معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: این دانشگاه رتبه ششم کشور را در پویش غربالگری دیابت و فشارخون کسب کرد و در اینجا از تمامی کسانی که یار و همراه در اجرای هرچه بهتر این پوشش ملی بودند تقدیر میکنیم.
به گزارش وب دا، دکتر حمیدرضا قربانزاده، در چهارمین جلسه کارگره سلامت استان افزود: ما همچنین با مشارکت ۶۰.۱۹ درصدی پس از تهران، تبریز و اصفهان در رتبه چهارم کشور در میان دانشگاههای تیپ یک را کسب نمودیم.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: ما پس از اتمام پویش غربالگری دیابت و فشار خون و همچنین پویش ایدز و HIV هم که در ماههای آبان، آذر و دی برگزار شد، آغاز پویش ملی تغذیه سالم را با موضوع شیر و نمک داشتیم که امیدواریم که این پویش هم همانند موارد قبلی موثر و کارگشا باشد.
دکتر قربانزاده تاکید کرد: استفاده از نمکهای دریا و ظروف مسی و سنگی به هیچ وجه توصیه نمیشود و ما متاسفانه مطالب نادرست زیادی در فضای مجازی و از نگاه مداخله گران طب ایرانی و اسلامی دیدهایم و هیچکدام از این مطالب که توسط سودجویان و مداخلهگران سلامت منتشر شده مورد تایید نیست.
رئیس مرکز بهداشت خراسان رضوی افزود: اینکه گفته میشود مصرف شیر از نگاه طب سنتی توصیه نمیشود کاملاً نادرست است و من به عنوان متخصص طب سنتی میگویم که مصرف شیر باید در برنامه غذایی روزانه باشد.
حضور پررنگ و اثربخش سازمان های مردم نهاد و دستگاه های اجرایی استان در اجرای برنامههای سلامتمحور بهخوبی دیده شده است
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان خراسان رضوی گفت: نقش موثر انجمن ها و سازمان های مردم نهاد در اجرای برنامههای سلامتمحور از جمله پویش ملی غربالگری دیابت و فشارخون بالا در استان بسیار برجسته و مشهود است.
به گزارش وب دا، دکتر علی میری در چهارمین جلسه کارگروه سلامت استان، اظهار کرد: ما در اجرای برنامههای سلامتمحور از ظرفیت تمامی انجمنها و NGOها استفاده کردهایم و خوشبختانه حضور پررنگ و مشارکت پرشور تمامی این مجموعهها را در برنامههای دانشگاه علوم پزشکی مشهد که به منظور ارتقاء سلامت جامعه برگزار شد، دیدیم.
وی تصریح کرد: ما در ماههای اخیر اجرای پویش ملی دیابت و فشار خون را داشتیم که افراد مشکوک و مبتلا به این بیماریها شناسایی شدند و معتقدیم که اگر حداقل ۵۰ درصد این افراد پیگیریهای لازم و اقدامات پیشگیرانه را داشته باشند از جایگاه بهتری در حوزه سلامت برخوردار خواهیم بود.
۶۰.۱۹ درصد گروه سنی بالای ۱۸ سال در غربالگری دیابت و فشار خون شرکت کردند
در ادامه این جلسه دکتر هما کاوه، کارشناس بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان کرد: در پویش غربالگری فشار خون و دیابت ضمن غربالگری گروه سنی بالای ۱۸ سال، آگاهی جامعه در بحث مشکلات ناشی از فشار خون و دیابت بالا بردیم و این برنامه در ۱۰۰ درصد جمعیت شهرهای کوچک و روستاها و ۷۰ درصد کلان شهر مشهد و شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر اجرا شد.
وی اضافه کرد: جمعیت ۱۸ تا ۸۵ سال کل دانشگاه ۵ میلیون و ۳۳۷ هزار و ۷۷۳ نفر بوده که ۲ میلیون و ۴۹۹ هزار و ۱۵۶ نفر از آنها در پویش غربالگری فشار خون و دیابت شرکت کردند و در پایان این پویش مشارکت ۹۷ درصد جمعیت روستایی، ۸۴ درصدی شهرستان ها و ۳۳ درصدی در مشهد را داشتیم.
دکتر کاوه تاکید کرد: در سطح استان ۷۳.۲ درصد جمعیت گروه هدف در غربالگری شرکت کردند و به ترتیب نیشابور با ۹۴ درصد، تربت جام با ۹۱.۱ درصد، تربت حیدریه با ۸۴.۸۹ درصد، سبزوار با ۷۵.۷ درصد، گناباد با ۷۴.۷ درصد و مشهد با ۶۰.۱۹ درصد در جایگاههای اول تا ششم میزان مشارکتهای مردمی در این پویش ملی قرار گرفتند و در سطح کشور نیز ۷۳.۲ درصد گروه سنی هدف شرکت کردند که از این میزان ۱.۰۳ درصد مشکوک به دیابت و ۱.۸۵ درصد هم مشکوک به فشار خون بالا بودند.
۶۵.۵ درصد میانسالان اضافه وزن و چاقی دارند
در بخش دیگری از این جلسه دکتر زهرا اباصلتی، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: از اول تا ۱۵ بهمن ماه روی ۲ شعار (نمک کم و تصفیه شده یددار) برای نمک و (از کودکی تا پیری با لبنیات دوست داشتنی) برای شیر در ۲ موضوع نمک و شیر کار میکنیم.
وی اضافه کرد: از هر ۷ نفر یک نفر مبتلا به دیابت هستند و از هر ۳ نفر یک نفر مبتلا به فشار خون بالا بوده و ما ۱۳ درصد افراد بالای ۲۵ سالمان مبتلا به دیابت و ۳۳ درصد همین گروه سنی مبتلا به فشار خون بالا هستند.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه میزان مصرف نمک روزانه باید بین ۳ تا ۵ گرم باشد، اما عدد ثبت شده بسیار بالاتر از حد نرمال بوده که این موضوع مشکلاتی همچون سکتههای قلبی و مغزی، سرطان معده، پوکی استخوان و غیره را به همراه دارند، بیان کرد: اگر ید به اندازه کافی به بدن نرسد عوارضی همچون گواتر و کاهش بهره هوشی را به همراه دارد و متاسفانه امروزه فرزندانی متولد میشوند که مادرشان در دوره بارداری میزان ید کافی در بدن نداشته و از هر ۲۰ کودک متولد شده یک نفر با مشکلاتی در بدو تولد مواجه بوده است.
دکتر اباصلتی گفت: مصرف نمک های صورتی، آبی، بنفش و دریا سلامتی ما را به خطر میاندازد و موجب ایجاد کم کاری تیروئید میشود.
وی افزود: همچنین در بحث لبنیات هم با کاهش میزان مصرف متوسط روزانه مواجه هستیم و اگر مصرف لبنیات در حد نرمال و از نوع کم چرب آن باشد در تقویت بارداری موثر بوده و از بروز مشکلات و بیماریهایی همچون سرطان، پوکی استخوان و سکتههای قلبی و مغزی و غیره جلوگیری میکند.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که در میانسالان ۶۵.۵ درصد اضافه وزن و چاقی دارند و طبق آمارهای ثبت شده ۴۰ درصد مردم از لبنیات کم چرب به میزان کافی استفاده نمیکنند، تاکید کرد: ما این آمادگی را داریم تا آموزشهای لازم را در بحث مصرف بهاندازه نمک و لبنیات برگزار نماییم و از مشکلات ناشی از مصرف کم لبنیات و مصرف زیاد نمک جلوگیری نماییم.
نظارت و نمونهبرداری مستمر از ۴۵۴ واحد تولیدی و ۱۱۱۴ واحد عرضه لبنیات
در ادامه این جلسه مهندس محمد باباخانی، رئیس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار کرد: ما در بحث تهیه و عرضه لبنیاتهای سنتی نظارتهای مستمر را داریم و موارد مشکوک را بهطور جد دنبال میکنیم و با کسانی که هرگونه تخلفی در این خصوص داشته باشند طبق قانون برخورد مینماییم.
در بخش دیگری از این جلسه دکتر میترا رضایی، مدیر کنترل مواد غذایی معاونت غذاودارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: کارخانجات تولیدکننده محصولات لبنی اجازه ندارند که بسته های بزرگ پنیر و دیگر محصولات را جهت عرضه فلهای و کیلویی به مغازهها و واحدهای صنفی بدهند و این محصولات صرفاً جهت مصرف رستورانها و هیات مذهبی بوده است.
وی تاکید کرد: ما در معاونت غذاودارو با کارخانجاتی که این نوع از محصولات خود را در مغازهها و واحدهای صنفی عرضه میکنند طبق قانون برخورد خواهیم کرد، زیرا این کار در امر سلامت جامعه آسیبزننده است.
باید از بهترین ابزار موجود برای افزایش میزان مصرف محصولات باکیفیت استفاده شود
همچنین دکتر سیدرضا سبحانی، عضو هیات علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم در این جلسه، گفت: از سال ۱۳۷۰ تا سال ۱۳۹۶ روند کالری و لبنیات مصرفی در ایران با روندهای افزایشی و کاهشی همراه بوده است.
وی افزود: ما در سال ۱۳۹۸ و قبل از شروع بحران کرونا میزان مصرف کالری و لبنیات در مناطق مختلف کشور از ۶ تا ۱۴ درصد را نشان میدهد و در خراسان رضوی ۱۳۳ گرم به ازای هر فرد بالغ لبنیات مصرف میکنیم، عددی که بسیار پایین بوده و جزو استانهایی هستیم خطر مصرف کم لبنیات در آن پررنگتر است.
عضو هیات علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه ما در سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۲ هم تداوم کاهش مصرف لبنیات را داشتیم و عدد سال آخر آن ۲۸ درصد کمتر از سال اول آن است، بیان کرد: ما همچنان با کاهش روند مصرف لبنیات در جامعه مواجه هستیم.
دکتر سبحانی تصریح کرد: سیاستهایی که در حوزه لبنیات اعم تولید، حمایت، تعیین قیمت و غیره صورت می گیرد باید نتیجه بخش بوده و حمایت از مصرف کننده را به عنوان بهترین ابزار موجود برای افزایش میزان مصرف محصولات باکیفیت می دانیم تا که گروههای مختلف جامعه از کودکان و مادران باردار دچار آسیب نشوند.
وی خاطرنشان کرد: ما در گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد این آمادگی را داریم که مشاوره و راهنمایی لازم را در موضوع تغذیه سالم داشته باشیم.