پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم با هدف ارتقا دانش افراد جامعه در خصوص مصرف نمک تصفیه شده یددار و همچنین اهمیت مصرف لبنیات با  شعار "انتخاب همه: نمک کم و تصفیه شده یددار" و "از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی" از یکم الی پانزدهم بهمن ماه برگزار می شود.

معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا  با اشاره به اینکه طبق تحقیقات، مصرف نمک در کشور ما دو برابر حد استاندارد است اظهار کرد: نمک طعام و نمک پنهان در مواد غذایی نقش عمده ای را در تامین نمک روزمره مردم دارند و استفاده از نمک طعام در غذا و استفاده از نمک سر سفره غذا بایستی کاهش یابد و همان مقدار مصرف هم  از نمک یُددار و تصفیه شده باشد.

دکتر مجید جعفری نژاد  با اشاره به اینکه خاک کشور ما یُد کمی دارد خاطر نشان کرد: استفاده از نمك يددار تصفيه شده تنها راه رساندن يد به بدن براي انجام اعمال حياتي وابسته به اين ريز مغذي است و وزارت بهداشت طی سالهای گذشته براي كاهش شيوع گواتر واختلالات ناشي از كمبود يد ، سياست افزودن يد به نمك هاي خوراكي را درپيش گرفته ودرحال حاضر  تمامی  كارخانه های توليد كننده موظفند يد را به ميزان توصيه شده وزارت بهداشت به نمك هاي خوراكي اضافه كنند.

وی با بیان اینکه نرسيدن يد كافي به بدن با عوارض بيشماري شامل گواتر ، ناهنجاري هاي مادرزادي ، افزايش موارد سقط ومرده زايي ،  هيپوتيروئيدي مادرزادي ، كرولالي مادرزادي ، كاهش بهره هوشي  همراه است تصریح کرد:  نمكهای تصفیه شده ید دار  مشمول دريافت پروانه بهداشتي از وزارت بهداشت ،درمان وآموزش پزشكي بوده و  اين گونه نمك هاي تصفيه شده يددار فاقد فلزات سنگين شامل سرب ،ارسنيك و... (عوامل ايجادكننده سرطان) و ناخالصي هاي محلول مانند گچ و... مي باشد كه به دليل سفيد بودن غير قابل جداسازي است.دکتر جعفری نژاد خاطرنشان کرد: نمك دريا تصفيه نشده و داراي انواع ناخالصي ها ازجمله فلزات سنگين است كه خطر سرطانزايي آنها به اثبات رسيده است و علاوه بر این ، نمك دريا داراي ميزان كم يد و يا حتي فاقد يد است كه نياز روزانه به يد را تامين نمي كند.

وی گفت: اينكه نمك دريا مي تواند املاح ديگر مانند منيزيم وكلسيم را تامين كند، درست نيست . زيرا در مقداري كه نمك  بايد مصرف شود (  كمتر از 5 گرم درروز) ، مقدار كلسيم و منيزيمي كه به بدن مي رساند آنقدر ناچيز است كه كاملا قابل چشم پوشي است. ضمن اينكه ، اين املاح را از ساير منابع غذايي مي توان دريافت كرد و با مصرف نمك يددار تصفيه شده ( البته به مقداركم) هدف اين است كه يد كافي به مردم  كشور رسانده شود.معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه ادامه داد: تبليغاتي كه بطور گسترده در زمينه نمك دريا در فضا ی مجازی یا توسط برخی از افراد به نام طب سنتی مي شود ، برخلاف سياست هاي وزارت بهداشت كه متولي سلامت مردم كشور است ، بوده و طبعا افراد سودجويي كه سعي درترويج مصرف  نمك دريا دارند،  نه تنها سلامت مردم كشور را به خطر انداخته بلكه موجب برگشت مشكل گواتر،تولد نوزادان با ناهنجاري هاي مادرزادي و بسياري  از پيامدهاي زيانبار بهداشتي خواهند بود.

دکتر جعفری نژاد  همچنین با بیان اینکه درکشور ما  متاسفانه سرانه مصرف شیر طی سالهای گذشته به علل مختلف کاهش یافته و از استانداردهای جهانی بیش از پیش فاصله گرفته است افزود: طی دهه اخیر مصرف لبنیات در خانوارهای ایرانی روند کاهشی داشته است و به حدود 164 گرم در روز رسیده است که با پیشنهادهای"سبدغذایی مطلوب برای جامعه ایرانی" مبنی بر مصرف روزانه 250 گرم لبنیات فاصله بسیار زیادی دارد.

 وی با اشاره به اینکه کاهش مصرف شیر در جامعه می تواند منجر به کوتاهی قد نسل جدید شود گفت: طبق جدیدترین امار  در سال 1396 مصرف شیر در افراد 15 سال  و بیشتر در هفته  به طور متوسط 3.66 لیوان و در سال 1399 ، 2.8 لیوان گزارش شده  است.

 شایان ذکر است افراد در طیفی از عوامل مختلف از جمله فراهم بودن  مواد غذایی، دسترسی به مواد غذایی و انتخاب های غذایی بر مصرف شیر و لبنیات تأثیرگذارند و این عوامل به نوبه خود از سیاست های اتخاذ شده در بخشهای تولید، فراوری، عرضه و مصرف لبنیات تأثیر می پذیرند و همین امر می تواند زمینه ساز شیوع بیماری هایی همچون فشار خون بالا، سرطان، پوکی استخوان و حتی شکستگی های متعدد استخوانی شود.

3.jpg - 116.88 kB

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image