عضو هیات علمی گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار اشت: باید فضای خانواده از نظر ارتباطی میان والدین وکودکان جهت ابراز محبت و احساسات به گونه ای باشد که کودکان حس دوست داشتن، دوست داشته شدن و همکاری مشترک میان اعضای خانواده را به خوبی و در فضای واقعی حس کنند.
به گزارش وب دا، دکتر نگار اصغری پور در خصوص آسیب های ارتباط کودکان با فضای مجازی و راه های پیشگیری از این مشکلات خاطر نشان کرد: در حقیقت فضای مجازی به خودی خود برای کودکان مشکل ساز نیست و می توان از این فضا در دنیای امروز جهت داشتن سرگرمی های سالم، تفریحات دوست داشتنی و استراحت استفاده کرد.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: بسیاری از کودکان می توانند در این فضا به کسب اطلاعات دست زده و از نظر علمی به جمع آوری مطالب و تبادل اطلاعات بپردازند و از سوی دیگر برای داشتن زمانی برای بودن در کنار دوستان از این فضا استفاده کنند.
دکتر نگار اصغری پور بیان داشت: از این فضا امروزه جهت تدریس دروس کودکان نیز استفاده می شود و زمانی را می توان در این فضا به زمینه های غیر درسی و ارتباطی پرداخت.
ندانستن نحوه درست استفاده کردن از فضای مجازی مشکل اصلی استفاده از این فضا است
وی مشکل اصلی در استفاده از فضای مجازی را ندانستن نحوه درست استفاده کردن از این فضا دانست و ابراز داشت: متاسفانه والدین نحوه استفاده صحیح از فضای مجازی را به کودکان خود به خوبی بیان نمی کنند و بیشتر به پیام های تنبیهی و نهی کننده می پردازند.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: والدین در برابر جملات نهی کننده؛ که نباید این کار را بکنی به کودکان خود نمی گویند که باید چه کاری را انجام دهند و این همراهی نکردن در کنار الگو بودن نامناسب خود والدین موجب می شود کودکان در استفاده از این فضا آن گونه که باید از خواسته والدین خود تبعیت نکنند.
والدینی که بیشتر وقت خود را در فضای مجازی می گذرانند الگوی مناسبی برای کودکان نیستند
دکتر نگار اصغری پور تصریح کرد: والدینی که بیشتر زمان فراغت خود در خانواده را در فضای مجازی و در گوشی های همراه خود به سر می برند نمی توانند الگوی مناسبی برای کودکان در هنگام امر و نهی کردن استفاده درست از این فضا باشند.
وی استفاده از فضای مجازی جهت فرا گرفتن مهارت و دانش را نیز مهم ارزیابی کرد و افزود: والدین باید باورمندی کودکان خود را در استفاده از فضای مجازی تقویت کرده و در ادامه به فرزندان خود بگویند در چه سایت ها، شبکه ها و قسمت هایی در فضای مجازی می توانند حضور داشته و از چه فضاهایی باید دوری کنند.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد؛ آموختن توان تحلیل اطلاعات دریافتی در فضای مجازی به فرزندان از سوی والدین را مهم دانست و خاطر نشان کرد: باید فرزندان ما بدانند همه اطلاعات دریافتی در فضای مجازی قابل اعتماد نیستند و جنبه حقیقی ندارند.
آموختن تفکر نقاد به فرزندان در استفاده مناسب از فضای مجازی مهم است
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: آموختن تفکر نقاد در فرزندان کمک می کند تا کودکان ما از همان ابتدای ورود در این فضا بیاموزند که اطلاعات دریافتی را ابتدا تحلیل و هر پیامی را قابل قبول ندانند.
وی نبود پیوند ارتباطی مناسب میان والدین و کودکان را عامل مهم دیگر در گرایش کودکان به فضای مجازی دانست و ابراز داشت: گاه پیوند ارتباطی میان والدین و کودکان و اعضای خانواده با یکدیگر به اندازه ای ضعیف است که کودک تائید مورد نیاز خود را از فضای مجازی می گیرد.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: وجود دوستانی در فضای مجازی که به حرف کودک گوش می دهند، با او همدردی می کنند، او را تشویق و خواسته هایش را مورد تائید قرار می دهند موجب می شود که کودک تلاش کند تا زمان بیشتری را در این فضا و در کنار این دوستان بگذراند.
مهارت های برقراری ارتباطی میان والدین و کودکان در کاهش استفاده از فضای مجازی برای کودکان بسیار مهم است
دکتر اصغری پور بیان داشت: باید فضای ارتباطی و مهارت های برقراری ارتباط میان والدین و کودک به اندازه ای قوی باشد؛ که کودک لذتی که از بودن در فضای مجازی می گیرد را در بودن کنار والدین خود به دست آورد.
وی اضافه کرد: متاسفانه والدین در هنگام حضور کودکان در کنار خود بیشتر آن ها را امر و نهی، نصیحت، سرزنش، تحقیر، مسخره و خواسته های آنان را سرکوب می کنند و تمامی این موارد مانع از ایجاد ارتباط موثر بین والدین خواهد شد و در نهایت موجب دور شدن کودکان از والدین و نزدیکی به گروه همسالان در فضاهای مختلف از جمله فضای مجازی می شود.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تاکید کرد: موانع ارتباطی در کودکان موجب می شود کودک حس کند از ارتباط با والدین حس بدی را به دست می آورد و اصطلاحا حالش بد می شود و این موجب انزوای کودک در تنهایی خود و به اشتراک گذاشتن این تنهایی در فضای مجازی برای کودک می شود که امری خطرناک است.
داشتن آرامش و مدیریت استرس ها در خانواده موجب سلامت کودک در فضای مجازی می شود
دکتر اصغری پور بیان داشت: آرامش، مدیریت استرس ها و تنش ها و فراهم کردن فضای مشترک و احساسی بین والدین و کودک مهمترین نیاز کودکان جهت داشتن حضوری سالم در فضای مجازی است.
وی در خصوص استفاده بیش از حد کودکان؛ علی رغم بودن فضای مثبت تعاملی میان والدین و کودک، گفت: گاه کودک ما اصطلاحا بسیار هوش به بازی است و اختلال روانی خاصی به جهت استفاده بیش از اندازه از فضای مجازی ندارد ؛ که در این صورت باید قانون های استفاده از گوشی همراه و تبلت را برای کودک تعیین کنیم.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: اگر فرزند شما علاقه بسیاری به استفاده از گوشی های همراه و تبلت به جهت اتجام بازی های رایانه ای دارد باید از این وسیله به صورت تشویقی برای وی استفاده کرد تا در صورت داشتن رفتار درست بتواند زمان بیشتری را از این وسیله استفاده کند.