دبیر کمیته بهداشت، سلامت و محیط‌زیست ستاد خدمات سفر زائرین خراسان رضوی گفت: بیش از 18 هزار نیروی بهداشت و درمان در قالب 180 گروه بهداشتی، 180 آمبولانس و هزار نیروی فوریت‌های پزشکی و تمامی بیمارستان‌های استان فعال و آماده خدمت‌رسانی به زائران امام رضا (ع) می‌باشند.

به گزارش وب دا؛ دکتر احتشام فر در ارائه گزارشی از گروه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ستاد استقبال از زائران پیاده امام رضا (ع) با تأکید بر این نکته که به مدت 16 روز (از بیست و هفتم آبان ماه الی سیزدهم آذرماه سالی جاری) ارائه خدمات درمانی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به زائران پیاده حریم رضوی برقرار خواهد بود، گفت: همه‌ساله خیل عظیمی از زائران جهت زیارت بارگاه ملکوتی ثامن‌الحجج (ع) در ایام شهادت ایشان به شهر مشهد مشرف می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: هشتم الی دهم آذرماه سال جاری فشرده‌ترین ایام حضور زائران در مشهد خواهد بود؛ که بر اساس آمار در این ایام در سال گذشته حدود سه میلیون زائر به مشهد سفرکرده‌اند؛ که احتمال می‌رود در سال جاری این تعداد، افزایش یابد.

مشاور ریاست دانشگاه علوم پزشکی مشهد در امور اجرایی، ابراز داشت: نکته قابل‌توجه تعداد زائران پیاده‌ای است که در این روزهای قبل از شهادت امام رضا (ع) به سمت مشهد حرکت کرده‌اند؛ در سال گذشته از جمع سه‌میلیونی زائران امام رضا (ع) حدود 267 هزار زائر پیاده به شهر مشهد مشرف شده‌اند؛ که بر اساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته در سال جاری این تعداد به 330 هزار زائر پیاده افزایش خواهد یافت.

دکتر احتشام فر با تأکید بر این‌که در روزهای اخیر بیش از هفت هزار زائر پیاده وارد مشهد شده‌اند، گفت: زائران پیاده از نقاط مختلف داخل و خارج از استان به سمت مشهد در حال حرکت هستند؛ که بر اساس گزارش‌ها رسیده در میان زائران افرادی از استان‌های سمنان، مازندران، خراسان شمالی و جنوبی دیده می‌شود.

گروه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ایام تعطیل فعالیتی مضاعف دارد

وی در بخش دوم صحبت‌های خود به نیاز زائران پیاده در دریافت خدمات بهداشتی و درمانی اشاره کرد و ابراز داشت: جهت رسیدگی به زائران پیاده از فاصله 800 کیلومتر منتهی به شهر مشهد حدود 260 ایستگاه صلواتی مستقرشده است؛ تا خدمات رفاهی مناسب را در اختیار زائران پیاده قرار دهد.

دبیر کمیته بهداشت، سلامت و محیط‌زیست ستاد خدمات سفر زائرین خراسان رضوی اظهار داشت: بخشی از خدمات به زائران از ارائه غذا و نوشیدنی‌های داغ تا اختصاص مکان اسکان جهت سکونت موقت نیز در این ایستگاه‌ها ارائه می‌شود.

دکتر احتشام فر به کمیته بهداشت و سلامت و محیط‌زیست اشاره داشت و تصریح کرد: با توجه به اهمیت ارائه خدمات درمانی و بهداشتی مطلوب به زائران؛ این کمیته بار مضاعفی را بر دوش گرفته است؛ که ابلاغ به تمام بیمارستان‌های سطح استان جهت فعالیت در این ایام (گذاشتن کشیک و تقسیم نیروها) یکی از فعالیت‌های مهم این کمیته است.

وی خاطرنشان کرد: بر اساس این ابلاغ نباید در این ایام بخش‌های بیمارستان‌ها تعطیل باشند؛ بلکه باید خدمات خود را به زائران پیاده‌بر اساس برگه‌های ارجاعی که به مسئولان کاروان‌های داده‌شده است به‌صورت رایگان ارائه دهند.

مشاور ریاست دانشگاه علوم پزشکی مشهد در امور اجرایی متذکر شد: بر اساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته حدود 110 هزار نفر از زائران پیاده در مراجعت به مشهد، محلی برای اسکان ندارند؛ که بر این اساس فضای اسکان (امکانات اسکان، استراحت، غذا و...) برای این تعداد از زائران پیاده نیز دیده‌شده است.

دکتر احتشام فر یادآور شد:  وظیفه بخش درمانی و تأمین پزشک و پرستار 110 هزار زائر پیاده در فضاهای اسکانی مدنظر را نیز بسیج جامعه پزشکی (همکاران دانشگاه علوم پزشکی مشهد و عضو در بسیج جامعه پزشکی) و دانشگاه علوم پزشکی مشهد بر عهده‌دارند.

وی تأکید کرد: البته زائران پیاده از خدمات پزشکان و پرستاران مستقر در ایستگاه‌های بین‌راهی نیز بهره‌مند خواهند شد و داروی موردنیاز زائران پیاده نیز در اختیار این عزیزان قرار خواهد گرفت.

مشاور ریاست دانشگاه علوم پزشکی مشهد در امور اجرایی افزود: در سال جاری حدود 25 گروه در مشهد و در اطراف منطقه ثامن؛ 25 مرکز را جهت ارائه خدمت درمانی به زائران با حضور پزشک ایجاد کرده‌اند و این در حالی است که پنج گروه پزشک نیز به‌صورت سیار آمادگی ارائه خدمات به زائران پیاده را دارا هست.

دکتر احتشام فر از تأمین قسمتی از داروهای لازم جهت ارائه خدمات درمانی به زائران پیاده خبر داد و بیان داشت: از طریق داروخانه‌ها و انجمن داروسازان، در حال تلاش جهت تأمین قسمت باقی‌مانده داروهای موردنیاز زائران در ایام پیش رو هستیم تا زائران حرم امام رضا (ع) جهت درمان بیماری‌های احتمالی در مسیر زیارت خود با مشکلی روبه‌رو نشوند.

18 هزار نفر در بخش بهداشت و درمان به زائران امام رضا (ع) خدمت‌رسانی خواهند کرد

دبیر کمیته بهداشت، سلامت و محیط‌زیست ستاد خدمات سفر زائرین خراسان رضوی در بخش دیگری از این گزارش، به گروه‌های بهداشتی مستقر در شهر مشهد اشاره کرد و افزود: 120 گروه بهداشتی در مدت حرکت و حضور زائران پیاده در شهر مشهد و 60 گروه بهداشتی نیز در مسیر جاده‌ها و سایر شهرها منتهی به مشهد جهت ارائه خدمات درمانی و بهداشتی مناسب به زائران مستقر خواهند شد.

دکتر احتشام فر با تأکید بر این نکته که بیمارستان‌های امام رضا (ع) قائم (عج) و شهید هاشمی نژاد در سال قبل بیشترین پذیرش زائران را داشته‌اند افزود: حدود 18 هزار نفر نیروی بهداشت و درمان در این مدت آماده‌باش هستند؛ به این شکل که کارکنان تمامی بیمارستان‌های دانشگاه در این مدت فعال و آماده پذیرش زائران پیاده می‌باشند.

وی تصریح کرد: در این مدت بیش از 180 آمبولانس، هزار نیروی فوریت‌های پزشکی، بخش EDC، ستاد هدایت با بیش از 50 نیرو جهت پاسخگویی به تماس مخاطبان آماده‌باش و در کل شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد کاملاً فعال است.

مشاور ریاست دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: برخی همکاران دانشگاه علوم پزشکی مشهد درحالی‌که در حال خدمت در کربلای معلا در هفته‌های قبل بوده‌اند به‌سرعت خود را جهت خدمت‌رسانی به زائران امام رضا (ع) به مشهد رسانده و در حقیقت گروه بهداشت و درمان در روزهای تعطیل سال فعالیتی مضاعف دارد.

زائران مراقب مسمومیت با گاز منواکسید کربن و مسمومیت‌های غذایی باشند

مشاور ریاست دانشگاه علوم پزشکی مشهد در امور اجرایی حرکت زائران پیاده به مشهد را هم‌زمان با برودت شدید هوا دانست و متذکر شد: هوای سرد می‌تواند خطر سرماخوردگی همراه با عفونت را برای زائران به دنبال داشته باشد؛ که در صورت عدم مراقبت زائران را با طول بیماری بسیار طولانی همراه خواهد کرد.

دکتر احتشام فر به امکان مسمومیت زائران در محل‌های اسکان با گاز منواکسید کربن به دلیل عدم رعایت ضوابط در نصب وسایل گرم‌کننده اشاره کرد و ابراز داشت: سال گذشته به‌صورت گروهی و در مکان‌های مختلف در شهر مشهد بیش از 100 نفر دچار مسمومیت با گاز منواکسید کربن شدند و بااینکه موارد ذکرشده منجر به مرگ زائری نشده است؛ اما این‌یکی از نگرانی‌های  ما در سال جاری است.

وی مطرح کرد: علاوه بر مراقبت کارشناسان دانشگاه بر اماکن و محل‌های اسکان زائران؛ اما زائرین نیز به‌محض مشاهده مشکل و نبود ضابطه در نصب وسایل گرمایشی ازجمله بخاری‌ها حتماً موارد را تذکر داده و تا رفع کامل خطر نسبت به این موضوع حساس باشند.

دبیر کمیته بهداشت، سلامت و محیط‌زیست ستاد خدمات سفر زائرین خراسان رضوی، داشتن پوشش مناسب را موجب سالم ماندن زائران پیاده در برودت شدید هوا دانست و یادآور شد: ناحیه سر یکی از بخش‌های مهم بدن به شمار می‌رود؛ که به‌راحتی منشان عفونت و ایجاد سینوزیت است و در صورت رعایت نکردن پوشش مناسب سر و پیشانی خسارات جبران‌ناپذیری در بحث سلامت زائران ایجاد می‌شود.

دکتر احتشام فر به اهمیت سالم بودن غذای بین‌راهی تأکید کرد و گفت: زائران نباید پس از دریافت غذا از یک ایستگاه صلواتی؛ از ایستگاه دیگر نیز غذا بگیرند؛ زیرا جدا از مسائل شرعی و اخلاقی؛ نگاه‌داشتن غذا به دلیل سیری جهت مصرف پس از چند ساعت ازنظر بهداشتی نیز مسمومیت غذایی را به دنبال خواهد داشت.

وی تأکید کرد: این رفتار اشتباه موجب ایجاد اسهال و استفراغ و عفونت در فرد زائر به دلیل مسمومیت و آلودگی میکروبی شکل‌گرفته در غذا خود شد؛ که این سهل‌انگاری هزینه اضافی بر زائران و گروه‌های بهداشتی در حال خدمت در این روزها ایجاد خواهد کرد.

مشاور ریاست دانشگاه علوم پزشکی مشهد حمل مواد غذایی خشک برای زائران را بلامانع دانست و ابراز داشت: سعی شود تا در صورت حضور در چادرها و یا موکب‌هایی که غذای نذری در اختیار زائران قرار می‌دهند در همان مکان به‌اندازه نیاز غذا مصرف شود و از حمل غذا برای وعده‌های بعد به دلیل امکان فاسدشدن غذا؛ جلوگیری به عمل آید.

دکتر احتشام فر در ادامه تصریح کرد: نکته مهم دیگر کسب اطمینان از سلامت مواد غذایی است که گاه در مسیر بدون هیچ‌گونه نظارتی برخی در حال توزیع آن هستند.

وی خاطرنشان کرد: مردم و زائران پیاده این نکته را مدنظر داشته باشند که از هر فردی که در گوشه و کنار مسیر زیارت در حال پخش نذری است نباید غذا و مواد خوراکی دریافت کرد؛ و درصورتی‌که زائران متوجه بخش نذری در شرایطی بدون نظارت و مستقل از سوی برخی افراد شدند مراتب را به مسئولان کاروان خود گزارش دهند.

دبیر کمیته بهداشت، سلامت و محیط‌زیست ستاد خدمات سفر زائرین خراسان رضوی افزود: توزیع مواد غذایی باید در کمپ‌ها و ایستگاه‌های صلواتی و یا توسط افرادی که مجوز این کار را دریافت دارند صورت گیرد.

دکتر احتشام فر توزیع غذا در صندوق‌عقب خودروهای شخصی را امری نادرست و ضمن هشدار نسبت به دریافت این‌گونه نذری‌های در بین راه خطاب به زائران پیاده، گفت: این‌گونه توزیع نذری ازنظر ما قابل‌قبول نیست و نمی‌توان تبعات بهداشتی آن را بر عهده گرفت.

وی خاطرنشان کرد: مردم نیز باید در صورت داشتن نذورات، مواد غذایی خام و یا هزینه نذری خود را در اختیار اماکن مورداطمینان جهت طبخ غذا و توزیع در میان مردم قرار دهند تا ضمن رعایت بهداشت و طبخ باکیفیت غذا؛ مانع از توزیع بدون برنامه و غیربهداشتی نذورات در سطح شهر شوند.

دبیر کمیته بهداشت، سلامت و محیط‌زیست ستاد خدمات سفر زائرین خراسان رضوی اظهار داشت: در مسیر حرکت زائران در ملک‌آباد در طول شبانه‌روز حدود 30 هزار غذا در سه وعده در اختیار مردم و زائران قرار می‌گیرد که ازنظر بهداشتی؛ اطمینان کامل ازنظر طبخ و توزیع غذا برای مسئولان بهداشت و درمان استان وجود دارد.

دکتر احتشام فر با تأکید بر این‌که باید مواد اولیه و نوع طبخ نذورات کنترل‌شده باشد، گفت: مسئولان هر کاروان رابط‌های مشخصی دارند و شماره‌هایی در اختیار این افراد قرار داده‌شده است که در صورت مشاهده هرگونه تخلف بهداشتی در مسیر حرکت زائران پیاده؛ مراتب را باید به این افراد گزارش داد تا مانع از ایجاد اتفاقات احتمالی برای زائران  شویم.

دکتر احتشام فر در پایان با ابراز امیدواری از برگزاری هر چه‌بهتر مراسم عزاداری امام رضا (ع) در مشهد تصریح کرد: ما آمادگی خدمت‌رسانی به زائران در هر شرایطی را دارا هستیم و امیدواریم سفری در کمال سلامت و تندرستی به شهر مشهد داشته باشند.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image