رییس بخش مسمومین بیمارستان امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: 50 تا 60 درصد از مسمومیت ها به ویژه در کودکان بر اثر سوء مصرف مواد مخدر به ویژه متادون رخ می دهد.
به گزارش وب دا، دکتر آناهیتا علیزاده در نشست خبری به مناسبت هفته پیشگیری از مسومیت ها اظهار داشت:در بسیاری از مواقع متادون به اشتباه به کودک داده می شود و یا اینکه برخی از خانواده ها به دلیل ناآگاهی برای درمان بیماریهایی مانند سرماخوردگی و اسهال مواد مخدر را به کودک می خورانند.
ريیس بخش مسمومین بیمارستان امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه سالانه 17 هزار نفر به دلیل انواع مسمومیت ها از شمال شرق کشور به بخش مسمومین این بیمارستان مراجعه می کنند،افزود: 16 هزار نفر از این تعداد بزرگسالان و یک هزار نفر کودکان هستند که به دلیل انواع مسمومیت ها به بیمارستان امام رضا (ع) مشهد برای درمان ارجاع داده می شوند.
وی خاطر نشان کرد: بخش مسمومین دانشگاه علوم پزشکی مشهد تنها مرکز مجهز و پیشرفته تشخیص و درمان مسومیت ها در شمال شرق کشور به شمار می رود که بیماران از مشهد و دیگر شهرستان های خراسان رضوی و سایر استان های همجوار را پذیرش می کند.
وی ادامه داد: سالانه حدود 9 هزار نفر از بیماران مبتلا به مسمومیت که به بیمارستان امام رضا (ع) مشهد ارجاع داده شده ، برای ادامه درمان در این بخش بستری می شوند و بقیه به صورت سرپایی معالجه می گردند.
این پزشک سم شناسی بالینی خاطر نشان کرد: مسمومیت با مواد مخدر مانند تریاک، شیره، هروئین و روانگردان ها، مسمومیت های دارویی، مسمومیت با منواکسیدکربن در زمستان؛ مسمومیت های ناشی از گزش در تابستان و مسمومیت با مشروبات الکلی شایع ترین مسمومیت ها را شامل می شوند.
دکتر علیزاده با اشاره به اینکه بین 70 تا 80 درصد از مسمومیت ها قابل درمان هستند، افزود: برخی از مسمومیت ها مانند مسمومیت با قرص برنج یا "فسفید آلومینیم" درمان قطعی ندارند که بهترین درمان در اینگونه مسمومیت ها پیشگیری است.
وی خاطر نشان کرد: مسمومیت ها به لحاظ نوع ابتلا به سه بخش تصادفی، عمدی و جناحی تقسیم می شوند، به طور مثال مصرف قرص با هدف خودکشی جزء مسمومیت های عمدی به کار می رود و یا در مسمومیت جناحی یک فرد به فرد دیگری با هدف آسیب رسانی به او سم می دهد.
وی آگاهی بخشی و اطلاع رسانی را مهم ترین راهکار در پیشگیری از مسمومیت ها عنوان کرد و افزود: پیشگیری در مسمومیت ها باید در سه سطح قبل از مسمومیت، هنگام مسمومیت و بعد از مسمومیت نهادینه شود.
وی آموزش پیشگیری از مسمومیت ها در مدارس و در قالب کتاب های آموزشی، نمایشنامه و بازی های رایانه ای، ارائه بروشورهای آموزشی، تماس با شماره 190 مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم و اصلاح برچسب های روی قوطی های حاوی مواد شیميایی را از اقدامات پیشگیری در این زمینه عنوان کرد.
دکتر علیزاده خاطر نشان کرد: طبق بررسی های انجام شده یک ریال سرمایه گذاری در بخش پیشگیری از مسمومیت ها، هفت برابر صرفه جویی اقتصادی را در کشور بدنبال دارد.
وی بیان کرد: دسترس بودن داروها و سموم، وجود خلا قانونی و نبود ضمانت اجرایی برای قوانین موجود در این خصوص هم اکنون از چالشهای پیشگیری از مسمومیت ها و مقابله با آن در کشور مان به شمار می رود.
یکم تا هفتم آبان ماه هفته پیشگیری از مسمومیت ها در کشور نامگذاری شده است.