رئیس گروه کاهش خطر بلایا و حوادث معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با توجه به شروع فصول سرد سال نسبت به افزایش خطر ابتلا به مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن هشدار داد و گفت: دودکش های نامناسب و عدم تهویه مناسب از مهم ترین دلایل مسمومیت با گاز مونواکسید کربن است.
دکتر محمد رضا جویا در گفتگو با وب دا اظهارکرد: متأسفانه هرسال تعداد زیادی از هموطنان ما براثر مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن جان خودشان را از دست می دهند که این تعداد گاهی اوقات به یک هزار نفر در طول یک سال می رسد وتعداد بیشتری از افراد نیز بر اثر مسمومیت با این گاز در بیمارستانها بستری می شوند.
وی گفت: گاز مونوکسیدکربن یک گاز نامرئی، بی رنگ و بی بو است و به همین دلیل، وجود آن در محیط احساس نمی شود و مانند دیگر دودها نیست که از روی رنگ دود یا بوی خاص آن متوجه انتشارش شویم و خودمان را نجات دهیم.
دکتر جویا تصریح کرد: اغلب وسایل موجود در خانه مانند بخاری گازی، شومینه، آبگرمکن، موتورخانه، اجاق گاز خوراک پزی، پیک نیک وهمینطور خودروها قادر به تولید این گاز کشنده هستند، به ویژه هنگامی که شعله و تهویه آنها به خوبی تنظیم نشده و به اصطلاح دچار بدسوزی (یا احتراق ناقص) شده باشند.
رئیس گروه کاهش خطر بلایا و حوادث معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: اگر این گاز خطرناک و مرگ بار توسط دودکش به درستی به خارج از محیط هدایت نشود و یا تهویه هوای مناسب وجود نداشته باشد، در محیط خانه منتشر می شود و همه یا بیشتر افرادی که در آن محیط هستند را مسموم کرده و درنهایت باعث مرگ و آسیبهای جبران ناپذیر می شود و از آنجا که این گاز بی رنگ، بی بو و بسیار سمی و کشنده می باشد، مسمومیت منجر به مرگ آن، به «مرگ خاموش» مشهور شده است.
دکتر جویا با بیان اینکه دودکش بخاری حتماً باید کلاهک H داشته باشد و استفاده از لوله های آکاردئونی (فنری) به عنوان دودکش ممنوع است گفت: هنگام نصب دودکش نکات متعددی باید مد نظر قرار گیرد بنابراین توصیه می شود برای نصب دودکش حتماً از سرویس کاران مجاز کمک بگیرید.
وی با تأکید بر اینکه در فصل سرما نیز باید علاوه بر جلوگیری از هدر رفت انرژی، تهویه هوای داخل فضای منزل و محل کار صورت گیرد اظهار داشت: هرگاه در زمان روشن بودن و استفاده از وسایل گاز سوز احساس سنگینی هوا وسردرد و سرگیجه کردید، سریعاً در یا پنجره ها را باز کنید از محیط خارج شوید و در صورت لزوم با اورژانس تماس بگیرید و پس از تعویض هوای محیط، وسایل گاز سوز و سیستم گاز منزل را بررسی کنید.
دکتر جویا بر سرویس دوره ای وسایل گاز سوز تأکید کرد و گفت: استفاده از بخاری بدون اتصال دودکش آن یا قراردادن دودکش در ظرف آب به معنی مرگ است و نصب هرگونه وسایل گرمایشی گازی، نفتی، چوبی و آبگرمکن حتی با وجود دودکش در حمام به دلیل فضای کوچک و جریان هوای محدود خطرناک است و باید از آن پرهیز نمود.
رئیس گروه کاهش خطر بلایا و حوادث دانشگاه افزود: سردبودن لوله بخاری در داخل ساختمان پس از روشن کردن بخاری، نشانه عدم تخلیه گازهای سمی مانند گاز مونواکسید کربن است و افراد حاضر در محل، در معرض خطر گاز گرفتگی قرار دارند بنابراین باید فوراً علت آن را بررسی کرده و مشکل را رفع کنید. همچنین هر از چندگاهی لوله بخاری را از نظر گرم بودن بازدید و بررسی کنید.