر اباصلتی با ذکر این نکته که تغذيه كودكان 1 تا 5 سال باید متناسب با میزان رشدشان باشد، تأکید کرد: شيرخواران از يك سالگي به بعد، علاوه بر غذاهايي كه خوردنشان را در سال اول زندگي ياد گرفته‌اند، بايد از غذاي سفره خانواده نيز استفاده كنند، اين كودكان رشد سريع دارند و مقاومت كافي در مقابل بسياري از بيماري‌ها را هم ندارند و دندان‌هايشان نيز كامل نشده است، پس بنابراين بايد در غذا دادن به آن‌ها، دو شرط اساسي دادن غذاهاي كم حجم، پرانرژي و زود هضم و نیز قرار دادن به دفعات زياد در اختيار آنان رعايت شود.

وی بیان کرد: ميزان رشد و فعاليت كودكان در سنين يك تا 2 سالگي با كودكان 3 ساله و بيشتر با هم فرق دارد و بايد هنگام تغذيه آنان، اين موضوع را نيز در نظر گرفت، در خصوص تغذيه كودك يك تا 2 سال باید بگوییم که اين كودك رشد سريع و فعاليت زياد دارد و در نتيجه به غذاي بيشتر نياز دارد، اما از سوي ديگر حجم معده‌اش كم بوده و دندان‌هايش هم كامل نيست و لذا لازم است در تغذيه او به نكاتی همچون دادن 5 تا 6 بار غذا در شبانه‌روز در کنار شیر مادر، دادن برنج به صورت كته‌هاي مختلف مخلوط با انواع سبزي‌ها، حبوبات و گوشت‌ها به جهت جویدن راحت‌تر، تهیه سوپ و استفاده از سيب‌زميني، هويج، كدو، فلفل سبز، انواع سبزي‌ها و برگه‌های هلو، زردآلو و آلو در زمان یبوست، پخت کامل و بهداشتی غذا و دادن آن به کودک پس از خنک شدن، نگهداری باقي مانده غذا در يخچال يا فريزر و برداشتن غذای کودک قبل از اضافه کردن فلفل، ادويه و يا چاشني‌هاي تند به غذاي سایر اعضای خانواده توجه شود.

مدیر گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خراسان رضوی با تأکید بر اینکه باید به كودك آموزش دهید تا خودش غذا بخورد و در کنار آن اطمينان حاصل كنيد كه فقط آب خورش و آب گوشت را نخورد، گفت: به غذاي كودك كمي روغن مايع يا كره اضافه كنيد تا که مقوي‌تر شود و وقتـي هم که مي‌خواهيـد گوشت، مرغ يا ماهي به كودك بدهيد، آن را تكه تكه كرده و استخوان‌ها و تيغ‌هاي آن را جدا نمایید و مايعات را هم هميشه با قاشق يا فنجان به او بدهيد.

 

 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image