سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: طرح ملی سلامت خانواده که با همت دولت مردمی سیزدهم به مرحله اجرا رسیده کمک بزرگی در تقویت حوزه سلامت تمامی گروه‌های جامعه می‌کند.

 به گزارش وب دا، دکتر محمود شبستری در همایش تبیین برنامه ملی سلامت خانواده که راهبردی ملی برای تحقق پوشش همگانی سلامت است، اظهار کرد: ما در نظر داشتیم که طرح سلامت خانواده را در دهه ۸۰ اجرا کنیم که مسائل مالی در آن زمان دغدغه‌هایی جهت اجرای آن ایجاد کرد، اما خوشحالیم که بالاخره این طرح کلیدی و پراهمیت با عنوان طرح ملی سلامت خانواده اجرایی شد و منابع خوبی هم برای این طرح بسیار مهم ملی در حوزه سلامت دیده شده است.

وی تصریح کرد: یکی از مجموعه‌های فعال و مشارکت‌کننده در طرح ملی سلامت خانواده بیمه سلامت بوده و امیدواریم که پوشش کامل بیمه تامین اجتماعی را هم با توجه به پوشش جمع زیادی از مردم شهرها و روستاها در این بیمه، داشته باشیم.

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: مقام معظم رهبری در دیداری که با متولیان حوزه سلامت داشتند بر اجرای هرچه بهتر طرح ملی سلامت خانواده و توجه ویژه به حوزه بسیار مهم بهداشت تاکید کردند و اینکه اگر هرچه قدر که در بحث پیشگیری هزینه شود به مراتب چند برابر آن از هزینه‌های درمان و مشکلات ناشی از بیماری‌های مختلف جلوگیری می‌شود.

دکتر شبستری با بیان اینکه اجرای این برنامه علاوه بر حوزه بهداشت و هم به حوزه درمان کمک می‌کند، خاطرنشان کرد: بیشترین ارجاع از سطح یک به ۲ در خراسان رضوی بوده، اما وضعیت پرونده‌های آن مشخص نیست و کمترین پرونده ارجاعی در این حوزه مربوط به این استان است.

وی تاکید کرد: از کسانی که در مشهد و دیگر شهرستان‌ها اجرا کننده طرح سلامت خانواده هستند می‌خواهیم که گزارش روزانه فعالیت‌های خود را‌ به‌طور دقیق و منظم ارائه نمایند تا در تصمیم‌گیری‌های بعدی بتوانیم متناسب با نیازها و وضعیتی که داریم، بهترین تصمیم را بگیریم.

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه پزشکی از بهداشت به درمان و از درمان به زیبایی رفته بود و متاسفانه می‌بینیم که در حوزه سلامت ورود مداخله‌گران سلامت آسیب‌زا شده است، بیان کرد: خوشبختانه با اقدام مناسب دولت سیزدهم ،شاهد پررنگ‌تر شدن حوزه بهداشت و موضوع بسیارمهم پیشگیری هستیم و در کنار آن برخورد قاطع با مداخله‌گران سلامت را می‌بینیم.

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: برای اجرای بهتر برنامه‌های طرح ملی سلامت هر فرد می‌تواند با ثبت کد ملی خود در اپراتور ملی سلامت (health care) وضعیت خود را به لحظه ببیند و اطلاعات موردنیاز را هم در جاهای معین شده وارد نماید؛ همچنین به هر دانشگاهی ۴۲ میلیارد تومان بابت تقویت این سامانه اختصاص یافته است.

دکتر شبستری با ذکر این نکته که در طرح ملی سلامت خانواده کمیته‌های بهداشت، درمان، دارو، پژوهش، پشتیبانی، it و نظارت و ارزیابی فعال است، تاکید کرد: همچنین اعضای تیم سلامت خانواده هم شامل پزشک، دندانپزشک، روانپزشک، ماما، مراقب سلامت، کارشناس تغذیه، کارشناس بهداشت محیط و غیره هستند و هر فرد می‌تواند به راحتی با فرد مورد نظر خود اعم از متخصص و کارشناس ارتباط برقرار کند.

وی بیان کرد: همچنین در حوزه درمان هم از تمامی درمانگاه‌ها، کلینیک‌ها و بیمارستان‌ها خواسته شده که ۳۰ درصد ظرفیت خود را برای موارد ارجاعی از طریق سیستم نظام ارجاع خالی بگذارند، ضمن اینکه باید اشاره کنیم به پزشکان مطب‌ها و اورژانس‌های بیمارستان‌هایی که پذیرش موارد ارجاع از سطح یک به ۲ را داشته باشند هم یک حق ویزیت اضافه تعلق می‌گیرد.

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: ما همچنین باید روی ماندگاری پزشکان مقیم با تمام توان تلاش کنیم و پرداختی این گروه از پزشکان به‌صورت پلکانی نخواهد بود، ضمن اینکه فعالیت پزشکی انتفاعی هم در خارج از استان محل تعهد ممنوع بوده و در این خصوص با پزشک متخلف طبق قانون برخورد می‌شود.

اجرای برنامه ملی سلامت خانواده، راهبردی موثر در مسیر تحقق پوشش همگانی سلامت است

در این همایش دکتر حمیدرضا قربان‌زاده، سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: بزرگترین معضل حوزه سلامت در بحث نظام ارجاع بوده و با پیگیری صورت گرفته ۲ مرکز تخصصی نظام ارجاع در مشهد فعال خواهد شد، اقدامی که گامی موثر در حوزه سلامت به حساب می‌آید.

وی افزود: ما باید به موضوع ریسک فاکتورها آنگونه که باید توجه کنیم و متاسفانه باید بگوییم که شاخص‌های فعلی کاهش ریسک فاکتورها را در موضوعات مختلفی همچون سرطان، دیابت، فشارخون و غیره نشان می‌دهد.

دبیر ستاد اجرایی برنامه ملی سلامت خانواده در خراسان رضوی با اشاره به اینکه معتقدیم که اجرای برنامه ملی سلامت خانواده، راهبردی موثر در مسیر تحقق پوشش همگانی سلامت بوده و هست، تصریح کرد: امیدواریم آنگونه که باید اثرات مطلوب و ثمربخش این طرح ملی در جامعه جاری و ساری شود و در عمل پیشگیری بهتر از درمان را ببینیم.

دکتر قربان‌زاده در رابطه با اهداف کلان طرح ملی سلامت خانواده، بیان کرد: اهداف ترسیم شده شامل ارتقاء سطح سلامت جامعه، افزایش دسترسی عادلانه مردم و بهره‌مندی از خدمات سلامت فعال و با کیفیت، کارآمدسازی حمایت‌های اجتماعی و حفاظت مالی از مردم در پرداخت هزینه‌های سلامت، افزایش فرزندآوری، حفظ و ارتقاء جوانی جمعیت، مدیریت منابع حوزه سلامت و افزایش امید به زندگی و کاهش بار بیماری‌ها بوده است.

وی اضافه کرد: خدمات این طرح ملی در ۳ سطح مراقبت‌های اولیه سلامت، خدمات تخصصی و خدمات فوق تخصصی بوده و بیمار در گام اول به سطح یک مراجعه می‌کند و در صورت نیاز آن فرد به سطح ۲ ارجاع می‌شود و اگر آن فرد نیازمند خدمات تخصصی‌تر بود به سطح ۳ ارجاع می‌شود.

سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه چشم‌انداز اجرای برنامه پزشک خانواده پوشش همگانی سلامت از طریق توسعه برنامه پزشکی خانواده و نطام مبتنی بر مراقبت‌های اولیه سلامت بوده است، خاطرنشان کرد: مزایای طرح ملی سلامت جامعه در توانمندسازی مردم در زمینه خودمراقبتی، جامع بودن سلامت، عدالت‌محور بودن، پیشگیری از درخواست‌های غیرضروری با اجرای سیستم نظام ارجاع، پیشگیری از مراجعات مکرر و دسترسی به اطلاعات بهداشتی بوده است.

باید در جهت اجرا و اثرپذیری بیشتر طرح ملی سلامت خانواده روی آموزش همگانی کار شود

در ادامه این همایش دکتر علیرضا صداقت، رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد، بیان کرد: سازمان نظام پزشکی نقش موثری در سیستم نظام ارجاع و اجرای طرح ملی سلامت خانواده دارد و جا دارد که این سازمان که صدور مجوز فعالیت پزشکان و نظارت بر عملکرد آنان را دارد آنگونه که باید دیده شود.

وی تاکید کرد: در سال‌های اخیر طرح‌های مختلفی در حوزه سلامت اجرا شده، اما به عدم ایجاد دغدغه در درمان‌گران که تاکیدات مقام معظم رهبری هم بوده کمتر توجه شده و همین موضوع مانع کیفیت مطلوب خدمات تیم درمان شده است.

رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد با بیان اینکه پزشکان بدون بستن قرارداد مالی در جبهه مبارزه با ویروس کرونا حاضر شدند، خاطرنشان کرد: در این راه پرخطر پزشکان خراسانی جزو پیشگامان کشور در حفظ سلامت جامعه و نجات جان مبتلایان به کووید ۱۹ بودند و جا دارد که این قشر زحمتکش آنگونه که باید دیده شوند و برای آنها پرداخت‌های پایدار دیده شود.

دکتر صداقت اضافه کرد: آموزش حلقه مفقوده طرح‌های حاکمیتی بوده و به جز آموزش پرسنل باید روی آموزش همگانی در جهت اجرا و اثرپذیری هرچه بهتر و بیشتر طرح ملی سلامت خانواده کار شود و در اینجا نقش پررنگ پزشکان باید به‌خوبی دیده شود تا که رسانه‌های زرد و نامعتبر سوءاستفاده نکنند.

وی تصریح کرد: از اصحاب رسانه می‌خواهیم که در زمان اجرای طرح ملی سلامت خانواده همانند ایام بحران کرونا در کنار پزشکان قرار بگیرند و آگاهی‌رسانی صحیح را در جهت حفظ سلامت جامعه و عدم سودجویی رسانه‌های معاند در این حوزه داشته باشند.

باید به موضوع بسیار مهم آموزش در مسیر اجرای هرچه بهتر طرح ملی سلامت خانواده توجه شود

در بخش دیگری از این همایش دکتر علی حیدری، نماینده معاونت آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در طرح ملی سلامت خانواده، تصریح کرد: بسیاری از بیماری‌های که زمینه‌اش ژنتیک یا سرایت بوده در زمان غربالگری‌ها شناسایی می‌شوند و یک معاینه درست می‌تواند تشخیص به‌موقع یک بیماری را قبل از رسیدن به وضعیت حاد آن بیماری داشته باشد.

وی اضافه کرد: ما باید به موضوع بسیار مهم آموزش در مسیر اجرای هرچه بهتر طرح ملی سلامت خانواده توجه نماییم و اگر از آموزش‌های درست، به‌روز و هدفمند بهره‌مند باشیم، می‌توانیم ضمن ارائه بهترین اقدام و درست‌ترین تشخیص زمان سریع‌ترین زمان ممکن، شاهد بهره‌مندی از طب آینده‌نگر هم در آینده باشیم.

نماینده معاونت آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در طرح ملی سلامت خانواده با بیان اینکه ما نباید نگاهمان صرفاً تربیت پزشک عمومی و متخصص باشد، خاطرنشان کرد: باید در آموزش‌های خود اهمیت سیستم نظام ارجاع را به‌خوبی به دانشجویان تبیین کنیم و اینگونه نباشد که این کار بسیار مهم بخواهد پس از فارغ‌التحصیلی و در زمان شروع کار آغاز شود.

دکتر حیدری تاکید کرد: ما باید بیش از پیش به اهمیت نقش آموزش در سلامت جامعه پی ببریم و معتقدیم که این آموزش‌ها تنها برای متولیان و خدمتگراران حوزه سلامت و اجراکنندگان طرح ملی سلامت خانواده نیست و در این زمینه مردم هم باید با آموزش‌های مرتبط با خود آشنا باشند تا که سلامتشان همواره برقرار باشد.

باید در جهت اجرای هرچه بهتر طرح ملی سلامت خانواده به ۳ مهارت ادارکی، انسانی و فنی به‌طور ویژه توجه کنیم

همچنین دکتر غلامحسن خدایی، مدیرمسئول نشریه بهورز هم در این همایش، گفت: بسترسازی نظام شبکه با خانه‌های بهداشت شکل گرفت و شاه کلید آن در بحث ارائه خدمات نظام ارجاع و در بحث مشارکت‌ها هم به بازی‌ گرفتن سایر بخش‌ها در حوزه سلامت بوده و معتقدیم که در این حوزه بسیار مهم همگان نقش‌آفرین هستند و مسئولیت آن فقط با متولیان حوزه سلامت نیست.

مدیرمسئول نشریه بهورز با ذکر این نکته که بهورز، مراقب سلامت، پزشک عمومی و پزشک متخصص مهارتی دارد که متناسب با نیاز مخاطب خود از آن استفاده می‌کند و ما باید در زمان‌های موردنیاز طبق برنامه‌های نظام ارجاع حرکت کنیم، تاکید کرد: ما در مورد انسان سالم جسمی تلاش می‌کنیم و متاسفانه از موضوع بسیار مهم سلامت روحی غافل شده‌ایم و اگر فردی در این حوزه دچار آسیب شود، سلامت جسمی‌اش هم به خطر می‌اُفتد.

وی خاطرنشان کرد: پزشکی خانواده فرصتی است تا که به انسان ۴ بعدی توجه شود و در کنار آن سلامت‌های روحی، روانی، معنوی و اجتماعی‌مان تقویت می‌شود.

وی اضافه کرد: بالاترین اختلالات ما مربوط به سلامت روانی بوده و تمامی مشکلات مربوط فشار خون، قند خون و چربی خون نیست و کسانی که به موضوع سلامت روان باور دارند بهتر از هرکس دیگری متوجه این حرف می‌شوند و طبق وظیفه و مسئولیت اجتماعی‌ای که دارند مناسبت‌ترین اقدام را در جهت تقویت سلامت جامعه در هر دو حوزه جسم و روح ارائه می‌دهند.

مدیرمسئول نشریه بهورز با اشاره به اینکه توجه به مهارت‌های فنی در طرح ملی سلامت خانواده خوب است، اما مشکل ما تنها در این حوزه نیست، تصریح کرد: برای مدیریت هرچه‌بهتر این موضوع باید به ۳ مهارت ادارکی، انسانی و فنی به‌طور ویژه توجه کنیم و نگاهمان صرفاً به مهارت فنی نباشد و نباید از مهارت‌های ادراکی و انسانی آن غافل شویم.

دکتر خدایی افزود: ما باید آسیب‌شناسی مشکلات گذشته حوزه سلامت را داشته باشیم و در کنار آن بتوانیم تمامی مدیران کشوری، استانی و شهری به‌خوبی همراه نماییم تا که بتوانیم در برنامه‌های مختلف این حوزه از جمله طرح ملی سلامت خانواده بهترین نوع عملکرد را داشته باشیم.

وی در پایان گفت: طرح ملی سلامت خانواده اقدام مناسبی بوده که صورت پذیرفته و معتقدیم هرچه قدر که در این حوزه هزینه و فرهنگ‌سازی شود به همان نسبت و حتی بیشتر از آن منافعش را در سلامت جامعه می‌بینیم.

270.jpg - 216.24 kB

364.jpg - 118.24 kB

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image