مدیر مرکز دیالیز و پیوند اعضای منتصریه از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد، از افزایش شاخص اهدای عضو(PMP) در استان خراسان رضوی خبر داد و اظهار داشت:در حال حاضر این شاخص برای استان حدود 15 و برای شهر مشهد 20 است.
به گزارش وب دا، حسین غنچه در ارائه گزارش عملکرد جامع سه ساله بیمارستان منتصریه مشهد با اشاره به تازه تاسیس بودن این بیمارستان، گفت: تا پیش از ساخت و متمرکز شدن پیوند اعضا در بیمارستان منتصریه شاخص اهدای عضو در مشهد شش بود و در حال حاضر این رقم به 20 رسیده است.
وی به ویژگی جامع بودن بیمارستان منتصریه اشاره و خاطر نشان کرد: در دیگر استان های کشور پیوند اعضاء بخشی از یک بیمارستان بزرگ محسوب می شود و تنها بیمارستان منتصریه در مشهد است که بر پیوند اعضاء متمرکز شده و از این جهت بیمارستان منتصریه مشهد نخستین مرکز جامع پیوند در کشور به شمار می رود.
مدیر مرکز دیالیز و پیوند اعضای منتصریه در ادامه با اشاره به ابلاغ برنامه تحول نظام سلامت از سوی وزارت بهداشت به مراکز درمانی خاطر نشان کرد: این مرکز به دلیل نوع خدمات تخصصی در حوزه پیوند، تمامی بسته های برنامه تحول نظام سلامت را نمی توان در آن به اجرا در آورد و تنها برخی از بسته ها از جمله کاهش فرانشیز، ارجاع نشدن بیماران برای تهیه دارو و خدمات پاراکلینیکی و تصویربرداری در این مرکز اجرا می شود.
مدیر مرکز دیالیز و پیوند اعضای منتصریه مشهد افزود: بیماران در صورت نیاز به خدمات تصویر برداری و آزمایشگاهی و نبود آن نوع خدمت در این مرکز، به دیگر مراکز دولتی و یا خصوصی و بر اساس تعرفه های دولتی ارجاع و خدمات را دریافت می کنند.
حسین غنچه با اشاره به ابلاغ بسته ارتقاء هتلینگ به بیمارستان ها اظهار داشت: با توجه به تازه تاسیس بودن بیمارستان منتصریه، فضای فیزیکی این مرکز کیفیت لازم را در زمینه هتلینگ داشته و این بسته نیز در آن به اجرا در نیامده است.
وی تاکید کرد: در قالب برنامه تحول نظام سلامت بخشی از کمبودهایی که در زمینه ارتقاء هتلینگ (یخچال، تلویزیون، مبل، صندلی راحتی، کمد و میز غذا خوری بیمار )در این مرکز وجود داشت، مرتفع شد.
تمامی هزینه های پیوند رایگان است/ ورود سازمان های بیمه گر به حوزه پیوند
حسین غنچه اضافه کرد: بر اساس تاکید برنامه تحول نظام سلامت و دستورالعمل حمایت از بیماران خاص، تمامی خدمات این مرکز برای بیماران رایگان شد.
وی به ورودسازمان های بیمه گر از ابتدای شهریور ماه سال 95 در خصوص پیوند اعضاء اشاره کرد و اظهار داشت: در تکمیل آخرین دستورالعمل برنامه تحول نظام سلامت؛ پیوند اعضاء مشمول بیمه قرار گرفت و این در حالی بود که سابق بر این پیوند کبد و مغز استخوان پوشش بیمه ای نداشت و تمام هزینه ها به جز بخش بسیار ناچیزی را دولت پرداخت می کرد.
مدیر مرکز دیالیز و پیوند اعضای منتصریه مشهد در بخش دوم صحبت های خود در خصوص وضعیت کنونی بیمارستان منتصریه گفت: بیمارستان منتصریه موقوفه و متولی آستان قدس رضوی است که در سال 84 کار ساختمان سازی آن آغاز شد.
حسین غنچه اضافه کرد: این مرکز در شش طبقه با مساحت حدود یک هزار و 200 متر مربع ساخته شده است. در پایان سال 89 کار ساختمانی پایان و در اول دی ماه سال 89 ساختمان به دانشگاه جهت تجهیز و بهره برداری معرفی می شود.
وی نیت واقف زمین بیمارستان منتصریه مشهد را بهره برداری از این بیمارستان برای بیماران کلیوی عنوان کرد و افزود: این در حالی بود که دانشگاه این مکان را جهت مرکز پیوند اعضاء مد نظر داشت و بر این اساس یک طبقه کامل بیمارستان به بخش دیالیز اختصاص یافت و پیوند کلیه نیز در این بیمارستان در حال انجام است.
مدیر بیمارستان منتصریه مشهد اظهار داشت: آذر ماه سال 1390 بخش دیالیز بیمارستان مورد بهره برداری قرار گرفت، در بهمن ماه سال 1390 اولین پیوند کلیه در دهه مبارک فجر انجام شد و از سال 1390 این بیمارستان به صورت کامل فعالیت خود را آغاز کرد.
با راه اندازی بخش های پیوند مغز استخوان و کبد بسیاری از هزینه های تحمیلی به بیماران کاهش یافت
آقای غنچه بیان داشت: روند صعودی بیمارستان منتصریه در طول این مدت ادامه پیدا کرد و در سال 1392 پیوند مغز استخوان و در سال 1393 پیوند کبد در این بیمارستان انجام شد.
وی با اشاره به اهمیت انجام پیوند کبد و مغز استخوان در مشهد تصریح کرد: این نکته مهم است که بدانیم بیماران پیوند مغز استخوان و کبد پس از انجام پیوند نیاز به مراقبت بسیار دارند و بیمار باید دوره درمان طولانی را پشت سر بگذارد.
مدیر بیمارستان منتصریه مشهد ادامه داد: از طرفی پیوند کبد نیز پس از انجام، نیاز به مراجعات مکرر بیمار دارد و دریافت این خدمات در بیرون از استان برای خانواده ها مشکلات بسیاری به دنبال داشت، به نحوی که اقامت در دیگر استان ها (شیراز) هزینه سنگینی را بر خانواده ها تحمیل می کرد؛ که با راه اندازی این مرکز از این مشکلات تا اندازه زیادی کاسته شده است.
حسین غنچه به ارائه خدمات به همراهان بیماران شهرستانی در این مرکز اشاره کرد و ابراز داشت: به جهت ایجاد شرایط مناسب تر برای بیماران شهرستانی و خانواده آن ها، با حمایت و کمک خیرین دو واحد آپارتمان در مشهد از سوی خیرین در نظر گرفته شده است.
انجام 103 مورد پیوند کبد در بیمارستان منتصریه مشهد
وی ادامه داد: از سال 1393 تا کنون 103 مورد پیوند کبد در بیمارستان منتصریه انجام شده است؛ که به اعتقاد صاحب نظران شتاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این خصوص بسیار قابل قبول و مناسب است.
مدیر بیمارستان منتصریه مشهد گفت: پیوند کلیه در بیمارستان منتصریه تغییری اساسی پیدا کرد و آن عبارت از این است که قبلا بیشترین پیوند کلیه در مشهد از دهنده زنده انجام شده است که این اتفاق از نظر مجامع علمی پزشکی پذیرفته نیست مگر این که پیوند اهدایی، از سوی فامیل نزدیک و بدون نگاه اقتصادی باشد.
70 درصد پیوند های کلیه در این مرکز از دهنده مرگ مغزی است
وی بیان داشت: از زمان تاسیس بیمارستان منتصریه حدود 70 درصد پیوندهای کلیه انجام شده از بیمار مرگ مغزی است و این موفقیت در حالی رخ داده است که سابق بر این 70 درصد پیوندهای کلیه از دهنده زنده بوده است. از همان 30 درصد باقی مانده نیز 10 درصد پیوندهای کلیه به موارد فامیلی و مباحث انسانی باز می گردد.
وی وضعیت کنونی پیوند اعضاء در بیمارستان منتصریه را بسیار رضایت بخش دانست و افزود: تعداد اعمال جراحی پیوند، و میزان کل رضایت از خانواده های مرگ مغزی تا حد زیادی افزایش پیدا کرده است و شناسایی بیمار مرگ مغزی که سابق براین به صورت غیر فعال صورت می گرفت، اکنون به شکل سیستمی تغییر پیدا کرده است.
مدیر بیمارستان منتصریه مشهد ادامه داد: روش سیستمی در بیمارستان منتصریه با همکاری بسیار عالی معاونت درمان فعالیت خود را آغاز کرده است و بر این اساس تعدادی از همکاران روزانه به تمامی ICU های مشهد سر زده و در صورت شناسایی بیمار مرگ مغزی وی را به این مرکز معرفی می کنند.
حسین غنچه بیان داشت: این موفقیت موجب شده است تا لیست انتظار بیماران پیوندی کاهش قابل توجهی به خود بگیرد به شکلی که در حال حاضر برای بیماران گیرنده کلیه از دهنده زنده لیست انتظار نداریم.
وی به شاخص اهدای عضو از بیمار مرگ مغزی به ازای هر یک میلیون نفر ( PMP) در بیمارستان منتصریه مشهد اشاره داشت و خاطر نشان کرد: تا پیش از آغاز به کار بیمارستان منتصریه،شاخص حدود شش بوده است که در حال حاضر این شاخص برای استان حدود 15 و برای شهر مشهد عدد 20 را نشان می دهد.
نجات جان یک هزار و 85 بیمار نیازمند به عضو با 289 اهداکنند مرگ مغزی
حسین غنچه در ادامه گفت: از مجموع 289 اهدا کننده مرگ مغزی از ابتدای راه اندازی بیمارستان منتصریه تا کنون تعداد یک هزار و 85 عضو به بیماران به صورت رایگان اهدا شده است.
وی تاکید کرد: از سال 1390 تا کنون 552 مورد پیوند کلیه، کبد 103 مورد ، پانکراس و روده هر کدام یک پیوند، قلب 20 مورد، قرنیه 225، پوست 102، ریه یک و کلیه از اهدا کننده زنده 265 مورد انجام شده است.
مدیر بیمارستان منتصریه مشهد بیان داشت: در این میان 150 کبد در طول این پنج سال به دلیل نبود داوطلب در استان به شیراز فرستاده شده است و حدود 60 پیوند مغز استخوان کودکان نیز در سال های اخیر داشته ایم.
حسین غنچه اضافه کرد: در طول شش ماه ابتدایی سال 95 حدود 37 بیمار مرگ مغزی از بیمارستان های مشهد به مرکز فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه معرفی شده اند؛ که از این تعداد 23 بیمار مناسب پیوند شناخته شده و در نهایت خانواده های 18 بیمار مرگ مغزی به پیوند اعضا رضایت دادند.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر پیوند های کبد،کلیه و مغز استخوان در این مرکز انجام می شود و پیوند قلب در بیمارستان امام رضا(ع)، قرنیه در بیمارستان خاتم الانبیاء(ع) و پوست نیز در بخش سوختگی بیمارستان امام رضا(ع) صورت می گیرد.
وی اضافه کرد: البته پیگیری و بستری بیمارانی که در مشهد و دیگر استان ها پیوند می شوند و نیاز به بستری پس از پیوند پیدا می کنند نیز با بیمارستان منتصریه است.
مدیر بیمارستان منتصریه مشهد بر اولویت برنامه های این مرکز از جمله پیشگیری اشاره داشت و افزود: در ابتدا تلاش داریم تا مردم را آگاه کنیم تا دچار نارسایی نشده و اصلا نیاز به پیوند نداشته باشند و در ادامه کاهش لیست انتظار مد نظر است تا بیماری در رنج انتظار پیوند نباشد.
حسین غنچه ابراز داشت: مرکز تحقیقات عوارض پیوند کلیه، مرکز تحقیقات عوارض پیوند مغز استخوان و مرکز تحقیقات عوارض پیوند کبد سه مرکز تحقیقات این بیمارستان هستند که در برنامه های پژوهشی خود به دنبال تولید علم و دانش در سطح کشور و جهان هستند.
بیمارستان منتصریه 37 تخت فعال و 22 تخت دیالیز دارد
وی به توسعه بیمارستان منتصریه اشاره کرد و افزود: بیمارستان منتصریه اگر چه اولین بیمارستان در کشور است که به عنوان مرکز جامع پیوند معرفی شده؛ اما بسیار کوچک است.
وی ادامه داد: در هر کجای کشور پیوند اعضا بخشی از یک بیمارستان بزرگ محسوب می شود و تنها بیمارستان منتصریه در مشهد است که تنها بر پیوند اعضاء متمرکز شده است.
مدیر بیمارستان متتصریه مشهد خاطر نشان کرد: اگر دانشگاه برنامه ای جهت توسعه پیوند اعضا داشته باشد باید به فکر تاسیس یک بیمارستان جامع پیوند اعضا در استان باشد.
وی تعداد ظرفیت این مرکز را 37 تخت عنوان کرد و بیان داشت: با توجه به محدودیت فضای فیزیکی و عدم امکان توسعه بیمارستان، آن چه که ما به دنبال آن هستیم بهره وری تخت بیمارستانی است؛ زیرا در حال حاضر ضریب اشغال تخت در این مرکز، حدود 60 درصد است.
وی به تعداد تخت های بخش دیالیز بیمارستان منتصریه اشاره کرد و ابراز داشت: در بخش دیالیز 22 تخت درمانی مستقر است و بر این اساس تلاش داریم نسبت خدمت را با وجود این که از نظر تعداد اعمال جراحی در رده دوم یا سوم کشور هستیم افزایش دهیم.
حسین غنچه در پایان یادآور شد: افزایش ضریب اشغال تخت و کاهش دو روزه طول اقامت بیمار (پیوند کبد و کلیه حدود 10 روز، پیوند مغز استخوان یک ماه) از مهمترین برنامه های ما در چشم انداز بیمارستان است و در صورتی که ساختمان مجاور بیمارستان با مساعدت دانشگاه در اختیار این مرکز قرار گیرد می توان برنامه توسعه بیمارستان را در پیش گرفت.